Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 25. 13:30

Már a chipgyártástól is szabadulna a Toshiba

A tavaly kezdődött drámai átszervezés következő lépcsője lehet a chipgyártás részleges értékesítése. Az értékesítendő részlegekre már van is jelentkező, a NAND-ot viszont mindenképpen megtartaná a Toshiba.

Chipgyártó üzletágának egy részétől is megválhat a Toshiba, adta hírül a Reuters. Ez alapján a Japán Fejlesztési Bank már ajánlatot is tett, mely pénzintézet korábban már a Seiko Holdings felvezetőgyártási részlegébe is befektetett. A Toshiba elsősorban az alacsony profittal, vagy éppen veszteséggel operáló részektől szabadulna mihamarabb, hogy ezzel is enyhítse a tavaly kirobban könyvelési botrány okozta károkat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az értesülések alapján a diszkrét chipeket tervező és gyártó részleg kerülhet (elsőként) értékesítésre, ahol személyautókba, háztartási eszközökbe, valamint különféle ipari gépekbe készülnek lapkák. Az előző pénzügyi évben 2,78 milliárd dollár bevételt termelt a részleg. A vállalat egyelőre nem döntött az értékesítéséről, közölte a Toshiba szóvivője. Az érintett pénzintézet nem kommentálta a híreket.

A NAND nem eladó!

Bár a kínai Tsinghua Unigroup hónapok óta szeretné megkaparintani, a Toshiba továbbra is foggal-körömmel ragaszkodik a NAND flash tervező és gyártó részlegéhez, sőt a cég ide további komoly befektetéseket tervez. A japánok első generációs 3D NAND chipjeinek megjelenése az idei évben esedékes, ezzel pedig újabb út nyílhat a piacvezető Samsunggal való konkurálásra. A Toshiba és az időközben a Western Digital kezébe került SanDisk vegyesvállalataként működő Flash Forward tavaly 1,34 millió szilíciumostyát dolgozott fel, ami 8,2 százalékos részesedést jelentett a világpiacon. A japánok márkanevével fémjelzett NAND chipek végül olyan népszerű termékekben landoltak mint az iPhone 6s, melyből több tíz milliót értékesített az Apple. Ennek tükrében érthető, hogy a cég továbbra sem szeretne túladni a jövedelmező részlegen.

A tavaly júliusban kirobbant könyvelési botrány óta szinte folyamatos átszervezések zajlanak a Toshibánál. A cég emiatt most mihamarabbi tőkebevonásra, illetve költségcsökkentésre szorul, aminek egy következő lépcsője lehet a most felröppent értékesítést. A LED-ek gyártását még októberben állította le a vállalat, a szintén félvezetőgyártáshoz tartozott képérzékelős üzletágat pedig még decemberben elején vásárolta fel a Sony. Egy néhány héttel későbbi bejelentés szerint a Toshiba teljes lifestyle üzletágát is átszervezi, amivel március végéig 7800 alkalmazott veszíti el állását. A vállalat egészségügyi üzletágának többségi tulajdonrészét is értékesíteni kívánja, illetve a PC-gyártás leválasztásáról is komolyan szó van, ugyanakkor ezekkel kapcsolatban egyelőre nincs további fejlemény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról