Szerző: Voith Hunor

2016. március 30. 09:30

9,3 milliárdot akar a Google-től az Oracle

Hatalmas, a korábban kértnél jóval magasabb összeget szeretne bevasalni az Oracle a Java API-k jogtalan klónozásáért. A Google szerint a követelés nonszensz, ahogy az alapjául szolgáló szakértői vélemény is.

Mellbevágó összeget hajtana be a Google-ön az Oracle a Java API-k szerinte jogtalan lemásolásáért: a felperes összesen 9,3 milliárd dollárt szeretne behajtani a keresőóriástól, mert az az Android létrehozásakor 37 API-t (alkalmazásprogramozási interfész) engedély nélkül emelt át a mobil operációs rendszerbe. Az Oracle kártérítési igénye a per elindításakor 6,1 milliárd dollár volt, később ezt a realitáshoz közeledve és a peren kívüli megegyezésben reménykedve egymilliárdra mérsékelte.

A harc évek óta tart a két vállalat között, és ugyan azt nem tudni, hogy végül a Google anyagilag mennyire jár pórul, az már biztos, hogy a legnagyobb vesztes az iparág: az API-k tavaly nyár óta szerzői jog által védett szellemi tulajdonnak minősülnek, újabb akadályt gördítve a szektorban amúgy is szabadalmakkal gúzsba kötött fejlesztési folyamatok elé. Ez a győzelem fordulatot hozott az ügyben, és most az Oracle minden eddiginél nagyobb nyomással akar egy komolyabb összeget kiharcolni a Google-től.

Az ügy visszásságát mutatja, hogy a legtöbb szoftvercég mellett maga az Oracle is negatívan lehet érintett benne. A vállalat a szabad szoftveres licenccel rendelkező OpenSolaris projektből ugyanis rengeteg API-kompatibilis implementációt visszaemelt zárt operációs rendszerébe, az ítélet értelmében pedig ehhez nem lett volna joga - állítja legalábbis Bryan Cantrill OpenSolaris-fejlesztő a Hacker Newsra írt posztjában. Cantrill szerint "maga az Oracle sem tartja be az elferdített és elfajult elvet", amelyre ügyét felépítette.

0,5 plusz 8,8

Az új kártérítési igényt az Oracle szakértője, James Malackowksi úgy határozta meg, hogy a 475 millió dollárnyi elmaradt licencdíj mellé 8,829 milliárd dollár részesedést kalkulált a Google jogsértőnek tartott termékeivel elért nyereségéből. Utóbbi összeg úgy jött ki, hogy Malackowksi a Play Store-os terjesztési jutalékot, az alkalmazáson belüli vásárlásokat és a mobilhirdetéseket is számításba vette, továbbá az esetleges hardvergyártói megállapodásokat is - azaz lényegében szinte mindent, ami a Google-nek az Android által pénzt hozhatott. A keresőóriás szerint a követelés teljesen irreális, hiszen az egész ügyet kirobbantó 37 API csak "töredéke" a komplex Android platformnak, de a cég még nem hozta nyilvánosságra ellenajánlatát.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ügy májusban folytatódik, a tét itt már az, hogy az új jogi keretben (ahol az API-kat már szerzői jog védi) minősülhet-e fair use-nak az API-k újraimplementálása, vagy szükséges hozzá a szerző engedélye.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról