Szerző: Voith Hunor

2016. május 3. 11:30

Június elsején jelenik meg az SQL Server 2016

A szoftver négy kiadásban lesz elérhető. Az Express mellett a fejlesztői változat is ingyenessé válik, a fizetős verziók árazása a Microsoft szerint nem fog változni.

Egyévnyi nyilvános tesztelés után június elsején fog megjelenni az SQL Server 2016, jelentette be a Microsoft. A szoftver első tesztverziója tavaly májusban vált elérhetővé (a főbb újdonságokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen), az utolsó (RC3) pedig két hete – a következő állomás már az általánosan elérhető (general availability, GA), státusz lesz a következő hónap elején. A jövőbeli funkcionális fejlesztések először várhatóan az Azure-ben fognak megjelenni, és onnan fognak lecsorogni az on-premise verziókba.

Az SQL Server 2016 négy kiadásban lesz elérhető. Az Express és a Developer (utóbbinál eltűnik az SQL Server 2014-nél felszámított minimális díj is) változatokat egyaránt ingyenesen lehet majd használni – előbbi ugyan éles környezetben is futtatható lesz, viszont az új képességek túlnyomó hiányozni fog belőle, és 4 processzormagra, 1 gigabájt memóriára és legfeljebb 10 gigabájtos adatbázisra lesz limitálva. A fejlesztői kiadás ezzel ellentétben az Enterprise-zal megegyező, azaz maximális funkcionalitással fog rendelkezni, de éles (production) környezetben tilos lesz használni, ahogy ez általában a fejlesztői verzióknál megszokott. A két fizetős változat tehát a Standard és az Enterprise lesz, árazásuk a Microsoft szerint az SQL Server 2014-hez képest nem változik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Oracle ügyfelek június 30-ig élhetnek a korábban bejelentett migrációs ajánlattal, ami az átállást megkönnyítő DBA-képzés és telepítési támogatás mellett ingyenes SQL Server 2016 licenceket is magában foglal. Az érdeklődőknek viszont érdemes nagyon alaposan tanulmányozni az apróbetűs részeket és az egyes termékkapcsolásokat, mert hosszú távon azért ez messze nem egy ingyenes csomag, bár tény, hogy az SQL Server licencek megspórolása komoly költségcsökkentés lehet.

Ami a linuxos SQL Servert illeti, a tegnapi bejelentésben még említés szintjén sem esik szó róla. Így továbbra is csak annyit tudni róla, hogy megjelenésére valamikor jövő év közepén lehet számítani, és elvileg nem lesz funkcióparitás, bizonyos képességek megmaradnak Windows-exkluzívnak. A lépésre azért irányul fokozott figyelem, mert a Microsoft ezzel újabb fontos vonalon lazít a platformfüggőségen, és tovább megy azon az úton, amin az Azure-rel és az Office-szal már jó ideje elindult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról