Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 28. 14:46

Szabad szoftver lett a Xamarin

Ígéretéhez híven kinyitotta a legfontosabb Xamarin-elemek forráskódját a Microsoft, a projektet pedig független felügyelet alá helyezte.

Fontos bejelentéseket tartogatott a Xamarin a héten zajló fejlesztői konferenciájára, a Xamarin Evolve-re. Ugyan a Microsoft által felvásárolt cég a két legnagyobb bejelentést még az anyacég Build konferenciáján ellőtte (az ingyenes hozzáférést és a kinyíló forráskódot), mostanra is maradt bőven puskapor - ezekből a bejelentésekből szemezgettünk.

A Build legfontosabb mondanivalója a Windows-mint-fejlesztői-platform erősítése volt, a Microsoft nagyon szeretné, hogy a fejlesztők ne Linuxot és ne OS X-et használjanak, hanem Windows 10-et - webes, backend, JavaScript, sőt, iOS-es szoftverek készítéséhez is. Ebben a vízióban pedig nagy szerep hárul a Xamarinra is, amely a Visual Studio belépülő moduljaként könnyíti a fejlesztést. Ide kapcsolódik az iOS Simulator Remoting és az iOS USB Remoting, amely windowsos gépről is elérhetővé teszi a maces szimulátorban vagy iOS-es eszközön futó appot - a tükrözött kép kattintható, érintőképernyőn keresztül pedig érinthető is, pont úgy, mintha a lokális gépen futna. Ezekre a csavarokra egyébként az Apple kegyetlen licencfeltételei miatt van szükség.

Xamarin Studio 6 - Darth Vader kiadásban is

Ha mégis inkább OS X-et választja a fejlesztő, a Xamarin ott is kínál megoldást. Ugyan erre a platformra nincs Visual Studio (a Microsoft kegyetlen üzleti döntése miatt), ezt pótolja a Xamarin Studio 6, amely most a stabil kiadás küszöbére ért. Ez az IDE iOS, Android és OS X appok fejlesztését teszi lehetővé C# és F# nyelven, a 6-os kiadással pedig számos újdonság került be, a legfontosabb talán a Roslyn-integráció (ez a Microsoft szabad szoftveres .NET fordítóplatformja). Ez azt jelenti, hogy az IDE alatt dolgozó motort cserélte le a Xamarin, annak fejlett funkciót pedig a fejlesztőknek is elérhetővé tette pontosabb kódkiegészítés, jobb refaktorálás vagy új formázási megoldások formájában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Új verziót kapott a Xamarin.Forms, a platform UI-tervezője, amellyel natív androidos és iOS-es felületek készíthetőek a közös C# kódbázis fölé. A Forms 2.3 most előnézeti kiadásban érhető el, és lehetővé teszi például a témák, vagyis előrerajzolt, konzisztens felületi elemek használatát, így nagyon egyszerűen rakható össze a natív kinézethez és UI-irányvonalakat követő felület minden platformon. De témákat készíthetnek például nagyobb szervezetek is, amelyek szeretnék, hogy több alkalmazásuk is hasonlóan nézzen ki, így a különböző fejlesztőcsapatok használhatják ugyanazokat a közös felületi elemeket.

A Forms bejelentéshez kapcsolódik a DataPages, amellyel a backenden található adatsorhoz hozható létre nagyon egyszerűen egy megjelenítő adatlap. Az újdonság, hogy néhány kattintással összeköthető a felhős adatbázis és az app megjelenítő oldala, a megfelelő mezők pedig automatikusan létrejönnek, ahogy a hálózati lekérés, az adatok feldolgozása és egyéb, sokszor kézzel írt rész automatizálható. Például a felhőből JSON formájában érkező névjegy vagy naptárbejegyzés adatlapja hozható így létre, érdemi beavatkozás nélkül. A megoldás jelenleg az Azure App Service-t támogatja, a megjelenítés mellett pedig teljes CRUD (létrehozás-megjelenítés-frissítés-törlés) funkcionalitás elérhető lesz majd.

Szabad szoftverként

A Build fejlesztői konferencián tett ígéretéhez híven a Microsoft a Xamarin SDK forráskódját is megnyitotta, a szoftvert pedig szabad szoftveres licenc alá helyezte. A megnyitott modulok között található a Mono futtatókörnyezet iOS-es és androidos portja, a natív API-k bekötései, néhány paracssoros eszköz és a Xamarin.Forms. Ehhez a cég az MIT licencet használja, amely nagy kevés korlátot szab a kód újrahasznosításának, ennek megfelelően nagyon jó kompatibilitást mutat más szabad szoftveres és nem-szabad licencekkel, ezt a licencet használja egyébként a Ruby on Rails, a jQuery vagy a Node.js is.

A szabad szoftveres licenc jó garanciát jelent azoknak, akik a Xamarinra fogadnak és ezt választják az app-fejlesztés alapjának. Ha ugyanis a Microsoft úgy döntene, hogy magára hagyja a megoldást (ahogy magára hagyta a RoboVM-et), a közösség saját hatáskörben tovább viheti a szoftver fejlesztését, és megmentheti azt a megszűnéstől. Ez a fajta "életbiztosítás" a kis és nagy fejlesztők számára is nagyon fontos, és a hosszútávú, stabil működéshez elengedhetetlen.

Az életbiztosításnak az is része, hogy a projekt irányítását a Microsoft külső, független félnek adta át, ez esetünkben a .NET Foundation lesz, a Xamarin fejlesztéseit immár ez a szervezet koordinálja majd. A forráskód legnagyobb részét persze ezután is a régi Xamarin-alkalmazottak írják majd (ahogy a Linux-kernelt vagy az OpenStacket is céges alkalmazottak írják jellemzően). A cég közösségi portált is létrehozott a fejlesztés követéséhez, ez az open.xamarin.com címen érhető el mostantól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról