Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 23. 15:40

Modokra cserélné az appokat a Cyanogen

Appok helyett magát a rendszert szabná a felhasználók igényeihez a Cyanogen frissen bejelentett MODS platformja. Az elképzelés nem külön alkalmazásokkal operál, helyette az alternatív Androidba építhetnek utólag új funkciókat a fejlesztők.

A Google mögött néhány hónappal lemaradva, de lassan a Cyanogen is kiadja alternatív Android rendszerének Marshmallow-ra épülő legújabb verzióját, a Cyanogen OS 13-at. A rendszer a hagyományos Androidból megismert változásokon kívül is hoz újításokat: a "főzött" ROM-okat készítő fejlesztőkből lett vállalat a napokban bejelentette, a szoftverrel párhuzamosan MODS platformját is elindítja, amelynek segítségével a fejlesztők alkalmazásaik képességeit "natívan" építhetik be az operációs rendszerbe.

A különböző "modok" koncepciója a vállalat közleményében még nem öltött kristálytisztán formát. Az eddigi információk alapján kvázi a rendszerbe ágyazható, illetve az előre telepített, alapvető appokohoz kapcsolható, akár azok között átívelő funkciócsomagokról van szó. A vállalat kapcsolódó oldalán felsorol néhány ilyen modot, amelyek zöme nem meglepő módon egyik fő partnerével, a Microsofttal karöltve készült.

A redmondi cég és a Cyanogen együttműködése egy évvel ezelőttig nyúlik vissza, amikor a vállalat ismeretlen összeget fektetett a Cyanogen OS-be, azóta pedig még szorosabbra fonták a kapcsolatot. Tavaly szeptemberben a két cég bejelentette, a rendszer következő verziója már a Microsoft virtuális asszisztensével, a Cortanával előre telepítve érkezik. Ez most beigazolódni látszik, a Microsofttól származó modok között ugyanis a Windowsról ismert asszisztens is szerepel.

A Cortana modhoz tartozó rövid leírás szerint az a rendszerbe "mélyen integrálódik" és lehetővé teszi emlékeztetők, naptárbejegyzések hozzáadását vagy akár fényképek készítését is hangos utasításokkal. Ugyancsak a Microsofttól származik a OneNote mod, amellyel a Cyanogen szerint a rendszerben gyakorlatilag bárhonnan megnyithatjuk a jegyzetappot, az menüpontként többek között a tárcsázóba és a böngészőbe is bekerül, valamint az értesítési sáv gyorsbeállítási funkciói között is saját ikont kap.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

De Cyanogen maga is készül néhány moddal, ilyen például a Truecaller, amely a natív tárcsázó és üzenetküldő appokban egy kiterjedt adatbázis alapján szűri a spam hívásokat és üzeneteket, illetve a Social Lock Screen mod, amely a közösségi hálózatok releváns posztjait jeleníti meg a zárképernyőn.

A MODS platformot a vállalat mint "Post-App Era" azaz az appok utáni korszakként emlegeti, noha ez a kelleténél egyértelműen merészebb kijelentés a cég részéről. Annyi biztos, hogy érdekes kezdeményezésről van szó, a rendszerfunkciók és alapértelmezett appok ilyen jellegű felturbózására eddig leginkább a tákolt ROM-ok esetében volt lehetőség. Az elképzelés gyenge pontja ugyanakkor, hogy az appok legalábbis bármikor gond nélkül lecserélhetők harmadik féltől származó, a kívánt funkciókat nyújtó alkalmazásokra - a Play Store számtalan alternatív kamera-, böngésző- vagy tárcsázóappot kínál, az üzenetküldő szoftverek seregéről nem is beszélve.

A platform, illetve a Cyanogen OS 13 rajtjának pontos dátumát a cég egyelőre nem közölte. Annyi tudható, hogy mind a rendszer, mind pedig a MODS idén március folyamán válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról