Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 25. 13:30

Megvette a Xamarint a Microsoft

Univerzális mobilos metaplatformmá fejlesztheti az UWP-t a Microsoft, immár a Xamarin segítségével. A felvásárlás nem meglepő, a hatása viszont rendkívüli lehet.

Felvásárolja hosszútávú szövetségesét, a keresztplatformos fejlesztői megoldásokat fejlesztő Xamarint a Microsoft. A lépés egyáltalán nem meglepő, a kis stúdió eddig is szoros szövetségese volt a Microsoftnak, a felvásárlás nyomán biztos háttérrel és szorosabb együttműködésben folytatódhat a Xamarin fejlődése. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, a Wall Street Journal értesülése szerint azonban mintegy 400-500 millió dollárt fizethetett a Microsoft.

Mi a Xamarin és mit hoz ez a Microsoftnak?

A Xamarin 2011-ben indult cég, fő terméke pedig egy mobilos keresztplatformos framework, amely lehetővé teszi, hogy a C#-ban írt .NET-es kód változtatás nélkül futtatható legyen Windows Phone-on, Androidon és iOS-en is. Ehhez a Xamarin egy olyan réteget fejlesztett, amely a rendszerhívásokat az adott platform natív hívásaira fordította át, majd a visszaadott választ a kód által várt formára alakította. A Xamarinban fejlesztett alkalmazások így egy közös kódbázissal célozhatták a három okostelefonos platformot, megkönnyítve a fejlesztést.

A Xamarin nem csak a kompatibilitást biztosító héjat készítette, hanem komplex fejlesztői eszközöket is biztosított a keresztplatformos kódoláshoz. A Xamarin Test Cloud például lehetővé teszi, hogy az eszközök megvásárolása nélkül rengeteg különböző androidos és iOS-es modellen lefuttassuk a teszteket. Az Insights pedig egy fejlett hibaelemző platform, amellyel a már kiadott appok felhasználói élménye csiszolható tovább.

A Xamarin nemrég a C#/.NET mellett már nyelv felé is nyitott a RoboVM felvásárlásával, ez a megoldás hasonló filozófiát követ, csak Java kódbázisból fordít natív iOS-es alkalmazásokat. A RoboVM 100 százalékos API-lefedettséget ígér az iOS-es rendszerhívásokhoz, így minden, ami Objective-C-ből és Swiftből elérhető, elérhető Javából is. Ez a megoldás immár szintén a Microsoft tulajdonát képezi.

Xamarin Test Cloud - jó ökoszisztémát vett a Microsoft

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft-Xamarin szövetség egyébként hosszú időre nyúlik vissza, a két cég közösen fejlesztett Xamarin-integrációt a Visual Studióhoz, az Azure-höz és az Office 365-höz illetve az Enterprise Mobility Suite-hez is. Emiatt fel sem merül a kérdés, hogy miért vásárolja fel a Microsoft a céget, a redmondi óriás platformstratégiájában mára kritikus elemmé vált a Xamarin. Viszonylag sikeresnek számít egyébként a megoldás, a cég fejlesztői eszközeit mintegy 15 ezer cég használta a világ 120 országában, és összesen 1,3 millió fejlesztőt szolgált ki a megoldás. A Xamarin olyan ügyfelekkel rendelkezett, mint a Coca-Cola vagy a SuperGiant Games.

A felvásárlás egyébként reakció lehet a Facebook-féle React Native előretörésére is. A keretrendszer ugyanis igen jó natív-web hibrid appok fejlesztését teszi lehetővé, és azzal fenyegetett, hogy olyan univerzális fejlesztői platformmá válik, amelyhez a Microsoftnak nincs köze, fejlesztésébe nincs beleszólása.

Tényleg univerzális lehet az UWP

A fejlesztők körében most folyik a nagy találgatás, hogy a felvásárolt Xamarin és a vele együtt szintén bekebelezett RoboVM birtokában, illetve az UWP-s keresztplatformos eszközök (mint a Project Islandwood és Project Astoria) sorsa hogyan alakul majd a Microsoftnál. Különösen a Windows Bridge for Android, vagyis az Astoria érdekes, hiszen ezt egyelőre jegeli a Microsoft, a megszerzett RoboVM formájában azonban jöhet ütős Java-to-UWP megoldás.

A felvásárlás sejtésünk szerint azonban nem az UWP-ről, pontosabban nem az UWP jelenlegi formájáról szól. A platform ugyanis jelenleg Windows 10-exkluzív, olyan értelemben, hogy a natív UWP-s alkalmazások kizárólag ezen a rendszeren futnak. A Xamarin felvásárlásával azonban megnyílik az út egy hiper-univerzális platform készítése előtt, amely a windowsos eszközökön túl az iOS és Android világra is tovább tudna nyújtózni. Ez a metaplatform lenne a Szent Grál, amelyhez a Xamarin egyedül is nagyon közel jutott, a Microsoft részeként pedig akár el is érheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról