Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 1. 10:26

Kipróbáltuk: Apple Watch – versenyfutás az idővel

Tényleg jól sikerült az Apple Watch, vagy csupán a sok tízmilliós iPhone felhasználótábornak köszönheti gyors sikerét?

Az Apple tavaly közel 12 millió Watch-ot értékesített, amivel 8 hónap alatt lényegében letarolta az okosóra-piacot, több okosórát eladva, mint egy év alatt a konkurensek összesen. Már első dobásra az okosórák képzeletbeli darts táblájának kellős közepébe talált volna az Apple, vagy csak a több százmilliós "rajongótábornak" köszönheti az erős belépőt a cég?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Watch piaci bevezetése rendhagyó volt. Az Apple az iPhone 6 bejelentésekor, 2014 szeptemberében tette hivatalossá, hogy belépnek az okosórák piacára, de az óra csak több mint fél évvel később, tavaly április végén kerülhetett fel a polcokra. A korai bejelentéssel (paper launch) Tim Cook mintegy megnyugtatta a potenciális vásárlóbázist, hogy megéri várni, hogy addig se más, konkurens vállalat kasszáját gyarapítsák az iPhone-nal rendelkező okosórára vágyók. Az Apple Watch tehát tavaly áprilisban sikeresen elrajtolt, de a globális bevezetést a cég nagyon elhúzta, Magyarországon csak jókora késéssel, idén január végén debütált az óra.

Apple Watch Sport

Az első generációs Apple Watch három modellt és két méretet takar. A legolcsóbb, Watch Sport, series 7000 (akárcsak az iPhone 6s) alumíniumötvözetből készült házzal és Ion-X üveg előlappal rendelkezik, melyhez egyszerű gumiszíj jár. E fölött áll a rozsdamentes acélházas, zafírkristály előlapos Watch, a piramis tetején pedig a luxusmodell Watch Edition áll, 18 karátos aranyházzal, és ugyancsak zafírkristállyal. Az anyaghasználaton kívül nincs különbség, a tudás és a formaterv az össze modell esetében egyezik, méret tekintetében pedig mindhárom létezik 38 (38,6 x 33,3 x 10,5) és 42 (42 x 35,9 x 10,5) milliméteres kivitelben is. Szerkesztőségünkbe egy 42 milliméteres Watch Sport jutott el, a továbbiakban ezt mutatjuk be közelebbről.

Az Apple Watch lekerekített dizájn kapott, ami a 10,5 milliméteres magasság miatt kissé testes hatást kelt, így a nálunk járt sötét színű verziót sem neveznénk elegánsnak. A formaterv alapvetően illik a szintén megosztó ipari designnal rendelkező iPhone 6(s)-ek mellé, láthattunk már ennél lényegesen jobban sikerült formát is az Apple-től.

Az óra egy 1,5 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkezik, amivel a Watch lett az Apple első organikus panelt alkalmazó terméke, nyilván a kedvező fogyasztási jellemzők és a mély feketék miatt. Az apró megjelenítő felbontása 312x390 pixel, az ehhez társuló pixelsűrűség pedig 302 PPI. Ez kicsit alacsonyabb a iPhone 6(s) 326 PPI-s értékénél, és bár a virtuális számlapot nagyon közelről nézve már kivehetőek a képpontok, a mindennapi használat során nem látható különbség, az élesség bőven megfelelő. A képminőségre nem lehet panasz, a fényerő, a színek, a betekintési szögek, az olvashatóság is jó. A kapacitív kijelző nyomásérzékeny is, így a Force Touch (iPhone-oknál 3D Touch) technológiát is támogatja.

A Watch Sport már említett gumiszíja viszont hagy némi kívánnivalót maga után. A rögzítés kissé komplikált, kényelmetlen, ráadásul a műanyag alatt könnyen megizzadhat a bőr. Szerencsére a minőségibb szíj nem a drágább modellek privilégiuma, a vállalat számos más típust is kínál, bőrből vagy akár fémből készült alternatívák is léteznek. A szíjak megvehetőek a Sport modellhez is, de értelemszerűen feláras kiegészítőnek számítanak.

Az óra jobb szélére két kezelőszerv került. A felső, benyomható tekerő multifunkciós, alaphelyzetben a time travel funkciót aktiválja, de lehet vele görgetni listákat is, míg az alatta lévő gombbal kedvenc kontaktjaink listáját hozhatjuk elő, aktiválhatjuk az Apple Payt, vagy ki- és bekapcsolhatjuk az órát. Átellenben a telefonbeszélgetéshez (is) szükséges hangszóró és mikrofon található, melyekről apró rések árulkodnak.

Mivel az órát sportoláshoz is ajánlja az Apple, ezért az aljára pulzusméréshez szükséges szenzorok kerültek, melyek egy enyhén kiemelkedő kerámiaborításban kaptak helyet. A négy szenzor közül kettő ledes, kettő pedig infrás. A kör alakú szekció mellett még két kis süllyesztett gomb is látható, ezekre a szíj levételéhez van szükség. Az Apple első okosórája az korlátozottan vízálló (IPX7), egy kézmosást hivatalosan is gond nélkül elvisel, míg vakmerőbb tesztek szerint az úszás sem kottyan meg neki, de az Apple ilyesfajta használatra már nem vállal garanciát.

Az Apple első okosórájának belsejében egy SiP (System-in-Package) típusú központi egység található, ami a szokványos SoC-nál (System-on-Chip) még komplexebb, gyakorlatilag a rendszer összes komponensét egyetlen lapkában tartalmazza. Ennek megfelelően az Apple S1 SiP egy darab ARMv7-A utasításarchitektúrájú (32 bites) processzormagot tartalmaz 520 MHz maximális órajellel, melyhez egy PowerVR SGX543 grafikus processzor tartozik. A két egység 512 MB RAM-mal gazdálkodhat, a háttértár szerepét pedig egy 8 GB-os NAND chip tölti be. A vezeték nélküli (Wi-Fi, Bluetooth) kapcsolatokról egy Broadcom BCM43342 gondoskodik, és az NFC támogatása sem maradt ki, bár ennek funkciói épp annyira korlátozottak, mint az iPhone esetében. A telefonokban régóta szériatartozéknak számító giroszkóp és gyorsulásmérő természetesen az órából sem maradt ki.

A szoftveres rész szerepét a jelenleg 2.1-es verziójú, rendre frissülő WatchOS tölti be, mely az iOS-re épül - annak egy masszív fogyókúrán átesett változatának is tekinthető, ily módon megkönnyítve az előbbit már ismerő fejlesztők dolgát.

Bekapcsolás után egyből iPhone-hoz való párosítás kér az óra, ami gyorsan és simán lezajlik. A kapcsolat alapvetően Bluetooth-on (Low Energy) jön létre, de az óra a telefonon beállított (2,4 GHz-es) Wi-Fi hálózathoz is képes kapcsolódni, így például az értesítéseket akkor is megkaphatjuk, ha az iPhone épp nincs Bluetooth hatótávolságon belül. Fontos megjegyezni, hogy az Apple Watch legalább iPhone 5-öt követel iOS 8.2-es vagy annál újabb operációs rendszerrel.

Használat közben

A főbb beállításokat az iPhone-os Watch alkalmazásban tudjuk elvégezni, lényegesen gyorsabban és kényelmesebben, mint az óra kis kijelzőjén. A feltelepített szoftverek beállítási lehetőségeit is itt érhetőek el, akárcsak az óra operációs rendszerének frissítése. Mi szinte mindent megtaláltunk amire szükségünk volt, a Watch jól testre szabható, bár kissé érthetetlen módon az akkumulátor töltöttségi szintje nem kapott helyet az appban. A widgetek között viszont bármikor ellenőrizhető, így ez nem nagy érvágás.

A WatchOS felépítése logikus, de az iPhone után szokni kell. Más megközelítést kíván a használata, de néhány óra ismerkedéssel jól kitapasztalható, pár nap elteltével pedig rutinszerűvé válik a kezelése. A felület legkönnyebben kisujjal vezérelhető, az egyes gombokat viszonylag könnyű eltalálni.

Az alkalmazások készítői jól átgondolták az órára fejlesztett szoftvereket. Jellemzően előre programozott reakciók vannak (pl. Facebook like), a karakterbevitelt értelemszerűen hanyagolták, de az eszközt nem is erre találták ki. Az Apple Maps és az egyéb térképes appok a méretből adódóan nem használhatóak jól a Watch-on, ráadásul a teszt során rendre lassan frissült a pozíció. Sajnos ez a saját GPS hiányának velejárója – az óra az iPhone GPS egységére támaszkodik, ami zsebből elég nehezen lát ki.

Az értesítések megbízhatóan megérkeznek a készülékre, az óra hanggal és/vagy rezgéssel (Taptic Engine) jelzi ezeket. Ha valamelyikről lemaradnánk, a kijelző tetején egy piros pont jelez, és az elmulasztott értesítések elolvasásához elég egyet fentről lefele simítani. Az órával vezérelhetjük az iPhone kameráját vagy akár a zenelejátszást is, de a végrehajtás sebességével egyáltalán nem voltunk megelégedve. Utóbbinál zavaró késleltetést tapasztaltunk a számok léptetésénél, illetve néha csak navigáláskor is hajlamos volt megakadni a rendszer. Az egymagos 520 MHz-es processzorból olykor elfogyott az erő, az iPhone-hoz képest bizonyos esetekben érezhetően lassabb volt a Watch, a jóval egyszerűbb felület ellenére is.

Nem mehetünk el szó nélkül az Apple Watch egyik legalapvetőbb funkciója, a pontos idő megjelenítése mellett. Az energiatakarékosság jegyében a kijelző csak akkor aktív, ha karunkat a megfelelő pozícióba emeljük. Ez a funkció jól működik, csak szándékosan tudtuk átverni a rendszert. Egy apró késleltetése ugyan van a megoldásnak, de ez még a tűréshatáron belül van.

Az Apple egyelőre csak a saját számlapjaiból (faces) enged válogatni, amiből jelenleg 12 van. Ezek korlátozottan finomhangolhatóak (szín, dátum, események, időjárás, ébresztő, világóra, akkumulátor), és idővel a gyártó valószínűleg külső fejlesztők előtt is megnyitja ezt a funkciót.

A WatchOS alapértelmezett alkalmazásai jellemzően jók, a naptár mellett nyomon követhetjük az időjárást, van világóra, stopper, időzítő, távirányító (Apple TV-hez), figyelhetjük kedvenc részvényeink árfolyamát, illetve van Passbook és Siri is – utóbbi a "hey Siri" hívásra is bekapcsol. Az óra kvázi teljesértékű kihangosítóként is használható, bejövő hívásokat ugyanúgy lehet vele fogadni, mint hívást indítani, megfelelő hangminőség mellett.

A Watch egy fitneszkarperec szerepét is betölti, ennek alapjait a pulzusmérő, a gyorsulásmérő és a giroszkóp. Az óra alapértelmezetten figyeli a napi aktivitásunkat, és jelzésekkel próbál rendszeres, óránként legalább néhány lépésnyi mozgásra ösztökélni bennünket. Természetesen különféle sporttevékenységek hatásait (pl. futás, lépcsőzés, evezés) is lehet vele mérni.

Az eszköz nyugalmi állapotban tízpercenként végez pulzusmérést. Edzésprogram esetében ez az intervallum sűrűbb, de folyamatos mérésre sajnos nincs lehetőség. A teszt során nyugalmi állapotban is kaptunk érdekesen kiugró eredményeket, de ez az optikai pulzusmérőknél sajnos jellemző hiba, és nem Apple Watch specifikus jelenség. Hiányoltuk az alvás nyomon követését is, miközben erre évek óta léteznek iPhone-os alkalmazások is, a jóval olcsóbb fitneszkarperecekről (például Xiaomi Mi Band) nem is beszélve.

Az aktivitásunkat az óra szoftverén és egy dedikált iPhone alkalmazáson egyaránt figyelhetjük. A háromsávos grafikonon a zöld a mozgást, a piros az edzést, a kék pedig az nyugalmi helyzetet szimbolizálja. Ray Maker sportoló tízhónapos tartós teszt formájában vizsgálta az Apple Watch fitneszképességeit, és arra jutott, hogy az adatok egyszerűen nem elég megbízhatóak, pontosak ahhoz, hogy az óra egy céleszközt helyettesíteni tudjon.

Egy okosóra sarkalatos pontja az üzemidő. A kis házban sajnos nem maradt túl nagy hely az akkumulátornak, a 42 milliméteres verzióba egy 246 mAh-s telep jutott. A Watch ezzel nagyjából két napot bírt egyetlen feltöltéssel, átlagos használat mellett. Amennyiben éjszaka nem vettük le az órát, úgy ez a rendszeres pulzusmérés miatt másfél napra csökkent. A Watch-ot egy kis, mágneses dokkolón lehet tölteni, így ha annak találunk egy fix helyet, nem kell egy újabb töltőkábellel napi szinten bajlódni.

Ez viszont azt is jelenti, hogy hiába az azonos márka, az iPhone-t és az órát sajnos nem lehet egyazon töltőről etetni. Ha később beigazolódnak az iPhone-ok vezeték nélküli töltéséről szóló pletykák, úgy ez valószínűleg változik, addig viszont marad az ezzel járó esetleges kényelmetlenség.

Verdikt

Az okosórák egyelőre gyerekcipőben járnak, a termékek most körülbelül ott tartanak, ahol az okostelefonok nagyjából 10 évvel ezelőtt. Ennek tükrében meredek fejlődési görbe várható, a harmadik-negyedik generációs Apple Watch borítékolhatóan sokkal életképesebb termék lesz mint jelen tesztünk főszereplője, ezért akinek nincs égető szüksége egy ilyen eszközre, annak erősen ajánlott várni még néhány évet.

Az Apple Watch ugyanis nem tökéletes, számos apró és kevésbé apró hibával küzd, és hiányosságokból is akad jócskán. Bizonyos helyeken, például a sebességen és a fitnesz-funkciókon érezhető, hogy a mérnököknek nem volt elég idejük átgondolni a fejlesztéseket, igyekezni kellett a termék piacra dobásával. Ezen felül az is világos, hogy a tervezők bizonyos helyeken szándékosan hagytak ki funkciókat, tartogatva némi puskaport a következő generációs Watch-okhoz, ahogy az már számos Apple termék esetében történt, legyen épp szó iPhone-ról vagy MacBookról.

Azt, hogy a Watch mennyire nem nyűgözött le minket, talán nem bizonyíthatja jobban más, mint hogy egy hét használat után villámgyorsan elfelejtettük, nem hiányzott a 36-48 óránkénti töltögetés, és az elegánsnak nem nevezhető forma. Amennyiben ehhez még hozzávesszük a Watch Sport 156 000 forintos árát, akkor máris világossá válhat, hogy mekkora vásárlóerővel bír a sok tízmilliós iPhone felhasználóbázis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról