Szerző: Voith Hunor

2016. március 11. 09:57

SQL Server: a Microsoft hadat üzent az Oracle-nek

A Microsoft ingyen licenceket, képzést és telepítési támogatást ad az Oracle adatbázisról váltóknak. Apróbetűs feltételek persze vannak: frissítési garancia (SA) és Server and Cloud Enrollment (SCE) licenc-keretrendszer is szükséges az ajánlat igénybevételéhez.

Röviddel a linuxos SQL Server bejelentése után újabb merészet húzott a Microsoft az adatbázispiacon. A cég tegnap egy új, célzottan az Oracle DB ügyfelek elhalászására kihegyezett programot jelentett be, melynek keretében bizonyos feltételek mellett ingyen SQL Server licencekhez, és az átállást megkönnyítő DBA-képzéshez és telepítési támogatáshoz lehet jutni.

Persze az ördög ismét a részletekben rejlik (ezekre mindjárt kitérünk), de tény, hogy ez egy nagyon agresszív lépés a piacon, ami az eddig színfalak mögött folyó harcot látványos és nyilvános csatává emelheti. A Microsoft a Data Driven konferencia megnyitóján hosszú szekciót szentelt az anyagi előnyök ecsetelésének, számos példával illusztrálva az óriási, akár több mint tízszeres árkülönbözetet az Oracle megoldása és az új SQL Server között. A példaként hozott összegeket (az alábbi videóban a 12. perctől) a redmondi cég listaárakkal, az összes létező extra beleszámolásával, 3 éves teljes bekerülési és üzemeltetési költséggel (TCO) számolta – viszont hardverkomponensek nélkül, ahol azért az Oracle tud villantani, hiszen a vállalat a tényleg drágább licencei mellé az erősen DB-optimalizált vasat viszonylag olcsón adja.

Az apróbetűs rész

Ahhoz, hogy valaki éljen a Microsoft új ajánlatával, teljesítenie kell néhány feltételt. Először is vállalni kell egy legalább 3 éves frissítési garanciát (SA) egy új szerződéssel, vagy egy meglévő megújításával. Szükséges továbbá egy Server and Cloud Enrollment (SCE) megállapodás is, ami az SQL Serverre 50 magonkénti, vagy 5 szerverenkénti licencben határozza meg a kötelezően megvásorolandó minimum mennyiséget, legalább 250 klienshozzáférési licenccel (CAL) kiegészítve.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az Oracle DB-ről váltani szándékozó leendő ügyfélnek legalább ezeket az SCE kikötéseket is vállalnia kell, az azonban nem tiszta, hogy ez pontosan milyen anyagi következményekkel jár. A Microsoft ugyanis nem árulta el, hogy hány ingyenes licencet lehet szerezni – valószínű, hogy ez a nagyvállalati piacon megszokott módon ügyfelenként egyéni megállapodás tárgya lesz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ajánlat részeként "támogatott telepítési szolgáltatásokat" és ingyenes képzést is ad a Microsoft, igaz, ezeket csak a június 30-ig megkötött szerződésekkel lehet igénybe venni, ami egy ilyen típusú váltásnál meglehetősen szűkre szabja a legelőnyösebb időszakot. A telepítési támogatás mértékéről szintén nincsenek részletek, a licencekhez hasonlóan ez is ügyfélre szabott extra lehet, az oktatás pedig alapképzést takar (SQL Server Essentials for the Oracle Database Administrator).

Azt a Microsoft is érzi, hogy az Oracle vertikálisan integrált (hardver+szoftver) megoldásaival szemben több kell, mint az SQL Server, így a cég egy új partnerséget is bejelentett. A HPE (Hewlett-Packard Enterprise) nyújt segítséget a Microsoftnak az ügyfélszerzésben, a két cég együtt vonul ki az érdeklődő potenciális vásárlókhoz és együtt raknak össze egy kipróbálható-tesztelhető rendszert. Ez a próbalehetőség sajnos csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, de jól illusztrálja, hogy a Microsoft véresen komolyan veszi az Oracle-ügyfelek megszerzését.

Úgy tudjuk, az SQL Server 2016 még az első félévben általánosan elérhető (GA) státuszt kaphat, de egyes cégeknél már az előzetes kiadásokat is hónapok óta éles környezetben használják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról