Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 27. 16:50

Minden eddiginél nagyobb és szélesebb monitorok jöhetnek

Számos eddig nem látott kijelzőpanelt hozhat az év második fele, az AU Optronics és az LG.Display mellett a Samsung is új modellekkel jelentkezik majd. Utóbbi vállalat még egy a PC-s piacon újdonságnak számító képarányt is bevethet.

Érdekes kijelzőpanelekkel készül az AU Optronics, az LG.Display, és a Samsung, számolt be a TFTCentral. Az AUO elsősorban a felbontás növelésére fekszik rá, az LG már a képátlót is növeli, a Samsung pedig részben szakíthat a monitorok körében elterjedt képarányokkal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tajvani érdekeltségű AU Optronics újdonságai 30 és 35 hüvelykes képátlóval érkeznek, a második és harmadik negyedév során. A VA típusú ívelt panelek a 21:9-es képaránynak megfelelően 3440x1440-es felbontást kapnak, amihez relatíve magas, 144 hertzes képfrissítés társul. Mindez azt sejteti, hogy az erre épülő monitorokat játékosoknak (is) szánhatják majd, a BenQ XR3501-hez hasonló modellekre lehet számítani. A panelek kontrasztarány 3000:1, a rádiusz 2000 mm (2000R) a maximális fénysűrűség 300 cd/m², a betekintési szögek pedig várhatóan 178/172 fokosak lesznek.

A magas felbontáshoz társuló szintén magas képfrissítés a kijelzőcsatoló oldaláról nagyobb sávszélességet kíván meg, így a maximális értékek kiaknázásához már DisplayPort 1.3-ra lesz szükség. Ezt az AMD idén megjelenő grafikus kártyái már biztosan támogatni fogják, amit minden bizonnyal az Nvidia is követni fog szintén az idén érkező Pascal-alapú termékeivel.

Az LG.Display új, vékony kávát kínáló, úgynevezett Neo Blade panelekkel készül 23,8, 27 és 31,5 hüvelykes képátlókkal. Míg ezek nem kínálnak túl sok érdekességet, addig az LM375UW1 típusjelzésű modellre már jóval izgalmasabb termékek épülhetnek. A méretes, 37,5 hüvelykes panel a 2,40:1 képaránynak megfelelő 3840x1600-as felbontással érkezik, amivel elsősorban az anamorfikus mozifilmeket, azon belül is a közelgő 4K Blu-ray formátumot célozhatják.

A pixelsűrűséget tekintve ez nagyjából egy 40 hüvelykes 4K-s panel értékének fele meg. Az IPS technológiára épülő modell kontrasztaránya 1000:1, válaszideje 14 ezredmásodperc. Az LG.Display szóban forgó kijelzőkomponenseinek megjelenése a harmadik negyedévre várható.

A Samsung tervei között szintén szerepelnek érdekességek. A 31,5 hüvelykes, 2560x1440 felbontású, 144 hertzes, ívelt SVA panel a harmadik negyedévben érkezik, ugyanakkor messze nem ez a legizgalmasabb fejlesztés. Hasonló időben futhat be a szintén 31,5 hüvelykes méretű, de már 8K (7680x4320) felbontású panel, ami az Adobe RGB megfeleléssel a professzionális piacot fogja célozni, azaz elsősorban grafikusokat, filmeseket.

A 32:9-es képarány

Még ennél is érdekesebbnek ígérkezik az a 41, illetve 49 hüvelykes 32:9 képarányú, 1800 milliméteres rádiuszú (1800R) két panel, melyek ismeretlen, FHD+ (3840x1080?) felbontással érkeznek. A képarány önmagában nem újdonság, ugyanakkor ennek megfelelő monitor ez eddig nem került piacra. Ennek fényében egyelőre nem biztos, hogy a Samsung a PC-s megjelenítők piacára szánja a két panelt, inkább a digitális információs és reklámtáblák formájában jelenlet meg. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a kísérletező kedvű dél-koraiak a monitorok piacán is bepróbálkoznak a hiperszéles vászonnal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról