Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 4. 09:30

All-flash VMAX tárolót jelentett be az EMC

Az EMC legújabb VMAX adattárolóiban már kizárólag SSD-k kaptak helyet. Az új modellek kapacitása akár 4 petabájt is lehet, miközben teljesítmény tekintetében sem kell szégyenkezniük, ráadásul a gyártó szerint a teljes bekerülési költsége a merevlemezes verziókénál alacsonyabb.

Bejelentette első, kizárólag SSD-kre építkező all-flash VMAX tárolóját az EMC. Az új rendszerek natívan támogatják a blokk, fájl, open és mainframe hozzáférési protokollokat, a tárhely pedig egészen 4 petabájtig skálázható, így nem kell a nagy kapacitásról sem lemondani. Ezzel immáron négytagúra bővült a cég all-flash palettája, a VMAX beállt az XtremeIO, a DSSD, és a VMX mellé. Az új irányt követve két új terméket jelentett be az EMC, a VMAX 450 mellett a VMAX 850 is rendelhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új VMAX sorozat megtartotta a moduláris felépítését, ugyanakkor az építőelemeket jelentősen áttervezték, azokat a flash-alapú meghajtókhoz igazították. A hatékony skálázódást a V-Brick architektúra biztosítja, mindegyik elem egy VMAX engine-t és 53 terabájt nettó indulókapacitás jelent, mely 13 terabájtos lépcsőkkel egészen 500 terabájtig tornázható fel. (Összehasonlítás gyanánt, az abszolút teljesítményre kihegyezett DSSD D5 esetében ez nettó 100 terabájt.) Ezzel VMAX 450 (1-4 V-Brick) maximális tárkapacitása kettő, a VMAX 850-é (4-8 V-Brick) pedig négy petabájt lehet.

Egy V-Brick egységre 500 000 IOPS-os teljesítményt ígér az EMC, ami a kiépíthető legerősebb konfiguráció esetében 4 millió IOPS-ot jelent. (A DSSD D5 esetében ez 10 millió IOPS.). Az elérési idő 0,5 millisecundum alatt van (DSSD D5: <0,1 ms), a maximális sávszélesség pedig 150 GB/s (DSSD D5: 100 GB/s). Összességében az új VMAX-nak nincs komoly szégyenkeznivalója az EMC palettáján abszolút csúcsot jelentő DSSD D5-tel szemben. Bár IOPS-ban utóbbi egyértelműen jobb, addig a VMAX sávszélességben 50 százalékkal kínál többet, maximális kapacitásban pedig DSSD D5 legfeljebb huszonnyolcszorosát nyújthatja a VMAX 850.

 

Az SSD tehermentesítésére, illetve azok élettartamának optimalizálására külön fejlesztéseket eszközölt az EMC. A Write Folding a rendszeres, kiszámítható időközönként frissülő adatokat monitorozza, melyeket az instant eltárolás helyett ideiglenesen (akár percekig) a gyorsítótárban hagy, később pedig csak a véglegesnek titulált adat kerül a flash-be. A Write Coalescing az apróbb, néhány kilobájtos adatokat gyűjti csokorba a gyorsítótárban, melyek tárolására csak akkor kerül sor, ha azok már képesek megtölteni az SSD egy blokkját.

A tárolókban Samsung PM863-as SSD-k dolgoznak. A darabonként 3,84 terabájt kapacitású, szabványos 2,5 hüvelykes meghajtók a Samsung második generációs, 32 rétegű TLC 3D NAND-jait tartalmazzák.

A hardveres átalakulással párhuzamosan a szolgáltatásokat és szoftvereket tartalmazó csomagok leegyszerűsödtek. Az alapkiszerelést jelentő "F csomag" a Thin Provisioning, QoS, Embedded Unisphere, VVols és SnapVX támogatás mellett az AppSync CDM-es adatvédelmet tartalmazza. A komolyabb igényekhez kiegészítésként megvásárolható "FX csomag" az EMC SRDF, D@RE, EMC ViPR Suite, EMC CloudArray, EMC eNAS, EMC Unisphere 360 megoldásokat tartalmazza. Az EMC a bejelentésben egy valósidejű adattömörítőről is beszélt, ami később érkezik, ugyanakkor deduplikációs megoldással jelen állás szerint nem készül a vállalat - ezt magyarázza, hogy a deduplikáció a biztonsági mentéseknél tud a leghatékonyabban dolgozni, az all-flash tárolókat azonban erre értelmetlen bevetni.

Az EMC kiemeli, hogy a rendszer teljes bekerülési költsége 30 százalékkal alacsonyabb mint az azonos teljesítményű, merevlemezeket tartalmazó megoldásoké. Ugyan az all-flash elképesztően drága, de nagyon gyors, így hatékonyságban meg tudja vern ia mechanikus eszközöket. Az all-flash rendszerek azonos tárkapacitást feltételezve kisebb helyigénnyel és fogyasztással is rendelkeznek, a megbízhatóságuk rendszerint jobb, miközben teljesítményeben a HDD-s megoldások többszörösét nyújtják, ami szintén kedvezően hat a költségekre.

Az EMC úgy gondolja, hogy 2020-ra már csak a bulk és archív adatokat tároló rendszerekben lesznek merevlemezek, a többi területet meghódítják az all-flash megoldások. A mostani új tárolókat ennek a trendnek megfelelően tervezte a vállalat, a VMAX 450 és 850 már elérhető, a rendszereket szállítja az EMC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról