Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 11. 15:09

Viselhető eszközökhöz készült az új Snapdragon

Egy teljesen új, kifejezetten a viselhető eszközökhöz tervezett alkalmazásprocesszorral állt elő a Qualcomm. A vállalat emellett egy komplett platformot is kínál, mely nagyban megkönnyítheti a partnerek dolgát.

Megérkezett a Qualcomm legújabb, kifejezetten viselhető eszközökbe, például okosórákba szánt alkalmazásprocesszora. A Snapdragon Wear 2100 a Snapdragon 400 szerepét veszi át, azonban annál a vállalat ígérete szerint 30 százalékkal kisebb a helyigénye, 25 százalékkal alacsonyabb a fogyasztása, miközben igény szerint egy új LTE modem is a lapka részét képezheti. Az LG máris lecsapott a modellre, a dél-koreai vállalat már biztosan épít termékeket a Wear 2100-ra, a cég okosórák mellett más viselhető eszközökhöz is használná a Qualcomm legfrissebb rendszerchipjét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az új processzor kisebb helyigényének illetve fogyasztásának hála még vékonyabb okosorákat tervezhetnek a mérnökök, miközben azok üzemideje is kedvezőbb lehet - áll a Qualcomm sajtóközleményében. A processzor az alapértelmezettnek számító Wi-Fi és Bluetooth mellett opcionálisan egy új LTE modemet is tartalmazhat, melyhez GNSS navigációs képesség is társul. Hab a tortán az ultra alacsony fogyasztású szenzor hub, mely pontosabb mérési eredményeket biztosít az arra csatlakoztatott különféle érzékelőknek.

A Qualcomm az alkalmazásprocesszorral együtt egy komplett platformot is kínál. A Snapdragon Wear a központi egység mellett különböző szoftvereket és eszközöket, illetve egy referencia áramkör dizájnt is tartalmaz, ami megkönnyítheti és meggyorsíthatja az eszközök tervezőinek munkáját, miközben a fejlesztési költség is kedvezőbbek. A dizájn megegyezik az LTE modemet, illetve a csak Wi-Fi-t tartalmazó verziók esetében, ami a tervezők számára további rugalmasságot biztosít.

A magok számát tekintve nem történt változás a Snapdragon 400-hoz képest, továbbra is négy Cortex-A7 típusú egység végzi a számításokat, melyek maximális órajele 1,2 GHz. A beépített grafikus vezérlő szerepét az Adreno 304 kapta, ami legfeljebb VGA, azaz 640x480-as felbontásra képes. A gyártástechnológiát egyelőre homály fedi. A Snapdragron 400 még 28 nanométeren készült, a Wear 2100 viszont már elképzelhető, hogy a TSMC 20 vagy 16 nanométeres gyártósorairól érkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról