:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 2. 11:37

A volt Motorola-vezér kezébe adja hardverprojektjeit a Google

Felrázza hardverfejlesztését a Google, a vállalat új, egyesített részleget hoz létre projektjei számára, amelyet a Motorolától néhány hete búcsúzott Rick Osterloh vezet majd.

Megvan a Motorola Mobility éléről nemrég távozott Rick Osterloh új pozíciója: a szakember ismét az anyacég Google kötelékében folytatja tovább munkáját, ahol több hardverprojektet is közelről felügyel majd. A Re/Code értesülései szerint az új vezetővel a keresőóriás az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fektet majd a hardveres törekvésekre - olyannyira, hogy azokat egy új divízióban egyesíti, Osterloh irányítása alatt.

Az új részleg zászlaja alatt számos már létező projekt egyesül, ide tartozik majd többek között a Nexus eszközök fejlesztése, illetve azok kapcsán a gyártópartnerekkel való együttműködés, valamint a népszerű Chromecast HDMI-stickek is, amelyeket eddig a keresőóriás Android rendszerért felelős alelnöke, Hiroshi Lockheimer felügyelt. Lockheimer egyébként a Nexus készülékeket illetően továbbra is szorosan együtt dolgozik majd Osterloh csapatával. Az új ágazatba tartoznak majd az OnHub routerek is, amelyeket korábban az Alphabet cégbirodalom "Access" leánya alá sorolt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Természetesen az olyan konzumer hardverek, mint a Chromebookok és az androidos Pixel C tablet is a frissen létrehozott hardverszekcióban kapnak helyet, sőt, a Google ATAP (Advanced Technology and Projects Group) is ide kerül. A kísérleti technológiákkal foglalkozó ATAP csoport felel többek között Project Ara moduláris okostelefonért is - a készülék rajtját a vállalat eredetileg tavalyra ígérte, ez azonban elmaradt, jó néhány hónapja nem hallani a koncepcióról.

Ha pedig már a potenciálisan kudarcot vallot eszközöknél tartunk, a cég Glass AR szemüvege is az Osterloh vezette új hardverrészlegben kap új otthont. A visszavont szemüveg új változatának fejlesztését eddig Tony Fadell vezette, a Nest-vezérnek ugyanakkor most saját termékének háza táján is van elég problémája, így a Glass csapatát a későbbiekben csak tanácsadóként segíti. Mindezek mellett a Google egy "nappali" termékkategóriát is létrehoz, szintén az új divízió részeként, az ide tartozó eszközökről azonban egyelőre nem sokat tudni, de valószínűleg az Android TV, a tévéokosítók és egyéb eszközök kerülnek ide.

Rick Osterloh egyébként régi Motorola-veterán, a cég vezetését 2014-ben vette át, miután a Lenovo a Google-től megvásárolta azt. Itt vezényelte le a Lenovo-Motorola átadást és kezdte meg a szervezeti integrációt, ennek lezárultával pedig néhány héttel ezelőtt jelentette be a távozását. Osterloh visszaszerzésével és az új részleg létrehozásával a Google egyértelműen jelzi, hogy jövőbeni szándékai az elmúlt évek kísérletezései után nagyon is komolyak a hardveres termékeket illetően, az egy kézben egyesített hardverdivízió továbbá gyártópartnerek számára is megkönnyítheti a Google-lel való együttműködést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.