Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 12. 12:30

Nem újított sokat a középkategóriában a Qualcomm

Úgy tűnik idén is folyatódni fog az innovációs szárazság a belépő és középkategóriás telefonok piacán, az ide szánt chipjeit alig fejlesztette a domináns Qualcomm. Sebességben marginális az előrelépés, néhány kötekező kört azért megfutott a cég.

Három új, belépő és középkategóriás okostelefonokba szánt Snapdragon alkalmazásprocesszorral rukkolt elő a Qualcomm. A vállalat nem vitte túlzásba a fejlesztéseket, a korábbi megoldásokat csak helyenként módosították a mérnökök, egyes esetekben frissültek a fixfunkciós egységek, de komolyabb újítást egyik lapka sem kapott. Az processzorok közül csupán egyetlen esetében váltottak gyártástechnológiát.

Snapdragon 625 - finomított középkategória

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A bejelentett processzorok közül a Snapdragon 625 nyújtja a legnagyobb számítási teljesítményt. Ennek megfelelően a modell nyolc darab Cortex-A53 típusú magot tartalmaz, tehát jelen esetben nyoma sincs a saját fejlesztésű Kyro végrehajtóknak. A nyolc magot két klaszterbe bontották, az egyik - valószínűleg a nagyobb teljesítményű - csomag maximális órajele 2 GHz, a másik négyes frekvenciája viszont egyelőre nem ismert. A memóriavezérlő továbbra is csak LPDDR3 típusú memóriákat támogat, így a két 32 bites busszal legfeljebb 14,9 GB/s-os sávszélesség érhető el.

Az Adreno 506 típusú integrált grafikus vezérlő a legújabb verziójú architektúrát használja, melynek dolgát egy fixfunkciós H.264 és HEVC dekóder segíti, amivel még a 2160p (4K) felbontású képi anyagok lejátszása is megoldott lehet. A lapka emellett még két képfeldolgozót (ISP) tartalmaz, melyekhez egy legfeljebb 24 és egy 13 megapixeles kamera köthető. Adatkapcsolatok tekintetében a lapka X9-es Cat 7-képes integrált LTE modemmel, illetve 802.11ac szabványú Wi-Fi támogatással rendelkezik. A legnagyobb előrelépés ugyanakkor valószínűleg a gyártástechnológiának lesz köszönhető, ami egyezik a Snapdragon 820-nál alkalmazott Samsung 14 nanométeres LPP-vel. A Qualcomm közleménye szerint ez 35 százalékos csökkenést eredményezett a rendszerlapka fogyasztásában.

Belépő modellekhez 435 és 425

A sorban a második, Snapdragon 435 jelölésű modell szintén nyolc darab Cortex-A53 magot vonultat fel, melyek a 625-höz hasonlóan két külön klaszterben helyezkednek el. Míg az egyik négyes maximális órajele 1,4 GHz, addig a másik üzemi frekvenciáját jelen esetben is homály fedi. A memóriavezérlő ebben az esetben már csak egyetlen 32 bites csatornát biztosít, így az ahhoz csatlakoztatható, legfeljebb 1600 MHz-es LPDDR3-mal meglehetősen szerény, maximum 6,4 GB/s-os sávszélesség érhető el.

forrás: Anandtech

Utóbbival szemben pozitívum, hogy ez a lapka is megkapta a legújabb grafikus mikroarchitektúrát, mely az Adreno 505 típusú vezérlőben teljesedik ki. E mellé is társul egy fixfunkciós H.264 és HEVC dekóder, ugyanakkor ez már csak 1080p (Full HD) anyagok lejátszását képes gyorsítani. Továbbá innen sem hiányzik a dupla képfeldolgozó, amihez maximum 21 megapixeles kamera csatlakoztatható. Adatkapcsolatok tekintetében nincs számottevő különbség a 625-höz képest, a rendszerchip X8-as, de ugyancsak Cat 7-képes integrált LTE modemmel rendelkezik, miközben a 802.11ac szabványú Wi-Fi természetesen innen sem maradt ki. Gyártástechnológia tekintetében ez a lapka sajnos már nem változtatott, maradt a korábbi 28 nanométeres csíkszélesség, így fogyasztás tekintetében nem számíthatunk előrelépésre.

A sorban az utolsó, Snapdragon 425-be már csak négy Cortex-A53 mag jutott, melyek órajele 1,4 GHz. Ezzel párhuzamosan az elérhető maximális memória-sávszélesség is csökkent, mely az egyetlen 32 bites busz miatt már már csak 5,3 GB/s-ban tetőzik. Emellett a lapka az Adreno 308-cal még a régebbi grafikus mikroarchitektúrát kapta meg, de legalább ehhez is párosul a 435 esetében említett fixfunkciós H.264 és HEVC dekóder. A dupla képfeldolgozó sem maradt ki, ugyanakkor a maximális felbontás tovább csökkent, 16 megapixelre.

LTE modemből is egy szerényebb került a chipbe, az X6 jelzésű típus már csak Cat 4-képes, ami a 625-ben és 435-ben található megoldásokhoz mérten fele akkora, 150 megabites elméleti maximális letöltési tempót eredményezhet. Gyártástechnológiát tekintve itt is maradt a 28 nanométer, ugyanakkor pozitívum, hogy a chip érintkezőkiosztása egyezik a 435-ös, illetve a korábbi 430-as modellekével, ami a partnerek számára egyszerűbb tervezést eredményezhet. Közleményében a Qualcomm megjegyezte, hogy a legkisebb, Snapdragon 425-ös költséghatékonynak aposztrofált modellt elsősorban a korábbi, 410-es ás 412-es rendszerlapkák helyére szánják, amivel a partnerek könnyen frissíthetnek az ARM 64 bites utasításarchitektúrájára.

Az elsősorban középkategóriát, illetve belépőszintet célzó három modellel szerelve az év második felében futhatnak be az első készülékek, ugyanakkor arról egyelőre nem tett említést a bejelentés, hogy mekkora érdeklődés mutatkozik az új chipek iránt. A Qualcommnak várhatóan nem lesz könnyű dolga, hisz a megcélzott szegmensekben folyamatosan növekszik a konkurencia, egyre több gyártó dolgozik saját rendszerchipeken, amivel a kisebb Snapdragonok lassan kiszorulhatnak a piacról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról