:

Szerző: Voith Hunor

2016. május 19. 09:30

HANA Cloud Platform: ezek az újdonságok

A funkcionális fejlesztések mellett a cég egy új stratégiai partnert is talált az IBM személyében, a Nagy Kék iOS-es üzleti mobilappjai a jövőben teljes HCP integrációt kapnak.

Több új fontos fejlesztést és egy új stratégiai partnert is bejelentett az SAP a két éve elindított Hana Cloud Platformhoz (HCP) az idei Sapphire Now konferencia második napján. Az újdonságok elsősorban a HCP-re történő külső fejlesztést könnyítik majd meg, mondta el a HWSW-nek Daniel Lahl termékmarketingért felelős alelnök - a cél a partneri, fejlesztői ökoszisztéma további gyors bővítése. A HCP-re jelenleg mintegy 400 partner fejleszt, a piactéren elérhető alkalmazások száma már meghaladta az ezret, a platformnak pedig összességében 26 ezer ügyfele van.

API-k, SDK, kiegészítések

Lahl szerint talán a legfontosabb lépés az API Business Hub bétájának elindítása. Ez egy, a jövőben folyamatosan bővülő API-készlet a HCP-hez és egyéb SAP-s üzleti alkalmazásokhoz - ez hivatott a különböző fejlesztőktől származó appok között közvetítő rétegként szolgálni. A szolgáltatás várhatóan az év második felében kerül általánosan elérhető (general availability, GA) státuszba.

Lahl elmondta, hogy a HCP és az újabb verziójú HANA alkalmazások fejlesztésekor kiemelt szempont volt a korábbinál jóval egyszerűbb utólagos bővíthetőség. A cég ezzel azt akarja elkerülni, hogy az ügyfelek az egyedi módosításokkal ne "bombázzák szét" az alapszoftvereket annyira, hogy a frissítések telepítése, a verziókövetés később emiatt nagyon nehézkessé váljon. Persze ez a vevőknek is jó, hiszen kevésbé kell belemászni egy-egy alkalmazásba a plusz funkciók megvalósításához, de az SAP-nak is nagy könnyebbség, hogy így a jövőben kevésbé kell majd foglalkoznia az esetenként már-már egyedivé módosított rendszerekkel, és csökkenteni tudja a fragmentációt saját piacán. A kiegészítőket egyaránt lehet illeszteni az on-premise telepítésekhez és a felhős szolgáltatásokhoz, első körben az SAP az S/4HANA-hoz és a SuccessFactorshoz adott ki egy saját kiterjesztéscsomagot.

A vállalat egy felhő-natív Fiorit is elérhetővé tett (ez az SAP szerint a UX-mint-szolgáltatásnak felel meg), továbbá bejelentette, hogy megállapodott az IBM-mel, így a Nagy Kék iOS-es mobilalkalmazásai a jövőben egyrészt fokozatosan teljes HCP integrációt kapnak, másrészt pedig Lahl szerint az IBM (meglepő módon) saját felhős platformjáról, a Bluemixről egyes esetekben elkezdett átállni HCP backendre. Az együttműködés harmadik szereplője az Apple, amely a nemrég bejelentett HCP-s fejlesztői készlettel kerül majd igazán a képbe az év második felében, bár IBM-es vonalon már bőven vannak eredményei a cupertinói cég nagyvállalati törekvéseinek.

Arra a kérdésünkre, hogy Androidra várható-e hasonló bejelentés, illetve az SAP hogy látja a Google mobil operációs rendszerének helyzetét vállalati környezetben, Lahl kitérő választ adott: "Úgy tudom, a múltkori (Apple-ös) bejelentésünk meglehetősen nagy port kavart Mountain View-ban" - mondta. A cég ügyfelektől származó visszajelzései szerint egyébként ezen a téren megfordul a konzumer piacon tapasztalható papírforma, és az iOS mellett messze több cég teszi le a voksát, mint az Android mellett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SAP júniusban egy új programmal próbálja majd népszerűsíteni a HCP-t. A Partner Promotion keretében az új ügyfelek az első évben jelentős, akár 70 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe majd a HCP-t, továbbá az SAP fejlesztőpartnerei (induláskor mintegy húsz) is kínálni fognak három hónapos ingyenes tesztelési lehetőséget.

SAP, UPS és 3D nyomtatás

A cég egy friss bejelentésről sajnos meglehetősen keveset beszélt: az SAP felépít a UPS-nek egy "intelligens" 3D-nyomtató hálózatot, mellyel aztán a világ egyik legnagyobb fuvarcége a HANA valós idejű analitikai, monitoring és prediktív funkcióira támaszkodva kvázi alkatrészbeszállítóként törne ki eddigi szerepköréből. Hogy ez mikor és milyen konstrukcióban indulhat el, még nem tudni, az SAP annyit mondott, hogy az elektronikai bérgyártó Jabil Circuit és a mozgásérzékelőket gyártó Moog lesznek az első ügyfelek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.