:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 28. 16:59

Samsung: visszaelőztek a mobilok

A félvezetőgyártás vitte a prímet egy ideje, most újra visszaerősödtek a telefonok. A félvezetőknél folyik az átállás, ami beleharapott a profitba, de a bevétel ott is tudott nőni.

Szerény ütemben növekedő bevételről és szépen emelkedő profitról számolt be a Samsung. A dél-koreai gyártó bevétele 5,6 százalékkal, 53,6 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra emelkedett, miközben a profit 13 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra nőtt. Lássuk hogyan teljesítettek az informatikai relevanciával rendelkező részlegek.

Telefonok - újra van lendület

Reggel már láthattuk, hogy az értékesített darabszámot tekintve a Samsung mobilos részlege hogyan teljesített (stagnált). Most a pénzügyi oldal is kiolvasható a cég jelentéséből, ez pedig már sokkal jobban fest. A részleg bevétele 8 százalékkal, 23,6 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye pedig (a parányi PC-s divízióval együtt számolva) 3,4 milliárd dollárt tett ki. Ezzel ez a részleg visszavette a vezetést a legmagasabb profitot hajtó Samsung-divíziók versenyében, a korábban húzó félvezetőgyártástól.

A teljesítmény tömör magyarázatában a Samsung közölte, hogy bejött a Galaxy S7, a piac jól fogadta a fejlesztéseket, és jól sült el a nagyon korai rajt is. A csúcsmodell ugyanis hónapokkal a versenytársak csúcstelefonjai előtt piacra került, és azelőtt le tudta tarolni a piacot, mielőtt az alternatívákat a felhasználók egyáltalán kézbe foghatták volna. Az S7 farvizén az A és a J sorozat is jól teljesített, a belépő és a középkategória versenyzői szintén globális rajtot kaptak.

Samsung Galaxy S7 - korán jött

A következő időszakra óvatos várakozásokat fogalmazott meg a gyártó, a Samsung szerint a piac nem tér vissza a növekedési pályára, a telefonos kereslet stagnálni, a tabletes pedig esni fog. A cégnél fókuszban az S7 értékesítése marad, ettől várja a cég a bevétel további növelését, miközben a belépő- és középkategóriában a profitábilis működés kapja a prioritást. Nem lepődik meg senki, hogy a cég az év második felére egy új zászlóshajó bejelentését előlegezte meg - nyilván a Note család következő tagjára utal a Samsung, ezt mindig ősszel frissíti a gyártó.

Félvezetőgyártás - ragyogó kilátásokkal

A Samsung félvezetőgyártó részlege egy ideje viszi hátán a céget, a komponensgyártásban szerzett évtizedes hagyományokat leginkább ez a divízió viszi tovább. A részleg a negyedévben 9,8 milliárd dollárnak megfelelő bevételt gyűjtött, ez 9 százalékos javulás tavalyhoz képest. A memóriás részleg ebből mintegy 7 milliárdért felel, ez viszont 5 százalékos visszaesés - szerencsére ezt tudta pótolni az egyéb termékek felfutó bevétele. Az üzemi eredmény azonban mintegy 10 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra esett, ez elsősorban a tőkeigényes befektetéseknek tudható be.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A félvezetős részleg negyedéves teljesítményének jót tett, hogy a termékmix a memórialapkák oldalán a nagyobb értékű, drágább egységek felé kezdett eltolódni, miközben a költségekből tudott a cég vágni. A DRAM esetében a szerveres és a mobilos chipek húznak (ahogy ez már hagyomány), a cég pedig folytatta a 20 nanométerre való fokozatos átállást. A NAND lapkáknál a 3D V-NAND, vagyis a rétegzett chipek felfutó gyártása mozgatta a számokat. Az LSI részleg (ez gyártja az Exynosokat, a kamerás szenzorokat és a bérgyártást is viszi) esetében a 14 nanométeres termékek felfutása vitte el a negyedévet, emiatt számottevően nőtt az innen származő bevétel is.

A következő negyedévekre e trendek folytatását várja a Samsung, tehát a DRAM és a NAND is folytatja a felfutást, egyik oldalon a szerveres-mobilos keresletnek, másik oldalon a nagyvállalati SSD-kbe szánt rétegzett NAND miatt. A LSI esetében a csúcs-mobiltelefonokkal együtt nő majd a bevétel, a várakozások szerint, míg a 14 nanométeres termékekre való átállás a profittermelő képességet is megdobja majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.