:

Szerző: Voith Hunor

2016. március 7. 17:00

Amerika kemény exportkorlátozással sújtaná a ZTE-t

A kínai vállalat megsértette az Irán elleni amerikai szankciókat, a lehetséges büntetés elrettentő erejű.

Durva büntetést kap a ZTE az Egyesült Államoktól, amiért néhány éve megsértette annak Iránra kiszabott szankcióit – értesült belsős forrásoktól és dokumentumokból a Reuters. A hírügynökség információi szerint az amerikai Kereskedelmi Minisztérium ipari és biztonsági szabályozásért felelős irodája egy 2012-ben inditott vizsgálatot zárt most le, amit éppen egy Reuters-beszámoló alapján felmerült alapos gyanú miatt indított el.

A válaszcsapással az Egyesült Államok egyértelműen példát akar statuálni: különengedélyhez köti a ZTE-nek szánt amerikai műszaki alkatrészek, berendezések exportját, a szoftverekét viszont nem. Az intézkedés globális érvényű, így minden olyan cégre vonatkozik, amely a korlátozás alá eső terméket szállítana a kínai telekommunikációs gyártónak. A japán Nomura pénzügyi holding elemzése szerint a ZTE komponenseinek 10-15 százalékát szerzi be amerikai cégektől, de ezek olyan alkatrészek (például Qualcomm, Altera, Xilinx lapkák), melyeket a kínai gyártó jelenleg bajosan tudna minőségromlás nélkül más forrásból helyettesíteni.

Tiltás ellenére szállított Iránnak

Az akkor kezdődött, amikor a Reuters néhány éve leleplező riportot közölt a ZTE-ről, amely az összegyűjtött bizonyítékok alapján kijátszotta az Egyesült Államok Irán elleni kereskedelmi szankcióit. A kínai vállalat a hírügynökség szerint kvázi közvetítőként szállított például Dell, HP, Oracle, IBM és Microsoft hardvereket és szoftvereket a legnagyobb iráni telekommunikációs szolgáltatónak (Telecommunications Company of Iran, TCI) több millió dollár értékben. A friss értesülés alapján az amerikai Kereskedelmi Minisztérium helytállónak találta a tényfeltáró riportot, és ennek megfelelő intézkedést hozott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiszivárgott információk alapján a szigorú korlátozás holnap lép életbe. A ZTE részvényeinek kereskedelmét a Hong Kong-i és Sencseni tőzsdén is felfüggesztették, bizonyára a hír hatására borítékolható hirtelen eladási hullám és értékvesztés megelőzésére, így a mai nyitást követően a papírok egyáltalán nem forogtak a parketten. A kínai Külügyminisztérium hivatalosan is dühének adott hangot a kiszivárgott döntéssel kapcsolatban, elítélve azt, hogy az Egyesült Államok saját törvényeire hivatkozva sújt globális szankcióval kínai vállalatokat.

A ZTE a vádakra reagálva közölte, hogy mindenben együttműködött és -működik az illetékes amerikai kormányintézményekkel, és minden "fogadó országban" maximálisan igyekszik betartani a törvényeket, szabályozásokat és kereskedelmi gyakorlatokat.

Muszáj csökkenteni az amerikai függőséget

Az ügy megint rávilágít a kínai IT szektor kritikus Amerika-függőségére, elsősorban a chiptervezés és félvezetőgyártás területén. Nem csoda, hogy az ország vezetése állami intézményeken, befektetési alapokon keresztül pénzt és befolyást nem kímélve próbál részesedést szerezni releváns külföldi cégekben.

A terjeszkedési törekvésnek azonban egyelőre gátat szab az amerikai kormányzat, amely egyelőre hatékonyan akadályozza az igazán fontos felvásárlásokat. A tavalyi év egyik legnagyobb üzletének ígérkező Micron-akvizíció végül így hiúsult meg, most pedig a Western Digital 3,78 milliárd dolláros tőkebevonása ingott meg versenyügyi vizsgálat miatt. Kína egyébként nem rest komoly állami nyomással segíteni helyi vállalatoknak, a Qualcomm, a Microsoft, a Cisco, az Apple és az IBM már tapasztalhatták ezt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.