Szerző: HIRDETÉS

2016. március 16. 00:00

DynamicLoM, a cserélhető integrált hálózati vezérlő

A Fujitsu DynamicLoM technológiájával a környezethez megfelelő hálózati vezérlő kerülhet az alaplapra, így a rendszer a lehető legjobban illeszkedhet a mindenkori igényekhez.

A különféle integrált hálózati vezérlők (LoM, LAN-on-motherboard) lassan két évtizede az alaplapok szerves részét képzik, ezzel pedig nem csak költség, de hely is megtakarítható, hisz az egyes bővítőaljzatokba nem szükséges dedikált hálózati vezérlőket helyezni. A több szempontból is kedvező megoldás ugyanakkor egy csapásra haszontalanná válhat, ha a kiszolgáló környezetéhez nem passzolnak az integrált vezérlők. Ebben az esetben az alaplapi kontrollereket letiltják, a szükséges hálózati portokat pedig bővítőkártyákkal pótolják, ami elsősorban költséggel, másodsorban pedig a PCI Express aljzat(ok) feltöltésével jár.

A Fujitsu DynamicLoM technológiája elejét veszi az ilyen jellegű problémáknak, a vállalat mérnökei egy okosabb megközelítést alkalmaznak a Primergy kétprocesszoros rendszerekben. A hálózati vezérlőket, illetve a különféle LAN portokat nem forrasztották a NYÁK-ra, azok egy daughterboard-szerű bővítőn kaptak helyet, a rendszerkapcsolat pedig egy egyedi csatlakozósoron keresztül valósul meg. A kártya az alaplap áramkörével párhuzamosan fekszik, nem növeli a szerver vastagságát, PCI Express bővítőhelyet nem foglal, miközben nagy előnye, hogy cserélhető, ezzel pedig a mindenkori igényeknek megfelelő alaplapi hálózati vezérlő állhat a vásárló rendelkezésére.

A megoldás alapját az Emulex XE104 CNA ASIC chip biztosítja, mely rugalmasan konfigurálható, ezzel a jövőben megjelenő, következő generációs hálózati szabványok is támogatottak lehetnek. A Fujitsu jelenleg négy különböző modult kínál az ASIC kiaknázásához. Az SMB-khez kettő vagy négy darab 1 gigabites LAN porttal szerelt modellt kínálnak. Az adatközpontokhoz már komolyabb kapcsolat ajánlott, a kétszer 10 gigabites port SFP+ vagy 10GBASE-T kialakítású is lehet.

A 10 gigabites modulok UMC (Universal Multi-Channel) támogatással is rendelkeznek, ezzel mindegyik fizikai port 8 PCI funkciót láthat el, az operációs rendszer ezek mindegyikét egy különálló portként kezelheti. Ez hatékonyabb mint a virtualizált szoftveres megoldás, mely rendszerint többletterhelést ró a processzora. További, a rugalmasságot növelő funkció, hogy a portok a megfelelő tárolókörnyezetnek megfelelően FCoE vagy iSCSI módba is konfigurálhatóak a hálózati vezérlő funkció megtartása mellett.

A 10 gigabites megoldások támogatják a RoCE (Remote Direct Memory Access over Converged Ethernet) architektúrát is. Ez az alkalmazás és a kernel közötti adatmásoláskor fellépő, és a TCP/IP protokoll késleltetése miatti többletterhelést csökkentésére hivatott. Végül, de nem utolsó sorban az SR-IOV (Single Root I/O Virtualization) is támogatott.

Az SR-IOV hardveres virtualizációval a PCIe eszköz saját szintjén végzi önmaga virtualizációját, vagyis egyetlen PCIe hardver (például egy hálózati vezérlő) több PCIe eszköznek látszik a gép felé, így a hypervisor feladatát betöltő szoftver irányában is. Az eszköz particionálását és virtualizációját tehát maga hardver végzi, ezért a hypervisornak már csak a kiosztásokat kell kezelnie, nincs szükség semmilyen, a CPU-t terhelő komplex logikára a hypervisor rétegében, sem driverekre, sem emulációra, sem pedig a virtuális és fizikai erőforrások megfeleltetésére. Mindez növeli a sebességet és a biztonságot, miközben továbbra is szét lehet osztani a 10 gigabites Ethernet vezérlő erőforrását.

A Fujitsu DynamicLoM technológia révén a kiszolgáló vásárláskor az ügyfél által választott modul kerül a konfigurációba, így a rendszer a lehető legjobban illeszkedhet az aktuális igényekhez. Amennyiben a környezet később megváltozna, úgy adott a lehetőség a hálózati modul cseréjére, nem szükséges PCI Express-es bővítőkártyával feltölteni az aljzatokat.

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.