Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 9. 13:45

Megérkezett az Animate CC

Ígéretéhez híven a termék nevéből is eltávolította a Flash-t az Adobe, az új szoftvercsomag Animate CC lett.

Eleget tett ígéretének az Adobe, tényleg átnevezte a Flash Professional szoftvercsomagot. Az új név Animate CC lett, a cég szerint ez a márka jobban tükrözi a termék tudását, amely a közhiedelemmel ellentétben már rég nem korlátozódik a Flash-re, mellette teljes értékű kimenetet produkál HTML5-be és egyéb formátumokba is. A névváltás jól tükrözi az Adobe stratégiáját, a cég fokozatosan elegendi a Flash formátumot, helyette az általános iparági szabványokra, például az említett HTML5-re fókuszál.

"Az új iparági szabvány a HTML5, amit tükröznie kell a termék szerepének is" - mondta Paul Trani Adobe-evangelista a TechCrunch-nak. "Nem szólunk bele, hogy milyen tartalmat készítenek a felhasználóink. Flash-t szeretnének? Fantasztikus." - tette hozzá. A szoftver azonban már egyáltalán nem kötődik a Flash-hez, így nem volt értelme megtartani a kissé elkopott márkanevet, helyette az általánosabb és technológiasemleges Animate CC lesz az új márka.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A márkaváltáson túl az Animate CC fontos újdonságokat is hoz, a leglényegesebb azonban már a névből kiderül, az Animate-et is beköti a cég a Creative Cloud rendszerébe. Ez azt jelenti, hogy az Animate-felhasználók is hozzáférhetnek a CC Libraries szolgáltatáshoz és a jogdíjmentes Adobe Stock anyagokhoz. A szolgáltatás a többi CC-termékből már ismerős lehet, a csoportmunka-funkciók és egyéb lehetőségek jól jönnek a tartalomgyártáshoz.

Az újdonságok teljes listája itt érhető el, ami kiemelhető, az a HTML5 Canvas és WebGL natív támogatása, az optimalizált HTML5-ös kimenet. Jöttek vektoros ecsetek, amelyek igazodnak a nagyításhoz-kicsinyítéshez, és megjelent a szintén vektoros SVG fájlok illetve a Typekit közvetlen importálása is. A videókezelés is bővült, immár 4K fölötti felbontású, egyéni képkockasebességű anyagok is felvehetőek a munkához.

Arról korábban már megemlékeztünk, hogy az Adobe hivatalosan is bejelentette a Flash fokozatos kivezetését. A formátum persze még évekig velünk maradt, és az Animate CC is tud létrehozni és kezelni Flash anyagokat, a prioritást azonban már nem ez, hanem a következő generációs HTML5-ös tartalmak jelentik.

A Muse CC is új kiadáshoz érkezett

Az Animate CC mögött-mellett megújult az Adobe kódolásmentes webszerkesztője, a Muse CC is. A 2015.1 verziószámmal érkező kiadás nagy újdonsága a reszponzív oldalak támogatása, így 2016-ban kissé megkésettnek tűnik ez a lépés, de legalább végre megérkezett. A Muse-zal készült oldalak így már dinamikusan alkalmazkodni tudnak a tabletes és telefonos kijelzőkhöz is, automatikus átrendezéssel és átméretezéssel. A reszponzív oldalak tervezésénél töréskpontokkal és egyéb lehetőségekkel szabályozhatjuk, mi és hogyan változzon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról