:

Szerző: Koi Tamás

2016. március 25. 13:50

Ennyivel fizetünk többet májustól a mobilozásért az EU-ban

Egy hónap múlva ismét olcsóbb lesz a külföldi mobilhasználat az Európai Unió tagországain belül, de ezúttal a korábban alkalmazott, fix hatósági tarifák helyett felárat kell majd fizetniük az előfizetőknek a hanghívásért, SMS-ért és adatszolgáltatásért külföldön. Most már az is tudható, mennyit.

Április 30-tól újabb, fontos változások lépnek életbe az Európai Unió tagállamaiban, illetve néhány, a szabályozáshoz önként csatlakozott államban a külföldi mobilhasználatra vonatkozóan. Ettől az időponttól kezdve mindenki kevesebbet fizet majd a telefonálásért, SMS-küldésért és az adatforgalomért, ám a költségszámítás a korábbiakkal ellentétben már nem fix hatósági tarifákkal kalkulál, hanem roaming felárral, azaz például a roaming percdíj az előfizető belföldi percdíjától függően alakul majd.

Valutaváltó

A felárakat a tavaly elfogadott, Európai Parlament és Tanács 2015/2120. számú rendelete határozta meg. Ez euróban (pontosabban eurócentben) állapította meg azt a maximális díjat, melyet a belföldi használati díjakon felül a szolgáltatók kiszámlázhatnak roaming környezetben az ügyfeleknek - az eurozónán kívüli országok egy bonyolult számítás alapján mostanra határozták meg a nemzeti valutába átszámolt összeget.

A három hazai mobilszolgáltató által közzétett új tarifatáblázatok szerint április 30-tól a belföldi, hálózaton kívülre irányuló hívások esetén érvényes percdíjakon felül bruttó 19,1 forint, de legfeljebb bruttó 72,8 forint lehet egy percnyi indított hívás, míg a hívásfogadás többletdíja bruttó 4,3 forint lesz. A többletköltség SMS-ek esetén 7,6 Ft (de egy SMS nem kerülhet többe 23 forintnál), míg az adatforgalomnál alkalmazott többletdíj április 30-tól a hívásokhoz hasonlóan 19,1 forint, de legfeljebb 72,8 forint, megabájtonként.

Fontos szempont, hogy ha a belföldi díj önmagában magasabb, mint az együttes maximum, akkor azt jogosultak kiszámlázni a szolgáltatók. Ez leginkább az átlagoshoz képest rendkívül magas hazai SMS-árak kapcsán lehet érdekes, hiszen így nem fordulhat elő, hogy olcsóbb lesz külföldről SMS-t küldeni, mint belföldről. Jól látható a többletdíj kialakítása alapján az is, hogy a szolgáltatók kínálatában szereplő roaming-opcióknak továbbra is lesz relevanciájuk, különösen az adatroaming esetén.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár 2017 júniusától az EU-s roamingdíjak megszűnnek, a jogalkotók az eleinte meglehetősen populista megközelítést elvetve olyan korlátokat építettek a rendeletbe, mely továbbra is jelentős bevételt hozhat a szolgáltatóknak. Így 2017. június 15-től bár valóban belföldi tarifával lehet majd az EU-ban mobilozni, de csak egy bizonyos kereten belül ("fair use"). Ezt a keretet eddig egyedül a Vodafone Magyarország határozta meg havi 10 percnyi indított és fogadott hívásban, valamint 10 SMS-ben és 10 MB adatforgalmi keretben - ezen felül a szolgáltató a fentebb is felsorolt felárakat alkalmazza.

Noha a roamingdíjak teljes eltörlése az egységes digitális piac egyik fontos célkitűzése volt korábban, a szakpolitika - részben a szolgáltatók rendkívül erős lobbierejének hatására - belátta, hogy a díjakat csak fokozatosan lehet felszámolni, az időközben gyűjtött tapasztalatokat értékelve (így például a tavalyi rendeletnek is volt már egy felülvizsgálati szakasza, melynek eredményeit a nyáron ismerteti a Bizottság). Az uniós mobilpiac egységesítése (márpedig a roamingdíjak teljes eltörlése ide vezethet) ugyanakkor jóval bonyolultabb feladatnak bizonyulhat, hiszen számos megkerülhetetlen makrogazdasági tényezővel számolni kell a 28 tagállam több száz piaci szereplőjével tarkított mezőnyében.

Nem indokolható költségek

Szakértők szerint a mobiltelefonos barangolás költsége ma nem csak az Európai Unióban, hanem a nemzetközösség határain túl is az egyik leglátványosabb mesterségesen fenntartott költsége a nemzetközi telekommunikációnak. Bár a hálózatok összekapcsolása és a forgalom elvezetése járhat extra anyagi teherrel egy operátor számára, a jelenleg érvényes díjtételek - különösen a szabadáras piacon - messze nem állnak összhangban ezekkel a kiadásokkal.

Noha a szolgáltatók a roamingdíjak fokozatos csökkentése kapcsán többször is hangsúlyozták, hogy a piac önszabályozó módon is képes kezelni ezt a kérdést, az árak drasztikus letöréséhez mégis hatósági kényszer kellett. A helyzetről legalábbis meglehetősen lesújtó képet fest, hogy az előző évtizedben a szabályozatlan piacon egy roaming percért a mobilcégek nem ritkán 250-600 forintot számláztak, 1 megabájtnyi adatforgalomért pedig még pár évvel ezelőtt is előfordult, hogy több ezer forintot kellett fizetniük az ügyfeleknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.