Szerzők: Gálffy Csaba, Asztalos Olivér

2016. március 17. 18:50

Itt a Windows 10 Mobile frissítés egyes 8.1-es készülékekhez

Nagyjából 4 hónappal a rajt után immár frissítés formájában is elérhetővé vált a Windows 10 Mobile. A 8.1-es készülékek egy részéhez elérhető végleges csomag gyártótól, típustól, országtól, illetve szolgáltatótól függően telepíthető.

Immár Windows Phone 8.1-es készülékek egy csokrához is elérhető a Microsoft legújabb okostelefonos operációs rendszere, a Windows Phone 10. Az 10586.164 verziószámú OTA-s (over-the-air, vagyis PC nélküli) frissítés a készülék gyártójától, típusától, régiótól és országtól, illetve a mobil szolgáltatótól függően érhető el a korábbi operációs rendszerrel szállított készülékekre.

A mobilszolgáltatók jóváhagyásától függően akár azonnal telepíthető rendszert ma a következő modellekre adta ki a Microsoft:

  • Lumia 1520
  • Lumia 930
  • Lumia 640
  • Lumia 640 XL
  • Lumia 730
  • Lumia 735
  • Lumia 830
  • Lumia 532
  • Lumia 535
  • Lumia 540
  • Lumia 635/636/638 (1 GB)
  • Lumia 430
  • Lumia 435
  • BLU Win HD w510u
  • BLU Win HD LTE x150q
  • MCJ Madosma Q501

A fenti listán nem szereplő modellek egy részének még van remény, hisz az alábbi képen látható modellek továbbra is részt vehetnek a Windows Insider programban, így várhatóan a közeljövőben az összes megkapja a Windows 10 Mobile-t:

Az Insider programba még beléptethető készülékek listája - nagy hiányzó például a Lumia 925

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy az adott okostelefonra már elérhető-e a frissítést, azt a legegyszerűbben a Microsoft Upgrade Advisor alkalmazással tudjuk ellenőrizni, mely szoftver többek között a telepítéshez szükséges tárhely felszabadításában is segít, amennyiben arra szükség lenne.

A megfelelő kompatibilitás, illetve a sikeres telepítés ellenére a régebbi készülékeknél a Windows Phone 10 nem minden funkciója lesz elérhető, például a Continuum és a Windows Hello hardveres limitáció miatt nem fog működni a korábbi telefonokon. Emellett a Microsoft felhívja a figyelmet, hogy egyes funkciók módosulhatnak vagy eltűnhetnek a frissítés után, melyeket a hivatalos specifikációk alatt részletez a vállalat.

Update Advisor - sokaknak lesz fekete leves.

A Microsoft még tavaly novemberben indította útnak a Windows Phone 10 okostelefonos operációs rendszerét a Lumia 950 és 950 XL párossal, a rendszer azonban hónapokig komoly gyerekbetegségekkel küzdött. A rajt óta számos javítást eszközölt a vállalat, így mostanra frissítés formájában is elérhetővé válhatott Windows Phone 10.

Rengeteg telefon elesett ma

A frissítést nem kapják meg az egy gigabájtnál kevesebb RAM-mal rendelkező telefonok, de a megfelelő nagyságú operatív tár sem garancia a frissítésre. Sőt, az sem, hogy a telefon egészen eddig a béta program résztvevője volt - az utolsó pillanatban a Microsoft több modelltől is megvonta a frissítés lehetőségét, a "gyenge felhasználói élményre" hivatkozva. A Lumia 925 eddig rendszeresen kapta az újabb buildeket és a hardveres kritériumokat is teljesítette, a stabil Windows 10 Mobile kiadást azonban nem fogja megkapni, és a jövőben kiadandó Insider-kiadások sem érkeznek már meg rá.

A Lumia 925 mellett az utolsó pillanatban a Microsoft más telefonoktól is megvonta az (eddig nemhivatalos) támogatást, így a támogatott modellek listájáról hirtelen eltűnt a windowsos HTC M8, az LG Lancet, az amerikai Lumia Icon, a Lumia 520 sorozat összes darabja, a Lumia 530, és a népszerű 620-625-630 trió is. Összehasonlításképp a Windows 10 Mobile Insider Preview által támogatott telefonok régi listája március 13-án még így nézett ki:

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról