Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 22. 17:31

Ilyenek lesznek az Android N "szabad" ablakai

Némi barkácsolással bekapcsolhatók az új Android "freeform", azaz szabadon átméretezhető ablakai. A megoldás még félkész, de jól mutatja, mire cserélheti a cég a Chrome OS-t.

A Google mobil operációs rendszerének legújabb, egyelőre csak Android N néven ismert fejlesztői verziója több izgalmas újdonságot is hozott. Ezek közül az egyik legrégebben várt funkció a különböző alkalmazások szabadon átméretezhető és mozgatható ablakokban történő futtatása volt, vagyis az Android ablakkezelővel való ellátása. A megoldás egyelőre még nem a fejlesztői béta része - hivatalosan. A dokumentáció elejtett mondataiból és némi túrkálással kideríthető, hogy ez a funkció bekapcsolható az Android N előzetesében, igaz, csak meglehetősen kezdetleges állapotban.

A "freeform window" módként emlegetett üzemmód aktiválását az Ars Technica egyik olvasójának sikerült beizzítani, amelyet így az alkalmas eszközzel és az Android N fejlesztői előzetesével felfegyverkezett felhasználók már most kipróbálhatnak. A vállalkozó kedvűeknek nyitott bootloaderre és egy egyedi recoveryre, mint például a TWRP (TeamWin Recovery Project) is szükségük lesz, ha ez megvan, ADB shell parancsok segítségével tudják bekapcsolni a funkciót. A részletes leírásért érdemes felkeresni az Ars Technica cikkét.

Kép: Ars Technica

Szép reményű, de még csiszolatlan ablakkezelés

Ahogy az várható volt, az androidos ablakozás még korántsem mentes a bugoktól, illetve néhány alapvető képesség is hiányzik belőle, ezzel együtt azonban az egyelőre rejtett funkció ígéretes jövőképet vázol fel. Ha a fenti procedúrával bekapcsoltuk a freeform üzemmódot, azt a nemrég használt appok listájára navigálva hívhatjuk elő: itt az egyes alkalmazások csempéinek jobb sarkában, a bezárásra szolgáló X mellett jelenik meg egy új, négyzet alakú szimbólum, ezzel tehetők ki önálló ablakba a kiválasztott appok.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár az így kapott ablakok erősen emlékeztetnek az asztali rendszerekből megismert felületre, bőven akad különbség a két megoldás között. Az új Androidból egyelőre teljességge lhiányzik például a tálca vagy dokk, amelyen átláthatók lennének a megnyitott ablakok, valamint egyszerűbben hozzáférhetők lennének az esetleg négy-öt másik ablak alatt megbújó appok. Erre ehelyett a nemrég használt appok listájára visszatérve van lehetőség, itt a rendszer külön sorolja az ablakban megnyitott alkalmazásokat, ezt a külön területet továbbá a home gombra bökve is megtartja nekik. Ugyancsak szokatlan, hogy az ablakok nem a kezdőképernyő fölött nyílnak meg, saját felületet kapnak, mögöttük ikonok helyett egy üres háttérkép található.

Az átméretezés lehetősége itt is adott, noha arra egyszerre csak egy oldalról van mód, az ablakok sarkát megfogva nem lehet a szélességet és magasságot párhuzamosan módosítani - az átméretezés közben egyébként jól látszik, hogy még kísérleti fázisban lévő funkcióról van szó, a legtöbb esetben ugyanis az ablak tartalma csak némi késéssel követi az elmozdított keretet. Az appok egyébként mérettől függően dinamikusan váltogatnak a telefonos, illetve tabletes felületek között. Ablakos üzemmódban továbbá minden újabb megnyitott alkalmazás, legyen szó a beállításokról, netán egy böngészős linkből vagy a megosztás menüből megnyíló appról, szintén ablakban jelenik meg.

Kép: Ars Technica

Asztali rendszerré érik az Android?

Persze eddig sem volt példátlan az ablakos appfuttatás Android alatt, a Samsung több, TouchWizzel felszerelt készülékén már évek óta van lehetőség osztott kijelzős, illetve ablakos megjelenítésre, igaz csak bizonyos gyári alkalmazások esetében. A Google megoldásához ugyanakkor kiterjedt egeres támogatás is tartozik: egérrel az Windowról vagy OS X-ről megismert módszerrel kezelhetjük az ablakokat, még a kurzor is a jól ismert kétirányú nyíllá változik, ha a keretek fölé visszük.

A ősszel, a Nexus telefonokkal párhuzamosan bejelentett, billentyűzettel kiegészíthető Pixel C táblagéppel a vállalat már megszellőztette, hogy az Androidot nem csak telefonos-tabletes, de akár teljes értékű munkára is használható platformként képzeli el. Az Android N-nel érkező ablakozó funkciók most ezt az irányvonalat látszanak megerősíteni, nem lenne meglepő, ha a tekintélyes felhasználói bázissal rendelkező rendszerrel, azt némileg kiforrottabb ablakkezelő képességekkel felvértezve a keresőóriás asztali babérokra törne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról