Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 22. 10:53

Kipróbáltuk: Huawei Mate 8

A Huawei dobta piacra az első Cortex-A72 magokkal szerelt telefont, megelőzve mindenkit ezen a téren, beleértve a Samsungot is. A gyártó Mate 8 készülékében a házon belül fejlesztett Kirin 950 lapka ad helyet az ARM jelenlegi legerősebb processzormagjainak - bár a lapka remekül teljesít, a telefonon akadnak csorbák.

Nem teketóriázott sokat a Huawei, a vállalat az MWC-s bejelentéseket megelőzve, rögtön egy csúcstelefon piacra dobásával vágott bele az idei évbe. A Mate 8 névre hallgató, hathüvelykes, fémházas óriás, illetve általában a Mate széria különlegessége, hogy annak processzorait a vállalat nem a Qualcommtól vagy valamelyik másik lapkagyártótól veszi kölcsön, hanem házon belül, a HiSilicon márkanév alatt fejleszti. A Mate 8-at hajtó, Kirin 950 névre hallgató chip ráadásul különösen érdekes, ez ugyanis az első kereskedelmi forgalomban kapható telefonba kerülő lapka, amelyet az ARM-tól licencelt új Cortex-A72 magokkal szereltek fel.

Ismerős formaterv, nüansznyi újításokkal

Külsőre a Mate 8 nagyon hasonlít az előző generációra, a még Ascend előtagot viselő Mate 7-re, annyi különbséggel, hogy a hátlapi kamerát és ujjlenyomat-olvasót négyszögletes helyett kerekre szabták. Azt nem mondhatni, hogy a dizájn túl merészre sikerült volna: a kijelző által uralt előlapon nem sok mindent lehet alakítani, a hátlap pedig gyakorlatilag egy hatalmas egybefüggő alumíniumsíkság, amelyet csak az ujjlenyomat-szenzor krátere és a kissé kiemelkedő kamera tör meg. A gyártó itt úgy látszik nem akart kockázatot vállalni, az említett Nexuséhoz hasonló, vakmerő, viszont potenciálisan megosztó dizájn helyett inkább a biztonságosabb, semleges vonalvezetés mellett döntött.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hathüvelykes képátló elsőre ijesztően nagynak tűnhet, a készülék méreteivel azonban a gyártó nagyon ügyesen gazdálkodott, a kijelző két oldalán szinte jelentéktelenre zsugorodtak peremek, és az alsó-felsőtúlnyúlás is egészen keskeny - olyannyira, hogy az eszköz több mint két milliméterrel alacsonyabb, mint az említett Nexus 6P, annak dacára, hogy abban egy jóval kisebb, 5,7 hüvelykes panel kapott helyet.

A kompaktabb kialakításnak persze ára van, a Mate 8-on nem az előlapra, hanem az alsó élre került a hangszóró, ami a telefont függőlegesen tartva nem probléma, elfordítva viszont, videónézés vagy játék közben az ember könnyen tompíthatja tenyerével a hangot. Egy másik apró ergonómiai malőr az eszközön, hogy a közelségérzékelőt az telefon tetejénél lévő hangszóró mellett túlságosan a szélen helyezték el, így többször előfordult, hogy a készülék telefonálás közben elmozdult, a szenzor szabaddá vált, bekapcsolva a kijelzőt - erre érdemes odafigyelni, mielőtt véletlenszerűen nyomkodni kezdenénk fülünkkel az aktív panelt.

A készülékház méreteit tekintve a legjobbat hozza ki a helyzetből, de a finom trükkök ellenére továbra is egyértelműen kétkezes használatra szabott telefon a Mate 8, az egykezes használat legfeljebb a válogatott kosárlabdázók számára lehet kényelmes - legalábbis szoftveres rásegítés nélkül. A kijelző tartalma ugyanis, ahogy több hasonló, méretes eszköz, például a Samsung Galaxy Note modellek esetében, lekicsinyíthető az egykezes használathoz, persze a széles "aluszappant" egy kézben stabilan tartani kezelés közben így sem egyszerű feladat.

Átlagos kijelző, átlagon felüli fényerőkezelés

A kijelző terén a közvetlenül a Mate 8 előtt tesztelt Nexus 6P igen magasra tette a lécet, a szikrázó QuadHD AMOLED képernyő mellett mellett a zászlóshajó Full HD panelje nehezen rúg labdába. Az alacsonyabb felbontás önmagában nem probléma, az így produkált pixelsűrűség mellett a kép még mindig éles, azon csak nehezen vagy egyáltalán nem kivehetők az egyes pixelek. Sokkal nagyobb visszalépés az IPS a színek élénkségében és a kontrasztban - ebben a világverő, Samsung gyártmányú AMOLED panellel jelenleg semmi nem tudja felvenni a versenyt. Nem véletlen, hogy a pletykák szerint idén az iPhone is erre a technológiára vált majd.

Ha maga a kijelző nem is volt kiemelkedő, meglepően jól kalibrált automatikus fényerőszabályzása mindenképp említést érdemel. A panel még a sötét téli hajnalokon egyetlen fényforrásként bekapcsolva sem hagy radioaktív szenet az ember retinái helyén, mint azt sok más eszköz teszi még minimumra vett fényerő mellett is. Ugyanígy az erős napsütésben is tartani tudta a lépést az automatika, a panel jól olvasható maradt. Annak fényében, hogy az automatikus fényerzőszabályozás még ma is csapnivaló a legtöbb telefonon, a Huaweit mindenképp dicséret illeti - tényleg odafigyel a cég az ilyen részletekre.

A telefont bekapcsolva a cég saját, 6.0-s Marshmallow Androidra húzott EMUI 4.0 felülete köszönti a felhasználót. Az elrendezés, ahogy a gyártótól már megszokhattuk, inkább idéz iOS-t mint Androidot, nincs külön alkalmazásfiók, az ikonokat vízszintesen lapozható oldalakon találjuk.

Jó pont, hogy a Huawei nem vitte túlzásba az előre telepített appokat az eszközön, azokból az alapvető szoftverek mellett, mint például a jegyzetapp vagy számológép, csupán az ismert témaválasztó (amellyel a rendszer színvilága és különböző ikoncsomagok között válogathatunk), egy vész esetén az ügyfélszolgálattal való kapcsolattartást segítő app, illetve a szokásos rendszerkarbantartó alkalmazás jutott az eszközre. Elsőre kissé zavaró volt, hogy a cég a beállításokból utóbbiba költöztette az akkus fogyasztási adatokat, de a beállítások menü saját keresője is az appba továbbít, a funkció viszonylag gyorsan megtalálható. A karbantartóapp mindezek mellett többek között az adatforgalmat is szabályozhatja megadott korlátokon belül, illetve a hasonló szoftverekből elengedhetetlen és teljességgel felesleges memóriatisztító funkció sem maradhatott ki belőle.

Kirin 950: ígéretes 2016

Az eszköz a mindennapi használat során teljesítmény terén kifogástalanul teljesített, még a képi és egyéb tartalommal bőkezűen megpakolt, hosszú weboldalak vad görgetése közben sem döccent meg. Épp ellenkezőleg: a Mate 8 olyan elképesztően folyamatos (és igény szerint gyors) görgetésre képes, amilyent még semmilyen telefonon (legyen az iPhone vagy androidos modell) nem láttunk. A kínai fejlesztők szemmel láthatóan nagyon ráfeküdtek a szubjektív sebességérzetre, a mindennapi feladatok alatt a Mate 8 lenyűgözően gyorsnak érződik. A Kirin lapka a Need for Speed: No Limits és hasonló, szép grafikát felvonultató címek alatt is bármilyen probléma nélkül dolgozott, a játékélményen egyedül hangszórók fentebb már említett pozíciója ronthat.

A Cortex-A72 magokkal felfegyverzett chip a benchmarkok alatt is kiemelkedően teljesített, a JetStream JavaScript benchmarkban az elmúlt hónapok gyakorlatilag teljes androidos mezőnyét messze maga mögött hagyta, a Qualcomm tavalyi csúcslapkájával, a Snapdragon 810-zel szerelt Nexus 6P-hez képest közel kétszeres pontszámot produkálva. A készülék az AnTuTu tesztjében is látványosan megelőzött számos tavalyi csúcsmodellt, noha tegyük hozzá, ez a benchmark az utóbbi időben kezd eléggé inkonzisztenssé válni, többször láttunk már rajta egymásnak ellentmondó adatokat felbukkanni - arról nem is beszélve, hogy ahogy sok más tesztprogramhoz, a gyártók az AnTuTuhoz is hajlamosak "optimalizálni" készülékeiket.

A legújabb Kirin chipet az AnandTech egészen mélyen, részleteiben górcső alá vette, tesztjében Geekbench 3 alatt integer teljesítmény terén 13,3 százalékos, lebegőpontos számításoknál pedig 22,8 százalékos gyorsulást tapasztalt az ARM előző csúcsmagjával, a Cortex-A57-tel szerelt, Samsung által fejlesztett Exynos 7420 processzorhoz képest - amelyről bátran állíthatjuk, hogy a fenti magokkal szerelt legjobb mobilprocesszor volt tavaly.

Az egész számos műveleteknél tapasztalt növekedés nem olyan látványos, ez inkább az emelkedett órajelnek tudható be, az új architektúra előnyei a lebegőpontos teljesítmény terén jobban megmutatkoznak. A Kraken JavaScript benchmarkban, akárcsak a JetStreamnél, csak az Apple 6s-6s Plus páros előzte meg a készüléket és ugyanez volt a helyzet Google Octane alatt is. A Huawei házon belüli tervezett processzora tehát jól indítja az évet, érdekes lesz összehasonlítani az elődje bűneit jóvátenni hivatott Snapdragon 820-szal, illetve a Samsung következő Exynosával. Utóbbi kettő már a gyártók saját fejlesztésű processzormagjait használja, így idén igazi innovációs tüzijátékra számíthatunk a mobilchipek világában.

A gyenge kameráért az akku vigasztal

A Mate 8 hátlapi kamerája, széles kerek karimájával első pillantásra a 2013-as Nexus 5 szenzorára emlékeztet - ami nem jó ómen, hiszen az LG második Nexusa nem éppen kiemelkedő kamerájáról volt híres. A helyzet az új Huawei vezérmodellnél szerencsére nem ennyire vészes, szenzora ugyanakkor a tiszteletet parancsoló felbontás és optikai képstabilizáció ellenére sem veszi fel a versenyt egyik tavalyi csúcsmodellel sem. Közelebbről megnézve a képek ideális fényviszonyok között is szemcsések kissé, a világosabb területek pedig hajlamosak a kiégésre. Ehhez képest sötétben az eszköz valamivel jobban teljesít, a Mate 8-cal lőtt fotók mindenesetre jobban emlékeztetnek egy középkategóriás eszköz képeire, mintsem egy csúcsmodellére. Sovány vigasz, hogy a gyári kameraappban a szenzor részletekbe menően, manuálisan szabályozható, így az a lehetőségekhez mérten ízlés szerint igazítható az aktuális körülményekhez.

A méretes telefonokba a gyártók manapság jellemzően ugyancsak testes akkumulátorokat pakolnak, ez ugyanakkor sajnos korántsem jelenti, hogy az adott eszköz hosszú üzemidőt is produkál, elég csak a BlackBerry rendkívül vagány formatervezésű, viszont kiábrándító üzemidejű Privjére gondolni. A Mate 8 esetében ugyanakkor nem kell hasonlótól tartani, az eszközt több mint két nap kényelmes, játékkal, böngészéssel, navigációval megtűzdelt használat után kellett csak töltőre dugni, ami alatt tisztességes, 4 órát meghaladó aktív kijelzőidőt futott. A derekas teljesítményben valószínűleg a Kirin 950 és a hatékony fényerőszabályzás is szerepet játszik.

Verdikt

Miután csúcsmodellről van szó, a gyártó az árat is ennek megfelelően lőtte be, egy hajszállal 200 ezer forint alá - fájó bevallani, de ez az összeg mára az "elérhetőbb árú" zászlóshajók sajátja, az elmúlt évben több óriás, mint a Samsung, a már említett BlackBerry vagy az Apple is jócskán efölött húzta meg csúcskészülékei árát, egyes modellek esetében még a 300 ezres határt is átlépve. Közel 200 ezer forintért a Mate 8 esetében egy jókora, decens kijelzőt, kiváló akkus üzemidőt és egy kifejezetten ígéretes processzort kapunk - gyenge kamerával. A legkomolyabb rivális az eszközre érdekes módon épp házon belül les, nagyjából ezért az összegért juthatunk hozzá ugyanis a korábban már említett Nexus 6P-hez is. Utóbbi egy elképesztően jó kijelzőt, remek kamerát, egyedülálló formatervet és nem utolsó sorban a Google által felügyelt, első körben frissülő operációs rendszert kínál a felhasználó pénzéért, igaz ugyanakkor, hogy a markáns dizájn nem feltétlenül nyeri el mindenki tetszését, és a legtöbben valószínűleg legszívesebben a Snapdragon 810 emlékétől is megszabadulnának, még ha prémium Nexusban azt sikerült is jórészt helyrepofozni. Döntsenek a vásárlók bármelyik modell mellett, a Mate 8-ból jól látszik, hogy házon belüli processzoraival a Huawei most az élre került, a HiSilicon Kirin sorozatra a jövőben is érdemes lesz odafigyelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról