Szerző: Koi Tamás

2016. február 18. 11:30

Kínai kézbe kerül a világ legnagyobb IT-disztribútora

Kínai cég vásárolja fel a világ legnagyobb IT-disztribútorának számító Ingram Micrót. A ma nyilvánosságra hozott megállapodás szerint a kínai fél, a HNA Csoporthoz tartozó Tianjin Tianhai szokatlanul nagy prémiumot fizetett a részvényeseknek, a teljes felvásárlási ár eléri a hatmilliárd dollárt.

Kínaiak vásárolhatják fel a világ legnagyobb IT-disztribútorának számító Ingram Micrót. A kaliforniai székhelyű cég vezetése már megegyezett a részletekről a HNA Csoporthoz tartozó Tianjin Tianhai-jal, mely a nyilvánosságra hozott információk szerint tekintélyes prémiumot fizet a részvényeseknek. A teljes tranzakciós érték így megközelíti a hatmilliárd dollárt, a folyamat lezárását követően az Ingram Micro a HNA Csoport részeként, a Tianjin leányvállalataként működhet tovább, változatlan partnerkörrel.

Az üzlet létrejötte kapcsán megkérdezett szakértők egyöntetű véleménye szerint a felvásárlásnak óriási jelentősége lehet a teljes ellátási lánc számára, beleértve az Ingram Micro legnagyobb beszállító partnereit. A cégnek jelenleg egyebek mellett a Ciscóval, a Lenovóval, a Microsofttal, az Intellel és a Hewlett Packarddal van disztribúciós szerződése, az Ingram emellett több száz gyártó disztribúciós partnere a világ több tucat országában, így többek közt Magyarországon is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szakértők szerint az üzletből ezek a partnerek is profitálhatnak, hiszen megnyílhat, vagy legalábbis bővülhet a számukra az ázsiai piac, a kínai partner számára pedig éppen fordított a helyzet: az Ingrammal komoly hídfőálláshoz jut a nyugati világban az egyik legfontosabbnak számító technológiai iparágban. Ráadásul mindezt teheti úgy, hogy a nyugati kormányok, így különösen az amerikai kormányzat jó eséllyel nem fogja elgáncsolni az üzletet, mivel az ellátási lánc kínai kézbe kerülése nem hozhat magával olyan biztonsági kockázatokat, mint egy eszközgyártó tulajdonosváltása.

Az Ingram Micro ráadásul éppúgy dinamikusan növekvő cég, mint a HNA Csoport: az amerikai disztribútor tavaly év eleje óta hat felvásárlást hajtott végre Európában és Dél-Afrikában, a legutóbbi ezek közül a magyar piacot is érintette. A cég február 11-én jelentette be, hogy felvásárolja a számos kelet-európai országban működő RRC CEE-t, ezzel megerősítve pozícióját a nagyvállalati IT-berendezések disztribúciójában. A HNA Csoport eközben csak tavaly július óta mintegy 10,9 milliárd dollárban hajtott végre akvizíciókat.

A tranzakció az év második felében záródhat le, a hatósági jóváhagyásokat követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról