Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 18. 09:30

Logitech MX Anywhere 2: a legjobb notebook egér?

Sokat kellett várni a a Logitech népszerű utazóegérének második kiadására. Az MX Anywhere 2 a 2009-ben megjelent előd ráncfelvarrása, így csupán az a kérdés, hogy hol és mennyit sikerült javítani, vagy éppen rontani a korábbi koncepción.

A Logitech tavaly újította fel a nem-gamereket célzó, vezeték nélküli egerek csúcsán trónoló MX szériáját. Ezt a sorozatot az igényesebb közönségnek szánja a cég, olyan felhasználóknak, akik munkára (is) használják számítógépüket, tehát a pontosság és az ergonómia egyaránt fontos. A lépés a desktop PC-k íróasztalára tervezett MX Master mellett még egy másik modellt is érintett, a hordozható gépekhez szánt MX Anywhere is megújult, mely így néhány módosítás után megkapta a 2-es verziószámot.

Már az elnevezésből sejthető, hogy evolúcióról beszélhetünk, a dizájnt illetően nem történt forradalmi változás, az MX Anywhere 2 az előd vonásait viszi tovább, néhány apróbb módosítással. A méret és a forma alapvetően nem változott, az egér továbbra is kifejezetten pici, adottságunktól függően legfeljebb a tenyerünk kétharmad részét töltheti meg, így a csukló óhatatlanul lelóg az egérpadra, vagy az asztallapra. Ez olykor kényelmetlen lehet, de ez a kompromisszum egyszerűen a kompakt, hordozható méret velejárója. A kis mérethez alacsony tömeg társul, az MX Anywhere 2 mindössze 106 grammos, az előd 317 gramm volt.

Külsőre tehát nagyon kevés változott. A formatervet a matt egér élein sötétebb pezsgőszínű szegély hivatott feldobni, az oldalakon található gumiszerű borítás pedig szögletes, ami jobb tapadást biztosít. A jobb és bal gomb nyomófelülete továbbra is egyben van a teljes felső borítással, ami az estleges koszolódás szempontjából előny, kevesebb résen keresztül tud beférkőzni az egér belsejébe a szennyeződés. A két főgomb az MX Masterhez hasonlóan magas, érces hangzású, csendesnek jóindulattal sem nevezhető, ez pedig egyeseknek zavaró is lehet. A görgő megfelelően széles, illetve a tapadást elősegítő gumigyűrű két külön részből áll, így az ujjunk nehezebben csúszhat meg a felületen.

Az MX Masterben visszatért szervós SmartShift itt valószínűleg helyszűke miatt maradt ki, így a klasszikus, soronkénti „kattogós” görgetés, illetve a szabadon forgó, lendkerekes mód között, a görgő erősebb megnyomásával lehet váltani. Mindez egyben azt is jelenti, hogy középső gomb szerepét a kerék mögött húzódó kis négyzet alapú gombra oszthatjuk ki a Logitech Options szoftver segítségével. Pozitívum, hogy a görgő balra és jobbra is dönthető (kattintható), amihez két tetszőleges funkció rendelhető. Mindezen felül még két gomb található az egér jobb oldalán, ezek alapértelmezetten a "vissza" és "előre" funkciókat látják el.

Az érzékelő szerepét továbbra is a Darkfield lézeres szenzor tölti be. Ennek hála az egér a fényes, tükröződő felületeken is használható, sőt az átlátszó üveglap sem jelent neki gondot, amennyiben annak vastagsága eléri a 4 millimétert. Az érzékelő felbontás 400 és 1600 dpi között állítható.

Az MX Anywhere 2 alján a bekapcsológomb mellett még két nyomógomb található. A "Connect" feliratú a Bluetooth kapcsolat létesítéséhez szükséges, ugyanis a Logitech háziszabvány Unifying mellett ilyen, szabányos kapcsolat is kiépíthető az egér és a számítógép között. Hab a tortán, hogy egyszerre három kapcsolatot jegyezhet meg az eszköz, melyek között a másik, Easy-Switch gombbal lehet váltogatni. Ily módon az MX Anywhere 2 egy Bluetooth-os notebook mellett például egy (vagy két) asztali PC-hez is párosítható, ezzel egyetlen egér több gépet is kiszolgálhat, persze nem egyazon időben. Csavar a történetben, hogy Bluetooth-szabványban az egér kizárólag 4.0 Low Energy kapcsolatot támogat, ehhez pedig viszonylag modern PC-re és operációs rendszerre (Windows 8, Mac OS X 10.10, vagy ezeknél újabb) van szükség.

Az egér orrában egy Micro-USB aljzat kapott helyet, ezen keresztül tölthető az eszköz. Az akkumulátor szerepét egy 500 mAh kapacitású lítiumpolimer telepre bízták a tervezők, amiből átlag napi 6 óra használat mellett akár két hónap üzemidő is kicsikarható. Amennyiben véletlenül teljesen lemerülne az egér, úgy a Logitech szerint mindössze 1 percnyi töltéssel egy egész napi használatra elegendő szuflát lehet belepumpálni. Öröm, hogy az egér töltés közben, kábellel a PC-hez kötve is használható, szemben az Apple legújabb, túldizájnolt Magic Mouse-ával.

Kettőt előre, egyet hátra

A próbajárat során az MX Anywhere 2 alapvetően jól vizsgázott, a kurzor mozgása nagyon pontos, több különféle felületen is gond nélkül működött az érzékelő. A görgő tapintása és használata egyaránt kellemes, kényelmes, nem utolsó sorban pedig pontos. A gombok kissé kellemetlen hangú kattanása ellenére is jó visszacsatolást adnak számunkra, összességében tehát a Logitech egere a kis méret megszokását követően jól használható. A Bluetooth kapcsolat lehetősége hiánypótló, amivel kompatibilis gépek esetében egy USB port megtakarítható, ráadásul nem lóg ki a notebookból a stick, ami egy óvatlan pillanatba sérülést okozhat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ennek ellenére sajnos mégsem beszélhetünk egyértelmű előrelépésről az elődhöz viszonyítva. A probléma már a tartozékoknál kezdődik, a töltéshez szükséges Micro-USB kábel mellől eltűnt a hordozótok, amivel kényelmesen és biztonságosan szállítható lenne az egér. Mindez nonszensz, tekintve hogy egy alapvetően hordozható termékről van szó. A sebezhetőségre rátesz egy lapáttal, hogy a korábbi reteszes, az érzékelőt is védő széles bekapcsológombot egy egyszerűbb komponensre cserélték, így szinte garantált, hogy a hordozás során idővel elkoszolódik a lézeres szenzor.

A tápellátás kérdése már nem ennyire fekete vagy fehér. A beépített akkumulátortól lényegesen könnyebb lett az eszköz, és bár ez javít a hordozhatóságon, egyesek számára hátrányt is jelenthet, a túl könnyű egér sokaknak kényelmetlen lehet. A lítiumpolimer telep gond nélkül elvisel néhány száz töltési ciklust, ami az elemek bizonyos időközönkénti cseréjével ellentétben nem igényel különösebb befektetést, ellenben elfáradás vagy meghibásodás esetében komolyabb beavatkozást igényel a javítás, ráadásul a nem szabványos akkumulátor beszerzése sem lehet olyan egyszerű mint egy vagy két AA elemé.

Az MX Anywhere 2 tehát amellett, hogy kétségkívül hasznos újításokat hozott, érthetetlen módon vissza is lépett az elődhöz viszonyítva, néhol vitathatatlanul, más területeken pedig az egyéni preferenciáktól függően. Mindezek tükrében nem kiáltható ki kategóriája abszolút legjobbjának, különösen a 18 000-20 000 forint környékén mozgó árcímkét is figyelembe véve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról