Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 8. 11:17

Most épp az Nvidia nyomta le a Samsungot

Az Nvidia győzelmével zárult a Samsunggal vívott szabadalmi per sokadik fordulója. A dél-koreaiak taktikája nem jött be, hiába vitték Virginiába az ügyet, végül az ítélet nem nekik kedvezett. Ugyanakkor a csata még nem ért véget, a végső eredményhirdetés odébb van.

Az Nvidia nyerte a Samsunggal folytatott szabadalmi háború legutóbbi, pénteken lezárult epizódját. A villámgyors végrehajtásáról híres virginiai bíróságnak végül csupán egyetlen szabadalommal kapcsolatosan kellett döntést hoznia, mivel kettőt szabálytalannak minősítették, egyet pedig maga a felperes, azaz a Samsung ejtett. Az így fennmaradt egy, memória-alrendszerre vonatkozó szabadalmat illetően végül az Nvidiának adott igazat a bíróság, a vállalat ebben az esetben nem sértette meg a Samsung szellemi tulajdonát.

Folytatásos teleregény

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A grafikus chipeket tervező Nvidia és a dél-koreai illetőségű konglomerátum csatája 2014 szeptemberében kezdődött. A két fél közötti, licencszerződésre vonatkozó tárgyalások zátonyra futottak, az Nvidia nem tudott megfelelő feltételeket kialkudni szellemi tulajdonának monetizáláshoz, ezért a cég úgy döntött, hogy a termékek importtilalma illetve kártérítés igénye mellett szabadalmi pert indít a Samsung ellen. Az Nvidia a dél-koreaiak által (is) alkalmazott, Qualcomm fejlesztésű Adreno GPU-ban található grafikus alrendszert célozta meg, melyben a cég állítása szerint felhasználták a szellemi tulajdonuk egy részét, egészen pontosan hét szabadalmat.

Nem sokkal később a Samsung választüzet nyitott, viszont perelte az Nvidiát és annak egy partnerét, a Velocity Microt. A Richmondban székelő partner bevonására azért volt szükség, hogy a Samsung a villámgyors és precíz végrehajtásáról híres Kelet-virginiai Körzeti Bíróságra vihesse az ügyet, azzal együtt pedig az Nvidiát. Bár a taktika ezen része bevált, az ügyet viszonylag gyorsan lezárták, amiből végül mégis a Samsung került ki vesztesként.

Bár az Nvidia elégedettségét fejezte ki a mostani ítélettel kapcsolatban, a Santa Clara-i cég még messze nem dőlhet hátra. Az ITC, azaz a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság legutóbbi, decemberben kiadott álláspontja szerint a Samsung három szabadalmát sérti különféle termékeivel az Nvidia. A vállalat szóvivője akkor azzal magyarázkodott, hogy a Samsung három olyan szabadalmat választott a visszavágáshoz, melyek hosszú évek óta csak a polcon porosodtak. Emellett hozzátette, hogy várják az ITC átfogó, végleges döntését, mely meggyőződésük szerint már nekik fog kedvezni. Amennyiben mégsem így történik, akkor az Nvidia akár komoly bajba is kerülhet, hisz az ügy még a vállalat bizonyos termékeinek az USA-ból való kitiltásával is végződhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról