Szerző: Voith Hunor

2016. február 10. 11:56

Átfogó portfóliófrissítés a VMware-nél

Számos frissítést jelentett be a VMware desktopvirtualizációs, mobileszköz-menedzsment és identitáskezelő termékeihez. A vállalat továbbra is nagy növekedési lehetőséget lát ezeken a területeken, a folyamatos funkcionális fejlesztés mellett üzletileg az egyik legfontosabb cél az ügyfelek előfizetéses modellbe való folyamatos átterelése.

A VMware bemutatta a Horizon desktop- és alkalmazásvirtualizációs platform 7-es verzióját és az App Volumes alkalmazásmenedzsment-platform 3-as kiadását, továbbá a Horizon felhős változatát, az Airt egy hibrid móddal bővítette, és Workspace ONE néven újramárkázta és frissítette a korábban Workspace Suite néven futó BYOD platformját. Az újdonságok az első és második negyedévben kerülnek kereskedelmi forgalomba, cikkünkben a főbb fejlesztésekből szemezgettünk.

Desktopok szinte azonnal

Az új Horizon 7 (és Air) legnagyobb horderejű újítása a korábban Project Fargo néven futó virtuálisgép-klónozó-terjesztő megoldás "élesítése", Just in Time Delivery néven. A funkció segítségével rövid idő alatt nagyon sok új virtuális gépet lehet létrehozni és beüzemelni egy-egy szülőnek (parent) kijelölt VM forkolásával. Azért nem klónozásával, mert a gyerek (child) VM-ek szükségszerűen nem teljes másolatok – egyedi azonosítókkal (MAC, UUID) és beállításokkal rendelkez(het)nek, de ez nem kötelezően van így.

A koncepció szerint a Project Fargo nem a hagyományos, perzisztens VDI-megoldásokat váltja ki, nem ide szánja a VMware. A cél olyan eldobható, gyorsan felálló-gyorsan törlődő asztali környezetek kiszolgálása, amelyekben a felhasználónak jellemzően csak kevés alkalmazásra van szüksége. Ebben a koncepcióban a perzisztencia az alkalmazás szintjén van jelen, abba bejelentkezve a felhasználó hozzáférhet a szükséges eszközeihez, maga az asztal azonban nem hordoz jelentősebb értéket.

A VM-forkok a szülő háttértár- és memóriainformációira építenek, a kiinduló állapothoz képesti összes változás delta tárolókra kerül, az operációs rendszer és az alkalmazások frissítését pedig nagyon erőforráskímélően, a szülő VM-en lehet megvalósítani. Az így készített VDI-k a felhasználók kijelentkezésekor mennek a süllyesztőbe – természetesen személyes információk nem vesznek el, hiszen azokat a rendszer a saját fiókjukba menti. Persze így a VM-ek frissen tartása is kevesebb munkát igényel, elég a néhány kiválasztott példánnyal foglalkozni, a belőlük létrehozott "másolatok" mindig az aktuális szoftververziókat és beállításokat fogják tartalmazni.

Felhős menedzsmentfelület

A Horizon Air Hybrid Mode egy szintén korábban bétaként is kipróbálható fejlesztés, a Project Enzo kereskedelmi, éles kiadása. Ezt a VMware előre integrált infrastruktúramegoldásokhoz (hyper converged infrastructure, HCI), vSAN-kompatibilis csomópontokhoz ajánlja, a szolgáltatásban a menedzsmentplatform (Cloud Manager) mellett a Horizon kliensszoftver licence is helyet kapott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A VMware publikus felhőjében (vCloud Air) futó felület egyetlen központi adminisztrációs "irányítótoronyként" szolgálhat, és a szűzen csatlakoztatott eszközökön a beüzemeléstől az AD konfiguráción és a VDI-poolok kialakításán át az alkalmazások meghatározásáig és a házirendek kijelöléséig mindent el lehet végezni.

A központosított adminisztráción felül – nevéből adódóan – egy hibridfelhős desktop- és alkalmazásvirtualizációs környezet megvalósítását teszi lehetővé, teljes átjárást biztosítva a Horizon Air (a VMware hosztolt desktop- és alkalmazásvirtualizációs szolgáltatása) és a helyi VMware-környezet között. Az üzemeltetők így igény szerint szerint (felhasználószám, terhelés függvényében), transzparensen skálázhatnak a helyi kapacitáson felül is.

A Hybrid Mode felhasználónként havi 18 (named) vagy 30 (concurrent) dollárba kerül, az a vCenter, vSAN és vSphere licenceket is magába foglalja. Ha azok már megvannak, kicsivel olcsóbb, 16 és 26 dollár. A minimális előfizetési mennyiség 100 darab, az indulás márciusban várható.

Mobiloptimalizált médiaprotokoll

A VMware egy H.264-alapú protokollt is bejelentett. A hangzatos nevű Blast Extreme funkcionálisan nem tud többet, mint a jól ismert PCoIP, de alacsonyabb erőforrásigénye és magasabb hibatűrési mutatója miatt a cég szerint sokkal hatékonyabb annál.

A VMware a fejlesztés során elsősorban az olcsó vékonyklienseket és a mobileszközöket tartotta szem előtt, utóbbiakon videós tartalom esetén akár kétszeresére is nőhet az üzemidő az ígéret szerint. Az adatforgalom UDP-n zajlik, TCP fallback lehetőségével, és a Blast a belső mérések alapján akár húsz százalékos csomagveszteség mellett is fogyasztható tartalmat képes a képernyőre varázsolni. Az új protokollt az egyes desktop poolok definiálásakor lehet beállítani, a fallback lehetősége (PCoIP-re) természetesen adott.

App Volumes 3.0

Számos új funckióval bővült a VMware alkalmazásmenedzsere is, elsősorban az üzemeltetők dolgának könnyítésére. Az új verzióban jelentősen egyszerűsödik az alkalmazáscsomagok (App Stack) kezelése, immár lehetőség lesz egyes appok "kikapcsolására" (App Toggle) is. Így a korábbinál finomabban lehet szabályozni a felhasználóknak telepített csomagok tartalmát, anélkül, hogy egyedi esetekben új App Stackeket kéne létrehozni.

Ez egyrészt erőforráskímélőbb, másrészt üzemeltetőbarátabb megoldás is – kevesebb alkalmazáscsomag adminisztrációjára kevesebb időt kell fordítani. Fontos, hogy ez a kapcsoló ténylegesen a telepítésengedélyre van hatással, nem csupán eltüntet az érintett felhasználók elől egyes appokat. Ez biztonsági szempontból is előnyös, egy esetleges sérülékenység esetén kevesebb lehetőség adódik a támadó számára. A hármas verzióban továbbá az App Stackeket több vCenterhez hozzá lehet rendelni (Multizone).

Az AppCapture-rel alkalmazásokat lehet AppStack formátumba önteni, az új funkció pedig AppIsolation néven integrálja a ThinApp technológiát is. Ez automatizált módon gondoskodik arról, hogy az AppStackbe behúzott szoftver az esetleg szükséges futtatókörnyezetével együtt az alkalmazáscsomagban is hordozható maradjon. A VMware egy új, egységes adminisztrációs konzolt is bevezet (UAC), amihez egy új API-készlet is társul (Integrated App and User Management Platform).

Workspace ONE

A VMware mostantól új néven futó BYOD platformja (Airwatch, Horizon, Identity Manager) is kapott néhány új fejlesztést. A vállalati alkalmazáskatalógus immár natívan elérhető Android, iOS és Windows 10 operációs rendszereken is (utóbbi esetben a nemrég megjelent Windows Business Store-t is támogatja a két nagy mobilos alkalmazásbolt mellett) a szokásos webes felület mellett.

A mobileszköz-menedzsment (Airwatch) és az identitáskezelő API-szintű összeköttetést kapott (így a jövőben nem feltétlenül szükséges minden mobileszközt tanúsítvánnyal ellátni), és egy közös Active Directory kapcsolatottal is megelégednek. Az Identity Manager ügyfelei a VMware saját, Kerberos-alapú kulcselosztóját (KDC) és felhős vagy helyben futtatható tanúsítványkibocsátóját is használhatják, így az eszközök hozzáféréskezelése teljesen az ökoszisztémán belül tartható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról