:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 3. 09:30

Piacon a Seagate első héliumos merevlemeze

Végre a Seagate is előáll héliumos merevlemezeivel. Az adatközpontokba tervezett meghajtók 8 és 10 terabájtos kapacitással érkeznek, 250 MB/s feletti átviteli sebességgel.

Végre szállítja első, héliummal töltött merevlemezeit a Seagate. A 3,5 hüvelykes, percenkénti 7200-as fordulattal működő Enterprise Capacity széria 8 és 10 terabájtos kapacitással érhető el, a konkurenciánál magasabb szekvenciális átviteli sebesség mellett, viszont egyelőre csak SATA 6 Gbps csatolóval.

A merevlemezek világában kifejezetten magasnak számító, legfeljebb másodpercenkénti 254 megabájtos olvasási és írási tempó a PMR-nek (perpendicular magnetic recording), azaz a merőleges szektorrendezési technológiának köszönhető, mely az átlapolást alkalmazó SMR-rel ellentétben nem köt kompromisszumot az átviteli sebességet illetően. Az adatsűrűség tekintetében kedvezőtlenebb technológia ellenére is 1,43 terabájtos lemezenkénti kapacitást ért el a Seagate, ami megegyezik a HGST decemberben bemutatott Ultrastar He10 komponenseinek értékével.

A Seagate fejlesztésében összesen hét darab lemez, illetve tizennégy darab fej található, lemezenként egy pár. Ezek egy speciális, hermetikusan zárt házban helyezkednek el, melynek egyik érdekessége, hogy a lemezeket forgató motor a ház felső részéhez is rögzítve van, így csökkentve a rezonanciát, illetve növelve a megbízhatóságot. Utóbbi monitorozásához hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a hélium nyomását mérő szenzort is beépített a gyártó.

A hélium ebben az esetben is a levegőnél alacsonyabb légellenállása miatt kapott szerepet, így a kisebb belső surlódás miatt a forgatómotorra kisebb terhelés hárul. Ezzel a lemezek számának maximalizálása, valamint ezzel a tárkapacitás növelése mellett nagyjából 20-25 százalékkal csökkenhetett a fogyasztás, ami egy több száz vagy több ezer meghajtót tartalmazó adatközpontos rack esetében akár 400-500 wattos csökkenést is jelenthet. Üresjáratban 4,5, véletlenszerű írásnál 6,5, véletlenszerű olvasásnál pedig 8,5 wattos értéket adott meg a Seagate.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az adatközpontos felhasználáshoz két új technológiát fejlesztett a Seagate. A PowerChoice-szal a meghajtók üresjárati fogyasztását lehet szabályozni, a rendszergazda eldöntheti, hogy ilyen esetben teljesen lekapcsoljon a motor, vagy csak a fordulatszám csökkenjen le. Utóbbi előnye, hogy ilyen állapotból gyorsabban magához tér a merevlemez, ugyanakkor ezzel fogyasztás szempontjából kevesebbet lehet spórolni. A PowerBalance hasonló célt szolgál, ezzel a fogyasztás és az IOPS között lehet megfelelő egyensúlyt találni.

A 256 megabájtos pufferrel szerelt meghajtók adott kapacitáson belül összesen négy kiszerelésben érhetőek el, a szektorméret (4K vagy 512e) és az opcionális SED titkosítás kombinálásával. A 10 terabájtos, SATA csatolós modellek ára 700 dollár környékén alakul, a SAS interfészt alkalmazó variánsok az év második felében várhatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.