Szerző: Koi Tamás

2016. május 26. 15:12

2020-ra a csapból is internet folyhat

Négy éven belül újabb, jelentős mennyiségű spektrumhoz juthatnak a mobilszolgáltatók, mellyel tovább növelhetik a mobiladat-hálózat kapacitását és lefedettségét. Eközben az értékesítő hatóság további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a korábbinál tervezhetőbb működési környezetet biztosítson az iparág számára.

Ma délelőtt újságírók előtt számolt be a 2016-tól 2020-ig érvényes rádióspektrum-stratégia alappilléreiről a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az új spektrumstratégia alapján kijelenthető, hogy a hatóság az előző periódushoz viszonyítva sokkal inkább partnerként tekint a távközlési szolgáltatókra, ugyanakkor nem minden cég számára vetít elő kedvező változásokat a túlnyomó részben nemzetközi jogharmonizációra épülő csomag.

2020-ra mindenhol lesz mobilnet

Az új spektrumstratégia alapján a következő öt évben az NMHH a hazai frekvenciakészletből összesen hét sávot készít elő értékesítésre a 700 MHz-es sávtól a 26 GHz-esig. A hatóság ebben az időszakban összességében 160 MHz-nyi spektrumot kíván elérhetővé tenni a mobilszolgáltatók számára, melynek következtében mind a kapacitásukat, mind a hálózati lefedettségüket tovább bővíthetik a cégek. A szervezet elképzelései szerint mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy 2020-ra az országos beltéri vezeték nélküli internet (mobilnet) lefedettség 99 százalékosra nőjön - hogy ezt minden szolgáltató eléri-e, az a következő évek értékesítési eljárásainak eredményétől függhet.

A nagyobb lefedettség, illetve vidéki kapacitás eléréséhez az egyik kulcs a második digitális hozadéksáv (694-790 MHz) licencelése, ehhez azonban a földfelszíni digitális műsorszórástól kell elvenni frekvenciákat. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy az Antenna Hungária által jelenleg használt 5 multiplex helyett 2020-tól csak 3 áll majd a rendelkezésre, a hatóságnak és a műsorszórónak addig van idejük kitalálni, hogy milyen technológiával és milyen tartalompolitikával lehet megfelelően kiszolgálni a nézői igényeket a DVB-T platformon.


Bázisállomás vidéken: 2020-tól nagyobb kapacitással

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az érintetteknek mindenesetre hamar dűlőre kell jutniuk a részletekben, hiszen az Európai Bizottság korábbi javaslata szerint legkésőbb 2020. június 30-ra minden tagállamban elérhetővé kell tenni a 700 MHz-es frekvenciatartományt a vezeték nélküli széles sávú rendszerek számára. A határidő betartása érdekében a tagállamoknak 2017. június 30-ig el kell fogadniuk és közzé kell tenniük a hálózati lefedettségre és a frekvenciatartomány felszabadítására vonatkozó nemzeti terveket, emellett 2017 végére tető alá kell hozniuk a nemzetközi koordinációra vonatkozó megállapodásokat is (ami Magyarország számára különösen kemény diónak bizonyulhat, mivel nem csak uniós tagállamokkal határos).

Szintén a csomag része a 3400-3800 MHz-es sáv szabad blokkjainak értékesítése, melyre a tavasszal aukciót írt ki az NMHH. Erre az aukcióra végül csak két cég, a Vodafone Magyarország Zrt. és a DIGI Távközlési Kft. jelentkezett, illetve a hatóság illetékeseitől származó információk szerint mindkét cég pályázata rendben volt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ez a két társaság minden bizonnyal el is nyeri majd a meghirdetett blokkok egy részének használati jogát (az eredményhirdetés június elején várható).

Érdekesség, hogy a két cég közül a romániai tulajdonosi háttérrel rendelkező DIGI már a hatóság 2014-es frekvenciapályázatán is a befutók közé tartozott, ugyanakkor a mai napig nem indított mobilszolgáltatást az elnyert 2x5 MHz-nyi blokkban az 1800 MHz-es sávon. Nem hivatalos információk szerint a cég ettől még nem tett le terveiről, és a hálózat kiépítése régóta zajlik, de a teljes hallgatásba burkolózó cég továbbra sem árul el részleteket arról, hogy az előfizetők mikor vehetik először használatba a DIGI saját mobilszolgáltatását.

A stratégia része a fentieken túl, hogy segíteni kell az 5G technológia korai elterjedését, többek között a 20 GHz feletti frekvenciasávokban felmerülő korai igények kísérleti célú kielégítésével, valamint a közrend- és katasztrófavédelmi rendszerek (PPDR) üzemeltetését és fejlesztését.

Újrainduló gyorsjelentések

A spektrumstratégia kialakítása mellett az NMHH munkáját és a hírközlési szolgáltatók működését befolyásolja az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása is. Ez egyebek mellett újra lehetővé teszi, hogy a hatóság elkészítse, megújítsa a négy részpiacra (vezetékes hang- és internet, műsorterjesztés, mobilhang-szolgáltatás, mobiladat-szolgáltatás) vonatkozó gyorsjelentéseit. Így a második negyedévben várhatóan újra elérhetővé válnak a magyarországi mobilpiac méretére és egyéb paramétereire vonatkozó hatósági statisztikák, melyek a korábbi gyakorlattól eltérően negyedéves, netán féléves időközönként jelentkezhetnek, a korábbinál részletesebb adathalmazokkal.

Emellett a 2014/61/EU irányelv is bekerült az Eht-ba, mely többek között kimondja, hogy valamennyi közműszolgáltató köteles átengedni a szélessávú hálózat létesítésére alkalmas passzív infrastruktúráját a szélessávú hálózatokat üzemeltető távközlési cégek számára. Praktikus példával élve egy áramszolgáltató az új szabályozás szerint kötelezhető arra, hogy a póznájára egy távközlési cég optikai adatátvitelre használható kábelét felengedje, de akár a csatornahálózatot is felhasználhatják majd ilyen célra a szolgáltatók - értelemszerűen megfelelő, fair ellentételezésért cserébe.

Az NMHH a fentieken túl elindította a Spektrumgazdálkodást Támogató Információs Rendszert (STIR), amelyet mostantól mindenki elérhet a http://stir.nmhh.hu/ címen. A szolgáltatás a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló, mintegy 600 oldalas 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet (NFFF) értelmezését könnyíti meg. A spektrumgazdálkodási szakértők és érdeklődők ezentúl a STIR online felületén – magyarul és angolul egyaránt – jól áttekinthető, interaktív grafikus megjelenítésben, a kapcsolódó jogszabályrészek praktikus feltüntetésével és könnyen kezelhető kereső beépítésével tanulmányozhatják az NFFF-rendelet mindenkor hatályos verzióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról