Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 22. 11:30

Ultrahanggal váltanák le a közelségérzékelőt

Nagyfrekvenciás hanghullámokra alapozza hardveres közelségérzékelőket kiváltó technológiáját az Elliptic Labs. A technológia teljesen szoftveres alapokon nyugszik, a már meglévő hangszórót és mikrofont használja ki.

A közelségérzékelő szenzort váltaná ki a Elliptic Labs legújabb fejlesztése. A norvég startup a manapság széles körben alkalmazott hardveres megoldást egy szoftveres technológiával helyettesítené. Mindez az okokstelefonok kijelző feletti hangszóróján alapszik, vagyis extra hardver beépítésére egyáltalán nincs szükség - több hely marad így az akkunak (vagy vékonyabb lehet a telefon).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A megoldás tehát a telefon beépített hangszóróját használja, ebből bocsát ki az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangot a 23-35 kHz-es tartományban. A visszaverődő hangot a telefon mikrofonján keresztül érzékeli, a jel feldolgozását pedig szoftver végzi. Amennyiben a hullámforma jelentősen megváltozott (torzult) az eredeti hanghoz képest, úgy a rendszer lekapcsolja a kijelzőt. Ez jellemzően abban az esetben fordulhat elő, ha a hangforrása elé valamilyen nagyobb felület kerül, például a fülünk vagy az arcunk.

A megoldás legnagyobb előnye a helytakarékosság, ily módon elhagyható lenne a 2x2 milliméteres szenzor, illetve a készülékek hangszórója mellett eggyel kevesebb apró lyukat kellene vágniuk a gyártóknak, aminek esztétikai szempontból lehet jelentősége. Kérdés ugyanakkor, hogy a szoftveres megoldás emeli-e a fogyasztást, mennyivel több erőforrást emészt fel a hanghullám elemzése, mint az apró és egyszerű szenzor működése.

A vállalat igazgatója szerint néhány gyártó már érdeklődik a technológia iránt, amennyiben pedig minden a tervek szerint megy, idén már felbukkanhatnak az első ultrahangos megoldást alkalmazó készülékek. Az Elliptic Labs-nak nem ez az első ultrahangra alapozó technológiája. A startup legutóbb a tavalyi Mobile World Congress-en demózott egy nagyfrekvenciás hanghullámokra alapozó gesztusérzékelőt, ami a fejlesztők reményei szerint idővel okostelefonokban és notebookokban is helyet kaphat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról