Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 24. 11:52

Dedikált mobilos játékfejlesztő leányvállalatot hoz létre a Sony

A Nintendo nyomdokaiba lép a Sony, a japán gyártó ForwardWorks néven kifejezetten mobilos játékok fejlesztésére hoz létre leányvállalatot. Tényleg kiütötte az okostelefon a hordozható konzolokat?

Új leányvállalatot hoz létre a Sony: a vállalat legújabb divíziója ForwardWorks névre hallgat, feladata pedig kifejezetten a mobilos (okostelefonos-tabletes) játékok fejlesztése lesz. Az induláskor leginkább Japánra és más ázsiai régiókra koncentráló cég április elsejével kezdi meg működését, mögé pedig a Sony teljes videojátékos tapasztalatát beállítja, illetve különböző, a területre vonatkozó szellemi tulajdonainak használatát is lehetővé teszi számára. A vállalat szerint így "teljes értékű" címek várhatók iOS-es és androidos eszközökön is, a PlayStation játékokból megismert karakterekkel (windowsos megjelenésről egyelőre nincs szó).

A lépéssel a Sony a Nintendo példáját követi. Az utóbbi években alaposan megtépázott japán cég hosszú ideig elzárkózott az okostelefonos tartalmak elől, tavaly azonban végre bejelentette belépését a piacra, néhány nappal ezelőtt pedig ki is adta első alkalmazását a Miitomót. Utóbbit a kezdeti kétségek ellenére mind a közönség, mind pedig a részvényesek határozottan pozitívan fogadták, a cég pedig jövő év végéig négy további játék piacra dobását ígéri. Egyelőre túlzás lenne a Nintendo biztos sikeréről beszélni a területen, a rajt mindenesetre biztató.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Sony egyelőre nem beszélt róla, hogy mikorra tervezi az első, a ForwardWorks nevével fémjelzett játékok kiadását, ugyanakkor ha tartani akarja a lépést hazai konkurensével, jó lesz a következő egy évben élesítenie az első címet. A vállalat és a Nintendo között ugyanakkor fontos különbség, hogy a Sony nem most téved először az okostelefonok piacára, a cég maga is gyárt telefonokat, számos alkalmazása elérhető az androidos, illetve iOS-es online boltokban.

A cég a mobilos játékok terén is megfordult már PlayStation Mobile kezdeményezésével. Utóbbi több klasszikus PS címet és indie játékot tett elérhetővé néhány kiválasztott okostelefon modellen. A projekt nem lett sikeres, annak végére a gyártó tavaly végleg pontot tett. Említést érdemel a vállalat még Sony Ericcson logóval 2011-ben kiadott Xperia Play telefonja is, amelyet beépített kontrollerével a gyártó kifejezetten a játékosoknak szánt - a készüléket annak idején mi is kipróbáltuk.

Noha egyelőre még nem sokat tudni a ForwardWorks terveiről, a PlayStationről ismert karakterek mobilos megjelenése ígéretes irányvonalnak tűnik a cég részéről. Valószínűleg utóbbit a vállalat tudatosan emelte ki kommunikációjában, tanulva a Nintendo példájából - esetében korábban épp az váltott ki nemtetszést a felhasználók körében, hogy a cég első mobilappjából hiányoznak az ikonikus karakterek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról