Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 19. 13:34

Vállalati megoldásoktól szabadul a HP Inc.

A kanadai OpenText vásárolta fel a HP Inc.-nél mostohagyerekké vált dokumentumkezelési portfóliót, amely a HP-HPE kettészakadást követően rekedt a cégnél. A vakvágányra került szolgáltatások és szoftverek a vállalati információkezelő rendszerét egészíthetik ki az új tulajdonosnál.

Portfóliójába nem illő szolgáltatásoktól vált meg a HP Inc. A HP nyomtatós és PC-s üzletágából alakult különálló vállalatnál maradt több, a nagyvállalati ügyfeleknek szánt szolgáltatás és szoftverportfólió is maradt, amely az új cég fókuszába már egyáltalán nem illeszkedik, ezek nagy részét, a féltucat tagból álló HP Engage csomagot értékesítette az OpenTextnek. A portfólió részeként a HP TeamSite mellett a HP MediaBin, a HP Qfiniti, a HP Explore, a HP Aurasma, valamint a HP Optimost is új gazdára talált.

A kanadai székhelyű, vállalati CMS (tartalommenedzsment) rendszerekre specializálódott OpenText 170 millió dollárt fizet a HP Inc.-nek, amiért cserébe többek között a webes tartalomkezelő HP TeamSite-ot, a digitális vagyonkezelő (DAMS) HP MediaBin rendszert, illetve a munkaerő-optimalizáló HP Qfinitit is zsebre vághatja. A kanadai cég kalkulációi szerint az akvirált szolgáltatások évi 85-95 milliós bevételt generálhatnak majd.

A felvásárlás abszolút illik az OpenText akutális stratégiájába, mely folyamatosan kisebb, profitábilis egységek felszippantásával egészíti ki az EIM (vállalati információkezelő) rendszerét, amiben a kanadaiak a következő ERP-t (vállalati erőforrás tervező) vizionálják. Az OpenText gyakorlatilag saját, új köntösébe öltözteti a megszerzett régebbi rendszereket, miközben az akvizícióval új ügyfelekre is szert tesz, akik a vállalat többi szolgáltatására is vevők lehetnek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A bejelentésben rendhagyó módon nem a felvásárlások ténye jelenti a legnagyobb érdekességet, nagyobb kérdést vet fel, hogy miként kerültek a HP Inc.-hez a vállalat profiljához abszolút nem illő termékek és szolgáltatások. A válasz egy része, hogy ezt a portfólió a HP-n belül a nyomtatós üzletághoz tartozott, és mint ilyen, az anyarészleggel együtt a HP Inc.-ben folytatta, nem pedig a nagyvállalati megoldásokban utazó HP Enterprise-ban.

És hogy kerültek ezek a megoldások a HP-hoz? A történet az Interwoven akvizíciójával indult még az előző évtized legvégén, a CMS-sel foglalkozó vállalatot az Autonomy vásárolta fel 2009 márciusában. Nagyjából két évvel később már a HP kebelezte be az Autonomyt, majd mint az most az OpenText felvásárlásából kiderült, a kettéhasadást követően nem a vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó HPE-hez, hanem a PC-s hardverekkel és nyomtatókkal foglalkozó HP Inc.-hez kerültek a (vállalati) szolgáltatások. Mindez arra vezethető vissza, hogy a CMS szolgáltatások a nyomtatás divízióval egy fedél alatt működtek, a vállalat pedig korábban nem akarta szétszedni a divíziót. Utóbbi okára jó magyarázatnak tűnik a mostani bejelentés, a HP nem számolt érdemben a korábban megszerzett szolgáltatásokkal, azoktól valószínűleg már jó ideje szeretett volna megszabadulni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról