Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 7. 14:41

Esik az asztali Linux népszerűsége Steamen

Visszafordult az asztali Linux lassú terjedése, az évtizedes nagyon lassú növekedés több mérőszám szerint is zsugorodásba váltott

Masszív kudarcnak tűnik egyelőre a Valve kísérlete az asztali Linux elterjesztésére, a szabad szoftveres platform részesedése nemhogy nem nő, hanem folyamatosan zsugorodik a Steam-használók körében. Mindez annak ellenére, hogy egyre több játék érkezik végre Linux-támogatással, igaz, a legnagyobb nevek közül továbbra is viszonylag ritka a portok megjelenése.

Mint ismeretes, a Valve saját, Linux-alapú, játékra kihegyezett operációs rendszert fejleszt, Steam OS néven. A rendszer telepíthető saját hardverre is, de Steam Machine formájában "célgépként", hardver+szoftver kombinációban is megvásárolható. A Linux-stratégia részeként a Valve aktívan segíti a játékok linuxos portolását, értelemszerűen azért, hogy legyen tartalom az új platformra is. A rendszer fejlesztése ugyan sokat csúszott és komoly problémákba is belefutott, a portolás és általában a Linux-mint-Steam-platform támogatása töretlen.

Linuxos Steam-kliens fejlesztés közben (forrás: Phoronix).

Ezért is nagyon meglepőek a felhasználási adatok. Három évvel ezelőtt még 2 százalék közelében járt a Steam felhasználói bázisának Linuxot futtató része, és úgy tűnt, hogy egyre közelebb kerül a 3 százalékon álló Apple OS X-hez és hamarosan meg is előzi azt. Ehelyett az aktuális Steam felmérés szerint a Linux már bőven 1 százalék alá csúszott (0,91 százalék), az elmúlt periódusban pedig 0,04 százalékot esett is. Messze a legnépszerűbb egyébként az Ubuntu, a Steam-felhasználó Linux-userek mintegy fele használja ezt a disztrót.

Egyre több játék van rá

Szeptemberben adtunk hírt róla, hogy a Steam már több, mint 1500 játékot támogat Linux platformon is. Azóta a szám február végére már 1900 fölé nőtt, folyamatosan jönnek tehát az újabb és újabb játékok erre a rendszerre. A mennyiség persze csak egy dimenzió, a minőség, a népszerű, AAA-s játékok megjelenése egy egészen másik történet, de az XCOM 2, az új indie-siker Factorio is kijött Linuxra, és persze a Valve saját fejlesztésű játékai is mind-mind támogatják a platformot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A linuxos játéknak egyébként fontos lökést adhat a Vulkan grafikus API. A DirectX 12 a Windows 10 egyik fontos előnye, az alacsony szintű API mélyebb hozzáférést ad a grafikus hardverhez a játékfejlesztők számára. A Vulkan hasonló filozófia szerint készült, a DirectX-szel szemben pedig keresztplatformos, és elérhető Linux alatt is. A probléma, hogy a Vulkan még nagyon a jövő zenéje, nagy tömegben egy-két év múlva érkezhetnek játékok az új API-val, így az asztali Linuxra tett várhatóan jótékony hatása is csak ekkor jelentkezhet.

Itthon sem nő már

A rankings.hu mérése szerint az asztali Linux lassú térnyerése itthon is megtört a teljes netezői bázison (desktop+mobil). Míg a platform a 2007-es 0.48 százalékról nagyon lassan 1,24 százalékig jutott 2014 negyedik negyedévében, azóta a részesedés fokozatosan zsugorodik, most 1,08 százalék közelében jár. A platform tehát sosem tört ki marginalizált pozíciójából, a mobileszközök látványos előretörésével pedig nem látszik, hogy az asztali Linux hogyan érhetne el áttörést valaha.

Eközben persze a mobil Linux, illetve az arra épülő Android hatalmasat menetel, az oldalletöltések 22,43 százaléka (!) már androidos eszközökről érkezik - vagyis  részesedése hússzorosa az asztali verziónak. A mobilos testvér nyomását nem csak a Linux érzi fájdalmasan, az Apple két rendszerénél is hasonló a történet: az OS X itthon mintegy 1,26 százalékos részesedéssel rendelkezik, miközben az iOS már 6,62 százalékon áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról