Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 24. 16:46

Fordulópont: olcsóbb az LCD-nél az AMOLED

Fordulóponthoz ért a panelek árháborúja az okostelefonos méretosztályban, az AMOLED-et immár az LCD-nél olcsóbban kínálja a Samsung, ez pedig komoly lökést adhat a kijelzőtípus terjedésének.

Az LCD panelek alá esett be az AMOLED kijelzők ára, számolt be a dél-koreai etnews. A híroldal az IHS Technology legfrissebb piackutatására hivatkozva állítja, hogy a Samsung már most olcsóbban kínálja az 5 hüvelykes paneleket, a csökkenő tendenciának pedig még nincs vége, idén tovább eshet az AMOLED kijelzők ára. A fordulat hatására az alsóbb szegmensekben is hódíthatnak az energiatakarékosabb panelek, hamarosan számos olcsó okostelefon kaphat AMOLED panelt.

Az IHS Technology szerint jelenleg egy 5 hüvelykes AMOLED kijelző ára 14,3 dollár, miközben egy hasonló paraméterekkel rendelkező LTPS LCD 14,6 dollárba kerül. Utóbbiért még 15,7 dollárt kértek 2015 utolsó negyedévében, az AMOLED-ért pedig 17,1 dollárt kellett fizetni a vásárlóknak. Mindez előrevetíti, hogy idén várhatóan egyre több készülékben bukkan majd fel AMOLED kijelző, ami eddig jellemzően a drágább készülékek privilégiuma volt, mostantól viszont a alsóházba is lekúszhatnak a háttérvilágítást nem igénylő panelek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fordulat elsősorban a Samsung Display stratégiájának köszönhető, a vállalat az előző év második felében jelentősen, nagyjából 90 százalékkal növelte a panelek termelését. A háttérben a kínaiak állnak, a Samsung új beszállítói szerződéseket kötött néhány meg nem nevezett céggel, ezzel pedig a gyártás függetlenedett a Galaxy okostelefonoktól. A beszámoló szerint a panelek kihozatala kiváló, ami szintén hozzájárult az árleszállításhoz.

A Samsung ötödik és hatodik generációs gyártósorai 80 százalékos kihasználtsággal üzemelnek, az A2-es és A3-as üzemek pedig 95 százalékon termelnek. Az IHS szerint ez önmagában 16 százalékkal csökkentette az árakat. A Samsung ezen tovább tekerne, az A3-as üzem bővítésével még több panel gurulhat majd le a gyártósorokról, ami további árcsökkenést eredményezne. Mindez egybecseng következő iPhone-okról szóló legfrissebb pletykákkal is, az Apple ugyanis állítólag felgyorsította "panelprogramját", így már jövőre megérkezhet az első OLED kijelzővel szerelt iPhone.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról