Szerző: Voith Hunor

2016. február 8. 11:57

Egy nap alatt felére zuhant a LinkedIn értéke

A cég részvényárfolyama a vártnál gyengébb előrejelzésre akkora pofont kapott, hogy a fal adta a másikat.

A LinkedIn az utóbbi években többnyire befektető kedvencnek számított. A karrieroldal lényegében egyeduralkodónak számít a területén, a 414 milliónyi regisztrált felhasználói fiók, az átlag havi 100 millió egyedi látogató, a prémium előfizetésekből származó bevétel nagyságrendekkel több, mint amennyit bármelyik feltörekvő konkurense fel tud mutatni.

A cég pénzügyileg is biztató eredményeket produkált, a hirdetésekből és fizetős szolgáltatásokból származó bevétel folyamatosan és jó ütemben emelkedett – a 2015-ös mutatókat elsősorban a Lynda.com e-oktatási platform 1,5 milliárdos felvásárlása és az integráció egyszeri költségei fogták vissza. A bevétel a 2014-es 2,2 milliárd dollárról 3 milliárdra nőtt (a Lynda ebből még csak százmilliót adott), a felhasználók száma 19 százalékos emelkedés után érte el a fent említett 414 milliót, és a havi aktív tagok 57 százaléka az elmúlt hónapokban megújított mobilos alkalmazást preferálja a webes változat helyett.

A befektetők nem is a legutóbbi negyedéves és tavalyi eredmények, hanem az idei előrejelzés miatt mártották a kést a LinkedInbe. A cég ugyanis jóval az elemzői várakozások alatti számokat adott ki, 3,9 milliárd dolláros forgalom helyett csak 3,6 milliárdra számít a menedzsment. Az ok a hirdetési üzletág eddigi dinamikus növekedésének mérséklődése, hosszabb távon pedig azt jelzi a befektetők felé, hogy a karrieroldal kezd arra a szintre érni, ahonnan már minden további pluszért nagyon komolyan meg kell küzdeni.

Forrás: Marketwatch

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A negatív hír hatalmas eladási hullámot gerjesztett a tőzsdén, a vállalat részvényei egyetlen nap alatt 43,6 százalékot veszítettek értékükből. Ez mintegy 11 milliárd dollárral csökkentette a LinkedIn tőzsdei értékét, ami végül kicsivel 14 milliárd dollár felett állt meg pénteken, a részvényárfolyam 192 dollárról 108-ig, egy négy évvel ezelőtti szintig zuhant vissza. Ráadásul jó eséllyel további csökkenés várható, ahogy az alapkezelők elkezdik meredeken lefele módosítani a célárfolyamot - a folyamat már el is kezdődött, 70-80 dollár közötti ajánlások is megjelentek a hét végén, további esést előrevetítve.

Korrekcióra egyébként régóta lehetett számítani, de erre a mellbevágó mértékre vélhetően igen kevesen számítottak. Szakmai közösségi oldaltól ugyanis már a 400 milliót meghaladó taglétszám is igen szép eredmény, az elsődleges feladat most már a kiszámítható monetizálás megvalósítása – ezt pedig elsősorban a prémium szolgáltatások jelentik a nagyobb kockázattal járó reklámpiaci kitettség miatt. A LinkedIn viszont nem csak a hirdetési bevételek esetében, hanem a fizetős szolgáltatásoknál is lassuló növekedéssel számol, elsősorban az EMEA és APAC régiók gazdasági nehézségeire hivatkozva. Ez összességében azt eredményezi, hogy a cég az egyik gyengülő ágat a másikkal nem tudja hatékonyan alátámasztani, aláásva a befektetői bizalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról