Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 30. 11:00

Akkubajnok Chromebookot jelentett be az Acer

Akár 14 órás akkuidőt ígér legújabb Chromebookjával az Acer. A frissen bejelentett 14 hüvelykes eszköz fém házat kapott, és többféle konfigurációban is elérhető lesz.

Bár a közelmúltban több pletyka is felröppent, melyek szerint a Google asztali Chrome OS rendszerének beolvasztását tervezi az Android platformba, illetve a mobil operációs rendszer legújabb verziójának ablakozó képességei is asztali ambíciókra utalnak, a gyártók egyelőre kitartanak a Chrome OS mellett, kiváltképp ha notebookokról van szó. A jellemzően olcsó Chromebookok az elmúlt években az oktatási intézmények körében kiemelten népszerűek lettek, azok tekintélyes flottákat vásároltak be belőlük.

A Chromebookok piacára az Acer most ismét benevez, legújabb, egyszerűen Chromebook 14 névre hallgató készülékével. A tetőtől talpig fémházban érkező, 14 hüvelykes eszköz legvaskosabb pontján is alig 17 milliméter, tömege pedig 1,55 kilogramm, hordozhatóság tekintetében tehát nem lehet rá panasz. Ami a formatervet illeti, a felnyitott eszköz erősen az Apple ultrabookjait idézi, talán egyedül a zsanérokon valamelyest túlnyúló hátlap töri meg az illúziót.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A notebook legnagyobb erősségeként az akkus üzemidőt emeli ki a gyártó, ez a cég szerint akár 14 óra is lehet. A készülékgyártók akkus ígéreteit ugyanakkor a legtöbb esetben nem jó készpénznek venni, azok jellemzően az ideálisnál is ideálisabb felhasználási körülményekre vonatkoznak. Mindenesetre ha a hétköznapi használat során tapasztalt érték legalább megközelíti a 14 órát, az már önmagában nem elhanyagolható versenyelőnyt jelent. A tekintélyes üzemidő azonban nem minden verzióból csikarható ki: a Chromebook 14 kétféle IPS kijelzővel lesz elérhető, Full HD (157 PPI), illetve 1366x768 pixeles felbontású (112 PPI) panelek választhatók bele, és a cég szerint csak utóbbi mellett érhető el a bűvös 14 óra. A Full HD panellel az eszköz 12 óra környékén teljesít.

A Chromebook 14 fémházában egy kétmagos Intel Celeron N3060 processzor dolgozik, de négymagos Celeron lapkával is kérhető. Ami a RAM-ot illeti, a vásárlónak 2 és 4 gigabájtos konfigurációk közül választhatnak, 16 vagy 32 gigabájt eMMC tárhellyel. Az eszközre USB-C aljzat még nem jutott, a felhasználóknak két hagyományos USB és egy HDMI konnektorral kell beérni. Dicséretes viszont, hogy a notebook a Bluetooth 4.2-t és a kétsávos 2x2 MIMO 802.11ac Wi-Fit is támogatja.

Az Acer legújabb Chromebookja az Egyesült Államokban már előrendelhető az Amazonon. Noha a különböző konfigurációk árai kapcsán a gyártó egyelőre nem volt bőbeszédű, ígéretes, hogy a Full HD panellel szerelt változat 32 gigabájt tárhellyel és 4 gigabájt RAM-mal 299 dollárért érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról