Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 26. 16:59

Jöhetnek a 256 GB-os okostelefonok

Szinte minden paraméterében dupláz a Samsung legújabb beágyazott flash-tárolója, a kapacitás mellett a tempó is jelentősen nőtt, így a megoldás bizonyos helyeken nem hogy eléri, de meg is haladja bizonyos PC-s SSD-k sebességét.

Sorozatgyártásba került a Samsung 256 gigabájtos UFS 2.0 szabványú beágyazott tárolója. Az új modell többek között okostelefonokban és táblagépekben is helyet kaphat, így várhatóan már idén felbukkannak az első 256 gigabájtos beépített tárhellyel rendelkező csúcskategóriás készülékek. A megoldás egyik érdekessége, hogy a tokozás immáron 3D NAND lapkákat rejt, ezzel pedig a dél-koreai cég ismét mindenkit megelőzött, a konkurensek első rétegzett megoldásai továbbra is vártatnak magukra, miközben a Samsung már a beágyazott rendszerek szegmensébe is el tudta hozni a helytakarékos technológiát.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A beágyazott tárolók sajátossága, hogy a chip a NAND lapkákon túl a vezérlőt is integráltan tartalmazza. A Samsung közleménye szerint ez utóbbi egységen is igazítottak, így az képes jobban kihasználni a 3D NAND lapkák előnyeit. Ezzel a tempó bizonyos esetekben még a SATA csatolós PC-s SSD-k értékét is felülmúlja, a szekvenciális olvasás legfeljebb 850 MB/s lehet, ugyanakkor a NAND lapkák (és memóriacsatornák) limitált száma miatt az írás 260 MB/s-nál tetőzik. Az véletlenszerű műveletek sebességét reprezentáló IOPS értékek is sokat javultak, olvasásnál 19 000-ről 45 000-re nőtt a tempó, írásnál pedig 14 000-ről 40 000 IOPS-ra javult az érték az előző generációhoz viszonyítva.

„Az, hogy olyan nagy sűrűségű UFS memóriát gyártunk, amely közel kétszer gyorsabb, mint a személyi számítógépekben található SATA SSD-k, paradigmaváltáshoz vezet a mobil adattárolás területén” – mondta el Joo Sun Choi, a Samsung Electronics Memória üzletágának sales és marketing alelnöke. A Samsung tavaly februárban mutatta be a 128 GB-os UFS memóriáját, amelynek alig egy éven belül megduplázta főbb paramétereit.

A dél-koreai vállalat legújabb megoldás az UFS 2.0 átviteli szabvány kétcsatornás variánsát használja, mellyel 1,2 GB/s-os elméleti maximum átviteli sebesség érhető el. A szabványt még nagyjából három évvel ezelőtt véglegesítette a JEDEC, mely lassan, de biztosan átveszi a párhuzamos buszt használó eMMC helyét. Az UFS a legtöbb szempontból fejlettebb az korosodó eMMC-nél, ugyanakkor implementációja valamivel költségesebb, így egyelőre jellemzően csak a drágább készülékekben kap helyet a szabvány, illetve az arra épülő beágyazott tároló.

A szabvány egy másik, utóbbinál bizonyos esetekben kellemetlenebb hátulütője lehet, hogy üresjárati fogyasztása az eMMC-jénél magasabb. Valószínűleg az Apple ezért is dönthetett úgy, hogy a tavaly megjelent iPhone 6s készülékektől kezdve inkább áttér a PC-kből megismert PCIe-alapú, NVMe protokollal párosított rendszerre, melynek további előnye, hogy kisebb többletterhelést ró a CPU-ra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról