Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 25. 15:43

Otthon is elkészíthető az Amazon személyi asszisztense

Útmutatót tett közzé az Amazon, amellyel egy hétvégi projekt keretei között bárki megépítheti saját, a cég Alexa szoftverére épülő virtuális asszisztensét. A barkácsolt Echo az eredeti készülék árának töredékéért állítható össze.

Jóval az eredeti ár alatt elérhetővé teszi Echo otthoni asszisztensét az Amazon, legalábbis azoknak akik nem riadnak vissza némi hétvégi barkácsolástól. A vállalat GitHubon tett közzé részletes leírást, amelynek alapján az érdeklődők egy Rasperry Pi és néhány kiegészítő segítségével saját, közel teljes értékű Echo-klónt építhetnek.

Az Echót a vállalat tavaly előtt novemberben jelentette be, lényegében egy henger alakú vezeték nélküli hangszóróról van szó, amely az Amazon virtuális asszisztensének, az Alexának is otthont ad. A készülék a vásárlás mellett zenelejátszást, híreket, időjárásadatokat, Wikipédia-bejegyzéseket olvas fel, listát állít össze a teendőkről és ébresztőt is beállít, mindezt természetesen hangparancsra. A gyári Echo ára ugyanakkor 180 dollár környékén mozog, ez pedig valószínűleg több annál, mint amit a legtöbben rászánnának az otthoni virtuális segéd koncepciójával való ismerkedésre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Amazon frissen kiadott útmutatójával ugyanakkor az egész projekt kihozható nagyjából 60 dollárból: a barkácsolt Echóhoz egy Raspberry Pi 2 Model B eszközre, egy microUSB tápkábelre, és Ethernet vezetékre, microSD kártyára és egy USB 2.0-s mikrofonra van szükség, valamint a kezdeti beállításokhoz egy billentyűzet-egér páros, illetve egy HDMI csatlakozóval szerelt kijelző is jól jöhet, az SSH alternatívájaként. Opcionálisan egy USB-s Wi-Fi adapterrel is felszerelhető az eszköz, a kábelek eltüntetése végett. Végül, de nem utolsó sorban, egy hangszóró is jól jön majd, ebből érdemes saját erősítéssel és tápellátással rendelkező modellt választani, például egy mezei PC-hangszórópárost vagy egy akkus hordozható hangszórót, egyedül a Raspberry Pi képességeire hagyatkozva ugyanis Alexa meglehetősen halk szavú lesz.

A gyártó a vonatkozó GitHub oldalon gyakorlatilag kézen fogva vezet végig az eszköz beállításán, egészen a Raspbian rendszer telepítésétől kezdve. A cég egyébként a NOOBS eszköztárral előre felszerelt SD kártya vásárlását ajánlja, az operációs rendszer egyszerű telepítése végett, ha azonban valaki inkább egy otthon elfekvő memóriakártyát vetne be, a Raspberry Pi weboldalán részletes útmutatást talál a NOOBS-hoz. A vállalat lépésről lépésre leírja, hogy a Raspbian telepítése után milyen szoftverekre van szükség, ezek hogyan és honnan telepíthetők, illetve a szükséges Amazon szolgáltatások bekapcsolását és konfigurálását is részletesen taglalja.

A leírás alapján egy közel teljes értékű, Echo állítható össze, annyi különbséggel, hogy a barkácsolt eszköz az eredeti verzióval ellentétben nem fülel folyamatosan, ahhoz le kell kattintani az Alexa Voice Service "Start Listening" gombját - ehhez pedig nem árt, ha egy kijelző is csatlakozik az eszközhöz. A tapasztaltabb barkácsolók ugyanakkor egy dedikált gombot is készíthetnek, a hangfelvétel bekapcsolására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról