Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 22. 13:00

Bemutatkozott a Samsung Galaxy S7 és S7 Edge

A tavalyi modellek hibáiból tanulva a vízálló kialakítást és a microSD foglalatot is visszahozta a Samsung új csúcstelefonjaiba. Az S7 és S7 Edge az elődökénél jóval nagyobb akkut is kapott, a motorháztető alatt pedig már a cég saját fejlesztésű processzormagjai dolgoznak.

Menetrend szerint megérkezett a Samsung idei (első) csúcstelefon-párosa. A szokott módon "kiszivárgott" képek után a barcelonai Mobile World Congress kiállításon a vállalat hivatalosan is leleplezte a Galaxy S7 széria két modelljét, részben igazodva a tavalyi, hagyományos és ívelt kijelzős verziókkal operáló stratégiához. Azért csak részben, mert a 2015-ös gyakorlattal ellentétben idén a cég nem azonos méretben dobja piacra a telefonokat: az S7 Edge az 5,1 hüvelykes elődnél jelentősen nagyobb, 5,5 hüvelykes kijelzővel lát napvilágot, ami a tavaly nyáron, a Note 5-tel párhuzamosan debütált S6 Edge+ méreteinek felel meg. A gyártó tehát idén minden valószínűség szerint elköszön a "pluszos" nevezéktantól, a kisebb Edge modelleket teljesen felváltja az 5,5-ös változat.

A Galaxy S6-ok, bár csillagászati áron debütáltak, cserébe a tavalyi év legszebb mobilkijelzőjét és legjobb mobilprocessszorát adták a vásárlóknak. Kritika persze így is jutott az eszközöknek, miután azok elhagyták a 2014-es S5-tel bevezetett vízállóságot, illetve a gyártónál addig alapvetőnek számító microSD foglalatot. Az akkus üzemidő és a hátoldalból kiemelkedő "kamerapúp" sem aratott osztatlan sikert. A Samsung idén igyekezett orvosolni a felsorolt problémákat és első ránézésre úgy tűnik, ez sikerült is a gyártónak, az S7-ek 2016 elején igen magasra teszik a lécet.

Gyógyulnak a tavalyi sebek

Az új modelleken első pillantásra nem sok változás látható. A cég egyik telefonnál sem rajzolta át számottevően a készülékházat: az mindkét esetben nagyjából egy milliméterrel vastagabb, és némileg kerekdedebb lett az elődöknél, továbbá a kamera valamivel kevésbé emelkedik ki a hátlapból. Egy panaszt máris kihúzhat listájáról a gyártó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fontosabb újdonságok a motorháztető alatt találhatóak. A Samsung tavaly csúcsmodelljeiben egyáltalán nem használta a Qualcomm aktuális Snapdragon 810 csúcslapkáját annak melegedési és órajelszabályozási fiaskói miatt. Ezeket a konkurens mobilgyártók csak az év második felére tudták kiküszöbölni, addig többen is inkább az eggyel lejjebb pozícionált 808-as verziót választották. A Samsung ezzel szemben saját, Exynos 7420 lapkáját tette zászlóshajóiba világszerte, ami kifejezetten jó döntésnek bizonyult.

A vállalat idén visszatért a két évvel ezelőtti módszerhez, azaz saját chipjei mellett ismét kiad Qualcomm processzoros változatokat is. Ezek a verziók ugyanakkor már főként az Egyesült Államokra korlátozódnak, a legtöbb területen az Exynos 8890 kerül a készülékekbe. A 14 nanométeres gyártástechnológiával készült nyolcmagos Exynos chip különlegessége, hogy annak egyik négymagos klaszterében már a Samsung saját tervezésű, 2,3 gigahertzes M1 processzormagjai dolgoznak. A kevésbé teljesítményigényes feladatokhoz a gyártó (akárcsak a 7420-ban) itt is négy, az ARM-tól licencelt Cortex-A53 magot vet be. A chip tehát fontos mérföldkövet jelent a Samsung számára, kíváncsian várjuk, hogy teljesít mindennapi használatban. A négy darab Kryo maggal szerelt Snapdragon 820-ról korábban itt írtunk részletesen.

A telefonok 4 gigabájt LPDDR4 RAM-ból gazdálkodhatnak, a tárhelyopciók közül viszont eltűnt a 128 gigabájtos változat, az S7 modellek 32 vagy 64 gigabájt belső tárterülettel vásárolhatók meg. Ez valószínűleg keveseket érint érzékenyen, különösen annak fényében, hogy a csúcstelefonokba visszatért a microSD kártyahely. Az aljzat a SIM tálcán kapott helyett, segítségével maximum további 200 gigabájttal toldható meg a tárhely. A lépéssel a cég talán a leghangosabban hiányolt funkciót hozta vissza a készülékekbe.

Kövérebb akkuk, ismét vízálló ház

A tavaly ugyancsak kritizált akkus üzemidő terén is várható előrelépés, a leheletnyivel vastagabb készülékházaknak köszönhetően ugyanis mindkét S7 modell számottevően nagyobb akkumulátort kapott, mint az elődök. A Galaxy S7-be a 2550-es helyett egy tisztességes, 3000 mAh kapacitású telep került, míg az S7 Edge az S6 Edge+ 3000 mAh-s akkuját egy hatalmas, 3600-as darabra cserélte. Ehhez természetesen vezeték nélküli, illetve gyorstöltési képességek is párosulnak. Az S7 modellkre a várakozásokkal ellentétben nem került USB-C csatlakozó, azok továbbra is a jól ismert B típusú microUSB aljzatot használják. Ennek egyik fő oka vélhetően az, hogy továbbra is használhatók legyenek a cég GearVR szemüvegével.

Ami a telefonok kijelzőjét illeti, minden jel szerint maradtak a tavaly használt 5,1 és 5,5 hüvelykes, 2560x1440 felbontású Super AMOLED panelek, a kisebb modell esetében 577, a nagyobbnál 534 PPI-s pixelsűrűséggel. Az S6-okban a kijelzők elképesztően szép képet és brutális fényerőt produkáltak, nem érheti szó a ház elejét, hogy a Samsung nem váltott kijelzőt. Átlagos használat során a panelek felbontása is bőven sok is, az idén szárnyaikat bontogató VR szemüvegekben azonban még mindig lenne hely nagyobb pixelsűrűségnek. A telefonokkal használt VR eszközök (mint például a Samsung Gear VR-je) lencséin keresztül nézve még Quad HD felbontás mellett sem tűnik el a szúnyogháló hatás.

A kamera kapcsán a "Dual Pixel" az idei varázsszó. A megoldással a gyártó szerint a szenzor minden pixele bevethető a fókuszkeresés során, így kivételesen gyors autofókusz érhető el, és a nagyméretű pixeleknek köszönhetően gyenge fényviszonyok mellett is szép képek készíthetők. Az S6-ok ezen a fronton kifejezetten jól teljesítettek, remélhetőleg az idei generáció 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral is felszerelt kamerája hasonló eredményt hoz.

 

Megnéztük, a fókusz elképesztően gyors

A Mobile World Congressen rövid időre lehetőségünk nyílt kézbefogni a Samsung új csúcsmodelljeit. Az első benyomások alapján a formaterv élőben is szinte a megtévesztésig hasonlít az S6-okéra, az eszközök könnyen összetéveszthetők - a felépítés minőségére mindenesetre továbbra sem lehet panasz. Az anyaghasználatban sincs változás, ami annyit jelent, hogy az üveg hátlap továbbra is gyűjti az ujjlenyomatokat, a Samsung standján a hostessek nem győzték polírozni az összetapogatott telefonokat.

Ami pár perc használat után is feltűnően sokat fejlődött, az az autofókusz sebessége: a funkció az S6-nál sem volt lassú, az S7 modellekben viszont hihetetlenül gyors, szinte hozzá sem ér az ember ujja a kijelzőhöz, a kamera már a kívánt területre helyezte a fókuszt - eddig egyetlen telefonnál sem láttunk hasonlót.

Végül, de nem utolsó sorban az utoljára a Galaxy S5-nél látott vízállóságot is visszakapta az S7 széria, sőt, feljebb is lépett egyet. A telefonok IP68 besorolásúak, így teljesen védettek a por ellen, víz alatt is folyamatosan használható, a gyártó által megszabott 1-3 méter közötti mélységben.

Az új modellek Android 6.0.1 Marshmallow rendszert kaptak, amelyre a cég a szokott módon ráhúzta saját TouchWiz felületét. Természetesen a Samsung Pay mobilfizetési rendszer támogatása sem maradt ki. A Samsung az MWC-n az S7-tel kezdve új vállalati támogatási rendszert is bejelentett, a céges felhasználóknak lehetőségük van két évre garantált biztonsági frissítésekkel igénybe venni az Android for Worköt, továbbá az S7-ek hardveresen megerősített, a különböző ipari szabványoknak megfelelő biztonsági funkciókat is kaphatnak.

Az valószínűleg senkit nem vág mellbe, hogy a dél-koreai cég csúcstelefonjai ismét borsos áron lesznek kaphatók: a Galaxy S7 hazánkban 250 ezer forint környékéről indul a szolgáltatóknál, az S7 Edge pedig nagyjából 280 ezer forintba fog kerülni megjelenéskor. A telefonok már előrendelhetőek a Telekomtól, a Vodafone-tól és a Telenortól is, előbbi kettő ráadásul minden előrendelés mellé ajándék Gear VR szemüveget ad - a Telenornál csak az első 20 rendelőnek jár a headset.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról