Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 16. 14:24

Dupla kamera, plusz kijelző - középszinten kísérletezik az LG

Egy-egy extra funkcióval igyekszik kiemelni a tömegből két új középkategóriás okostelefonját az LG. Az X cam dupla hátlapi kamerával, az X screen pedig a V10-ből megismert extra kijelzőcsíkkal támad.

Új stratégiával támad az LG a középkategóriás telefonok piacán. A vállalat két frissen bejelentett, X sorozatú okostelefonját egy-egy, a csúcskategóriából kölcsönzött funkcióval igyekszik vonzóbbá tenni, a felhasználóra bízva, mely paraméter fontosabb számára a telefonban. A két új középszintű modell X cam és X screen névre hallgat, amiből már sejthető, az egyes készülékek mely specifikációkra helyezik a hangsúlyt. A méretesebb, 5,2 hüvelykes X cam nem meglepő módon a kamerát helyezi előtérbe, olyannyira, hogy a telefon hátlapján mindjárt két szenzor is helyet kapott, 13, illetve 5 megapixel felbontással, de az előlapi érzékelőt sem aprózta el a gyártó, az 8 megapixeles.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat arról egyelőre nem beszélt részletesen, milyen trükkökre lesz képes a hátlapi kamerapáros, ugyanakkor valószínű, hogy az utólagos mélységélesség változtatás feltűnik majd a repertoárban, amelyet két évvel ezelőtt a HTC One M8-ben is láthattunk - utóbbi kamerapárosa ugyanakkor kifejezetten gyengére sikerült, remélhetőleg az LG tanult a vetélytárs hibájából.

Az X screen különlegessége, mint bizonyára többen kitalálták, a kijelzőben rejlik: míg az X cam hátlapi kamerából, ez a modell képernyőből kapott kettőt. Az X screenen a 4,93 hüvelykes fő panel fölött egy apró, 1,76 hüvelykes, folyamatosan aktív kijelzőcsík található, akárcsak a gyártó ősszel bejelentett, V10 csúcsmodellje esetében. Az apró panelről olyan funkciók érhetők el a fő kijelzőn folytatott tevékenység megszakítása nélkül, mint a zenelejátszás vezérlése, hívásfogadás vagy épp a leggyakrabban használt appok. Neve ellenére az X screen egyébként a fő panel terén gyengébben teljesít sokkamerás társánál, annak Full HD kijelzőjével szemben ez a modell csak 720p felbontást kapott.

A készülékek motorházteteje alatt középszinten általánosnak mondható hardver dolgozik, 2 gigabájt RAM-mal, valamint egy meg nem nevezett gyártótól származó, az X cam esetében 1,14 gigahertzes nyolcmagos, az X screennél pedig 1,2 gigahertzre állított négymagos processzorral. Jó pont, hogy mindkét eszköz Android 6.0 Marshmallow rendszerrel érkezik. Nem lenne meglepő, ha az X sorozatból inkább az X cam nyerné el a felhasználók tetszését, hiszen az X screen az apró kijelzőtől eltekintve gyakorlatilag minden tekintetben alulmúlja testvérét - ugyanakkor mint tudjuk, nincs rossz termék csak rossz ár, megfelelő árcédula mellett a másodlagos kijelzővel szerelt modell is vonzó opció lehet. A hamarosan rajtoló Mobile World Congress kiállításon minden bizonnyal többet is megtudunk majd az LG új telefonjairól.

A vállalat a két eszközön túl egy harmadik okostelefont is leleplezett, a tavaly megismert G4 Stylus következő generációjának személyében. A készülék elnevezésével a cég tavaly még a G4 csúcsmodell által keltett hullámokat próbálta meglovagolni, idén azonban elválasztja az érintőceruzával felszerelt modellt a zászlóshajótól - vélhetően hogy utóbbit még inkább a felső kategóriába pozicionálja. Az új eszköz így egyszerűen LG Stylus 2 néven kerül a boltokba, ami ismét fura, hiszen ez már a harmadik érintőtollas modell a gyártótól, előtte már a G3 Stylus és G4 Stylus is napvilágot látott.


A Stylus 2 egyébként alig változott a tavlyi modellehez képest, abban az egyelőre ismertlen processzor továbbra is 1,2 gigahertzen ketyeg a RAM mérete 1,5 gigabájt, a bővíthető belső tárhelyé pedig 16 gigabájt. A 720p felbontású, 5,7 hüvelykes IPS panel sem változott, és egyelőre úgy tűnik, a 13 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamera is ugyanaz mint tavaly. A nagyméretű, viszont aránylag kis felbontású kijelző egyébként kérdéses, hogy mennyire ideális a rajzolgatáshoz, igaz ebben az árkategóriában nehéz élhető alternatívát találni - legalábbis ha az eszköz az elődhöz hasoóan megmarad 200-250 dollár környékén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról