Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 29. 14:30

Weboldalakat ejt túszul a legújabb ransomware

Chaten segítenek az áldozatoknak a váltságdíj kifizetésében a weboldalakat célzó CTB Locker for Websites ransomware fejlesztői. A kártevő eddig több mint száz oldalt fertőzött meg.

Egyértelműen a legveszélyesebb kártevők közé küzdötték fel magukat a ransomware-ek az elmúlt hónapok során: amellett, hogy képesek titkosítással "túszul ejteni" a fertőzött PC-k, sőt akár okostelefonok tartalmát, egyes típusaik már a zsákmányolt, sokszor érzékeny adatok online közzétételével is fenyegetnek, ráadásul a váltságdíj kifizetése sem garantálja, hogy a támadó visszaadja a hozzáférést az adott gép tartalmához.

A kártevőtípus most ismét újabb képességre tett szert: az ismert CTB-Locker ransomware legújabb verziója, a CTB-Locker for Websites, mint neve is mutatja, weboldalakat ejt túszul és azok tulajdonosaitól követel 0,4 bitcoinos összeget a titkosított adatok feloldásáért. A malware  a célba vett weboldalakon az index.php-t vagy index.html-t egy a támadók üzenetét tartalmazó fájlra cseréli, amely az adott szerveren tárolt információk titkosításért is felelős. De a kártevőhöz még "támogatás" is jár, az áldozatoknak, pontosabban a "hitelesített" áldozatoknak egy chatszobában lehetőségük van segítséget kérni a kijelölt váltságdíj kifizetéséhez - a megjelenő üzenet alatt továbbá egy az online bitcoinvásárlást segítő oktatóvideó is helyet kapott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Lawrence Abrams biztonsági szakértő szerint a támadás kifejezetten a PHP-t használó WordPress weboldalakat célozza, azok az oldalak amelyek nem alkalmaznak PHP-t jelenleg úgy tűnik nincsenek veszélyben. A WordPress oldalak és a ransomware-ek útjai egyébként nem most keresztezik egymást először, egy malware-kampány nem is olyan régen, tavaly szeptemberben vont be több ezer sebezhető WordPress-alapú webhelyet különböző kártevők, köztük zsarolószoftverek terjesztésébe.

A CTB-Locker for Websites eddig több mint száz áldozatot szedhetett Abrams szerint, ugyanakkor valószínűtlen, hogy a kártevő olyan károkat okozna, mint például valamelyik windowsos társa - már csak azért sem, mert a különböző weboldalak tartalmáról üzemeltetőik az esetek túlnyomó részében rendszeresen készítenek biztonsági mentést, amelyből könnyedén visszaállítható az elrabolt oldal. Biztonsági másolat híján ugyanakkor egyelőre nincs mód a titkosított adatok visszaszerzésére - leszámítva persze a váltságdíj kifizetését.

A ransomware-ek által jelentett veszélyt az is jól mutatja, hogy nemrég még az FBI egyik ügynöke is úgy nyilatkozott, sok esetben a váltságdíj kifizetését tanácsolják a hasonló problémával jelentkezőknek. A windowsos PC-kre egyébként már létezik kifejezetten a hasonló kártevőket figyelő biztonsági szoftver, utóbbit alig egy hónapja a Malwarebytes adta ki, béta verzióban. Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, az utalás előtt mindenesetre érdemes vetni egy pillantást a Jada Cyrus biztonsági kutató által tavaly nyáron összerakott mentőcsomagra, illetve Bitcryptor és CoinVault tavaly ősszel megszerzett titkosítási kulcsaira is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról