Szerző: Voith Hunor

2016. január 27. 14:30

Érkezik az Azure Stack első előzetese

Az Azure helyben telepíthető és üzemeltethető változata január 29-étől lesz elérhető, a csomagot a Microsoft elsősorban a legnagyobb vállalatoknak és a hosting szolgáltatóknak ajánlja.

Néhány nap múlva letölthető lesz az Azure Stack első előzetese (TP1) – jelentette be a Microsoft. A vállalat a tavaly májusi Ignite konferencián mutatta be a szoftvercsomagot, amellyel komplett Azure-funkcionalitást lehet kiépíteni on-premise rendszereken is, és egyúttal teljes átjárást biztosít a privát és publikus Microsoft-felhők között.

Modell, nem hely

Mára egyértelművé vált, hogy nagyvállalati környezetben (és a nagyobb kkv-k esetében is) a kizárólag publikus felhőt előtérbe helyező üzenet elbukott. A modern "mint szolgáltatás" termékek első hullámában az azokat fejlesztő és üzemeltető cégek túl agresszív üzenetekkel bombázták a piacot, de a visszajelzésekből gyorsan leszűrték, hogy a "mindent a felhőbe" túl radikális váltás, amit egy bizonyos méret és komplexitás felett nem lehet eladni.

A nyerő - legalábbis jelenleg nagyon úgy tűnik - a hibrid felhő (lesz), annak megvalósítása viszont még mindig nem egyszerű, és akkor finoman fogalmaztunk. A Microsoft Azure Packje 2013 végén jelent meg, és Windows Server 2012 R2 és System Center 2012 R2 környezetben ingyen használható. Viszont a dokumentációja jó ideig meglehetősen hiányos volt, hazai információink szerint a próba-szerencse típusú kísérletezés a beállításokkal, telepítési lehetőségekkel általános gyakorlatnak számított.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez nem volt véletlen, hiszen az Azure Pack az "első generációs" felhős üzenetre adott gyors reakcióként született, úgy, hogy a vállalat a saját adatközpontjaiban használt technológiákat adta ki kisebb-nagyobb módosításokkal. De míg azt a redmondi cég üzemeltetői és fejlesztői addigra kiismerték, az ügyfeleknél sem a telepítés, sem az üzemeltetés terén nem volt szaktudás és tapasztalat. A Microsoft ezért igyekezett szorosan együttműködni az első ügyfelekkel, minél több visszajelzést begyűjteni, és aktívan segíteni megoldani a felmerülő problémákat, közben pedig dolgozott az "igazi" privát felhőn.

Az Azure Stack a Microsoft szerint az Azure teljes IaaS és PaaS funkcionalitását kínálja, vagyis a saját adatközpont pontosan olyan virtualizált-automatizált, önkiszolgáló felhős rendszerré alakítható, mint a "nagy Azure". Nem véletlen a PaaS említése, az Azure Service Fabrickel megjelenik tehát a platformszolgáltatás lehetősége is, így az üzemeltetőnek elég lehet csak alkalmazásszinten foglalkozni a menedzseléssel, az infrastrukturális kérdéseket a rendszer "magától" megoldja a felmerülő igényekhez automatikusan igazodva. Elérhető lesz az Azure Resource Manager helyben használható változata is, így nem kell külön publikus és privát felhős telepítési környezeteket készíteni – ez a kevesebb munka mellett az alkalmazásmobilitást is emeli. A könnyű átjárhatóságot biztosítja az azonos API-készlet is. A TP1-gyel használható Resource Manager sablonok a GitHubon már elérhetőek.

A szoftvercsomagról egyelőre elég kevés műszaki részlet nyilvános, az információáradat a TP1 megjelenése után indulhat be, február 3-án pedig Mark Russinovich és Jeffrey Snover, az Azure-ért felelős csapat vezetői egy webinaron mutatják majd be a főbb újdonságokat. Azt sem tudjuk, hogy hosszú távon mi lesz az Azure Pack sorsa, megmarad-e az Azure Stack mellett, vagy a Microsoft kivezeti és az Azure Stackből fog kínálni több tudásszintet kkv-ktől nagyvállalatokig. Az Azure Stack önálló termék lesz, és Azure Packről lehet rá frissíteni, viszont az árazásáról és licenceléséről még nincs információ.

Természetesen a privát és hibrid felhő piacot mások is próbálják bevenni (OpenStack, CloudStack, Eucalyptus, Oracle "dobozos" privát felhő), de a Microsoft ajánlata nagyon vonzó lehet majd azok számára, akik többségében amúgy is Azure publikus felhőszolgáltatásokat használnak, és viszonylag fájdalommentes bevezetést és üzemeltetést kaphatnak.

Vas is kell alá

Az Azure Stack minimális hardverkövetelményei december óta ismertek: két processzor 12 processzormaggal, 96 gigabájt memória, Hyper-V-képest BIOS, egy 200 gigabájtos rendszerlemez és négy 140 gigabájtos háttértár. Az ajánlott konfiguráció legalább 16 fizikai processzormagot, 128 gigabájt memóriát és 200 gigabájtos háttértárakat tartalmaz. A Microsoft eddig két szervermodellt jelölt meg név szerint, a Dell R630-at és a HPE DL360 Gen 9-et. Nagyvállalatok számára a Dell és a HPE dobozos privát/hibrid felhőt is kínál az Azure Cloud Platform System Premium (CPS) program keretében - jelenleg még Azure Packkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról