Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 18. 17:52

Keresztplatformos C# IDE a JetBrainstől

Elhozza Linuxra és OS X-re is közkedvelt technológiáit a JetBrains, a Project Rider formájában. Ez egy új C# IDE lesz, a ReSharperből és számos más, a JetBrains szoftvereiből megszokott megoldással.

Keresztplatformos C# integrált fejlesztői környezetet (IDE) jelentett be a JetBrains a múlt héten. A hírre sok fejlesztő felkapja majd a fejét, a cég ugyanis a legnépszerűbb technológiáit ezzel elérhetővé tette a Windows mellett Linux és OS X platformokra is, így gyakorlatilag ReSharperrel kiegészített IntelliJ for C# lehetne az IDE neve.

A funkciók között van az igen fejlett navigációs-keresési képesség, mely a kódban való eligazodáshoz ad komoly eszközöket (szimbólumok, osztályok, típusok, állományok kereshetőek így). A szerkesztőfelület is sokat tud, a kódkiegészítéstől a zárójelek kihelyezéséig és automatikus formázásig, és persze ott az Alt+Enter kombináció támogatása, mellyel a speciális kontextuális menü hívható elő, amelyből a gyors megoldásoktól a kézikönyvig rengeteg minden elérhető. Ami egyelőre jobbára hiányzik az a refaktoring, ennek felülete még nem készült el, így csupán minimális funkcionalitásra képes.

A Project Rider egy IDE, mely alatt ugyanúgy az IntelliJ Platform dolgozik, mint a WebStorm, DataGrip és más, a cég által fejlesztett IDE-k alatt - mondja a JetBrains. Ez azt jelenti, hogy a Visual Studióhoz készült ReSharperrel is kezdeni kellett valamit, hogy működjön az új alapokon. A cég az újraimplementáció ellen döntött, nincs tehát IntelliJ-re portolt ReSharper, ehelyett a kiegészítő headless módban, külön process formájában fut az IntelliJ mellett, amellyel egy saját fejlesztésű, de az ígéretek szerint nagyon gyors bináris protokollon keresztül kommunikál. A bejegyzés szerint tehát a backend továbbra is a C#-ban írt és platformtól függően .NET-en vagy Monón futó ReSharper, a frontend pedig Kotlin nyelven készült, ez ül az IntelliJ Platform API-kon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A C# futtatókörnyezetek közül a Project Rider a hivatalos .NET Frameworköt és a Monót támogatja, a CoreCLR támogatása azonban szintén érkezik majd. Az IDE képes megnyitni a létező projekteket MSBuild és Mono XBuild formátumban, valamint ismeri a DNX projekteket is.

Miért most?

Tényleg érdekes kérdés, hogy miért érezte a JetBrains úgy, hogy most, 2016-ban érdemes nekifogni egy keresztplatformos C# IDE fejlesztésének. A C# ugyanis az általános nézet szerint egyre inkább teret veszít a mobilon taroló Objective-C és Java mögött, miközben a weben a JavaScript kezdett elképesztő menetelésbe. A JetBrains szerint ezeknél sokkal többet nyom a latban, hogy a Microsoft nagyon jó úton indult el a C#-pal, a nyelv egy részét (.NET Core) szabad szoftverré tette. Emellett a JetBrains tapasztalta, hogy a fejlesztők egyre szívesebben használnak nem-Windows platformokat, ezeken pedig a Visual Studio elérhetetlen, így a cég ReSharper VS-kiegészítője is az.

A bejelentés szerint a Project Rider a Windows mellett OS X-et és Linuxot is támogat majd, a stabil kiadás pedig várhatóan az év második felében jelenik meg. A szoftvert várhatóan hasonló licencfeltételek mellet kerül majd piacra mint a JetBrains Toolbox más darabjai, így több fokozatban, fizetős formában lesz hozzáférhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról