Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 22. 11:25

Fény derült a Samsung Exynos 8 tudására

A Samsung első saját tervezésű processzormagját felvonultató Exynos 8 nem hozott forradalmat, de a Qualcomm Snapdragon 820-szal szemben megfelelő alternatívának mutatkozik.

A Samsung Galaxy S7 készülékkel együtt a dél-koreai vállalat első, saját processzormagokat (is) tartalmazó rendszerchipje is megjelent. A Samsungtól nem újdonság, hogy készülékeiben többféle processzort is alkalmaz, mely stratégia a Galaxy S7-nél is visszaköszön. Az előzetes információk alapján az új Exynos 8890 hivatalosan csak Európában mutatkozik be, az amerikai és kínai piacokra a Qualcomm legújabb, Snapdragon 820 alkalmazásprocesszorával érkeznek az új csúcskészülékek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tavaly novemberben bejelentett Exynos 8 legnagyobb érdekessége a Samsung saját fejlesztésű Exynos M1 processzormagja. A mélyebb mikroarchitektúrális elemzésekre még várni kell, de a jelenlegi információk szerint a megoldás meglehetősen hasonlít az ARM A72-es referenciamagjára. Ez röviden annyit tesz, hogy az Exynos M1 is egy 3 uop (elemi utasításegység) széles out-of-order mikroarchitektúrát alkalmaz, ugyanakkor míg a végrehajtók száma egyezik, addig a futószalag felépítése már valószínűleg eltér.

forrás: AnandTech

A Samsung 14 nanométeres LPP gyártástechnológiájával készülő rendszerchip természetesen ARMv8-A 64 bites utasításarchitektúrára alapoz, a processzormagok elrendezésében pedig 4+4-es big.LITTLE koncepciót alkalmaz. A kis magok szerepét még Cortex-A53-as modellekre bízták, melyek viszonylag alacsony, 1,586 GHz-es órajelen üzemelnek. A nagy magok szerepét betöltő Exynos M1-ek órajele viszont már igen magas: amennyiben három vagy négy mag áll terhelés alatt, úgy a frekvencia 2,29 GHz lehet, egy vagy két mag esetében pedig akár 2,6 GHz-ig felugorhat. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez az első hallásra leginkább turbó módhoz hasonlító koncepció pontosan milyen mechanizmust rejt.

A rendszermemória, illetve a mögötte álló vezérlő terén nincs meglepetés. A két darab 32 bites csatornán 1794 MHz-es LPDDR4 lapkák ülnek, így a sávszélesség 28,7 GB/s lehet. Erre elsősorban a méretes Mali T880MP12 integrált grafikus processzornak van szüksége, mely jelenleg az ARM kínálatának legnagyobb IGP-jét takarja. A Samsung mérnökei a fogyasztás kordában tartására viszonylag alacsony, 650 MHz-es órajelet határoztak meg a grafikus végrehajtóknak. Összehasonlítás gyanánt az elődben található, harmadával kevesebb végrehajtót jelentő Mali T770MP8 770 MHz-es órajelen működik.

Az AnandTechnek már lehetősége nyílt néhány teszt lefuttatására a legújabb Exynost tartalmazó Galaxy S7-en. Ezek alapján az Exynos 8890 és a Snapdragon 820 közel áll egymáshoz, ugyanakkor a Qualcomm teljesítményét egyelőre csak a tervezőcég referenciaplatformján tudták lemérni, ami előnyt jelenthet a rendszerchip számára. Nem túl jó ómen, hogy a tesztelők beszámolója szerint a mérések során erősen felmelegedett a Samsung legújabb csúcskészüléke, mely amúgy a hatékonyabb hűtés érdekében a PC-kből is ismert hőcsöves hőelvezetést alkalmazza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról