Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 19. 15:16

Beleáll a cenzúrába a Facebook

Kiszervezi és szolgáltatásként veszi igénybe a Facebook a szélsőséges tartalmak szűrését. A cég egy millió eurós antirasszista kampányt is indított, helyi NGO-k bevonásával.

Új kezdeményezéssel venné elejét az oldalain terjedő gyűlöletbeszédnek a Facebook. Az Initiative for Civil Courage Online (ICCO, magyarra talán Online Polgári Kiállás Kezdeményezésként lehetne fordítani) keretében a vállalat több, mint egymillió eurót fordít a rasszista és idegengyűlölő posztok elleni kampányra. Ennél fontosabb lehet, hogy külső szolgáltatótól tartalommonitorozási szolgáltatást is vásárolt a Facebook, így a szélsőséges tartalmak hatékonyabb szűrésére számíthatunk a jövőben.

A Facebook felhasználási feltételei elvben szigorúan tiltják a gyűlöletbeszéd különböző formáit, a fenyegetést és uszítást, a vállalat azonban ezeket a szabályokat képtelen hatékonyan betartatni a felhasználókkal. Ennek tudható be, hogy mára a Facebook oldalai hemzsegnek a különböző idegengyűlülő, rasszista, zsidó- és iszlámgyűlölő oldalaktól, csoportoktól illetve a felhasználók saját oldalaikon is széles körben posztolnak ilyen tartalmakat. A jelenség kapcsán a különböző uniós tagországok politikusai szólították már fel a Facebookot ennek visszaszorítására, eddig azonban a cég nem lépett.

Az Egyesült Államokban egyébként a szólásszabadság szabályozása sokkal kevésbé szigorú, mint Európában, gyakorlatilag a közvetlen erőszakra való felhíváson, közvetlen veszéllyel történő alaptalan riogatáson túl más nem is ütközik törvénybe. Ennek a hagyománynak az online térben is van folytatása, a webes cégek rendkívül szabadon értelmezik a szólásszabadságot. Ugyan az egyes cégek saját hatáskörben az extrém megnyilvánulásokat szűrik, ezt csupán a felhasználóbarátság nevében teszik.

Jelenteni lehet, de jobbára felesleges. Ez változhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az európai szabályozás ennél sokkal szigorúbb, ennek azonban az uniós és nemzeti hatóságok csak igen korlátozottan tudtak eddig érvényt szerezni, és a törvényes beavatkozás helyett inkább a cégek öncenzúrájának erősítését követelték. Angela Merkel német kormányfő még szeptemberben követelte a rasszista posztok elleni erősebb fellépést, novemberben pedig a német ügyészség kezdett vizsgálódni a kérdésben.

A Facebook egyébként kiszervezte a tartalomszűrést, az információk szerint a Bertelsmann végez majd tartalommonitorozási szolgáltatást a Facebook számára, és e cég alkalmazottai jelölik törlésre a különböző sértő jellegű bejegyzéseket, kommenteket is - legalábbis Németországban.

A tartalom szűrése mellett a Facebook a gyűlöletbeszéd elleni ICCO kampányt is elindította, ennek keretében a Facebook jelképes, egy millió eurós összeggel támogatja, így elmondhatja magáról, hogy a szélsőségesek ellen nem csak tiltással (cenzúra), hanem pozitív üzenettel is igyekszik jelen lenni a diskurzusban. A kampány részleteiről egyelőre keveset tudunk

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról