Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 29. 12:30

A Raspberry Pi 3 leszámol a vezetékekkel

Hasznos újításokkal érkezett meg a Pi 3. A friss modell integráltan tartalmazza a Wi-Fi és Bluetooth vezérlőt, miközben a rendszerchipnél is jelentős előrelépés történt. A magasabb magórajel mellett a 64 bites rendszerek és alkalmazások futtatása is támogatott, a gyorsulás akár 50-60 százalékos is lehet.

Stílszerű bejelentéssel ünnepli a Pi sorozat fennállásának negyedik születésnapját a Raspberry. A mai naptól elérhető Pi 3 Model B-vel a "NYÁK PC" egy régi hiányosságát pótolja a cég, hisz a rendszer mostantól integráltan tartalmazza a fontosabb vezeték nélküli technológiákat, a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatokhoz többé nincs szükség különféle kiegészítőkre. Hab a tortán, hogy a Pi 3 processzora az ARMv8-A-nak hála már 64 bites utasításarchitektúrával rendelkezik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legfrissebb Raspberry gép egyik nagy újítása az integrált Broadcom BCM43438 chipnek hála valósulhat meg. Az apró kiegészítő a 2,4 GHz-es tartományban működő 802.11b/g/n Wi-Fi mellett a Bluetooth 4.1-et és az alacsony energiaigényű BLE-t is támogatja, előbbi egyetlen antennával üzemel, így az elérhető maximális elméleti sávszélesség 150 Mbps lehet. Emellett az Ethernet port is megmaradt, így a vezetékes kapcsolatot preferálóknak sem kell kompromisszumot kötniük.

A vezeték nélküli vezérlő integrálásának hála csökkenhet a Pi működéséhez szükséges kábelek és/vagy különféle kiegészítők hada, nem szükséges külön megvásárolt adapterekkel megtölteni az egyes portokat. Az integrált Bluetooth vezérlőt számtalan módon lehet hasznosítani, olyan alapvető perifériák mellett, mint a billentyűzet vagy az egér, például különféle szenzorok is párosíthatóak a géppel, vagy akár a hangátvitel is megoldható.

A vezeték nélküli kapcsolatokon felül a rendszerchiphez is komolyan hozzányúltak a tervezők. Míg a korábban alkalmazott, szintén a Broadcom műhelyéből származó BCM2836 típusjelzésű modell négy Cortex-A7 magot tartalmazott, addig a Pi 3-ra felkerült BCM2837-ban már négy darab Cortex-A53 kapott helyet, melyek órajele 33 százalékkal magasabb, így a végrehajtók 1200 MHz-en üzemelnek.

Mivel az A53-as magok már az ARM ARMv8-A utasításarchitektúrájára épülnek, ezért a 64 bites alkalmazások futtatása sem probléma. Mindent egybevéve, optimális esetben akár 50-60 százalékos is lehet a gyorsulás a Pi 2-höz mérten, ami jelentős előrelépés. A bejelentés megjegyzi, hogy a Raspbianból egyelőre nem készült 64 bites kiadás, ennek a lehetőségét most vizsgálják a fejlesztők.

A GPU is gyorsult, az integrált VideoCore IV vezérlő órajelét a korábbi 250/300-ról 400 MHz-re emelték. Utóbbi OpenGL ES 2.0 támogatással, 1080p felbontású, 30 FPS sebességű MPEG-2 és VC-1 dekóderrel, illetve hasonló (1080p/30FPS) h.264/MPEG-4 AVC kódolóval és dekóderrel rendelkezik. A rendszerchipez tartozó memória méretét tekintve nem történt változás, a Pi 2-höz hasonlóan 1 GB-ból lehet gazdálkodni.

A Raspberry Pi 3 egyéb tulajdonságait tekintve gyakorlatilag azonos közvetlen elődjeivel, a NYÁK-on csupán apróbb változtatásokat hajtottak végre a Wi-Fi és Bluetooth antennák elhelyezéséhez. Ugyanúgy négy USB portot találunk rajta, továbbá egy microUSB portot a tápellátáshoz, illetve egy HDMI és egy audio jack csatlakozót. Utóbbiból a hang mellett RCA kábel segítségével képet is elővarázsolhatunk, ha a kütyüt régebbi kijelzővel szeretnénk használni. Mindezek mellett a háttértárhoz egy microSD-kártyahely is jutott az eszközre.

A legújabb Pi az elődhöz hasonlóan kompatibilis az előző generációkkal, ami mellett egy másik fontos tulajdonságát, az alacsony árát is megőrizte a termék. Ennek megfelelően a Raspberry Pi 3 is 35 dollárba kerül, akárcsak a Pi 2. Mindez máris elég volt ahhoz, hogy a legnagyobb forgalmazókat kifosszák az érdeklődők, a legtöbb korai forgalmazónál máris hiánycikk a Pi 3.

Az elmúlt négy év során összesen nagyjából 8 millió darab Raspberry Pi talált gazdára, amiből 3 millió Raspberry Pi 2. Eközben a cég teljes munkaidős alkalmazottainak száma elérte a 60 főt, a Raspberry pedig tovább folytatja küldetését, a minél olcsóbb, illetve kedvezőbb ár/teljesítményű számítógépek piacra dobását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról