Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 15. 14:28

Végre megjelent az első ARM-alapú AMD Opteron

Több mint egy éves késéssel érkezett meg az Opteron A1100 széria. Ezzel bizonyos szempontból már elavultnak számít, ugyanakkor egyes felhasználási területekre még megfelelhet az AMD új terméke.

Több mint egy éves csúszást követően kereskedelmi forgalomban is elérhető vált az AMD Opteron A1100 szerverprocesszor sorozata. Az új széria érdekessége, hogy ez az AMD első teljesen ARM-alapú terméke, mely a brit chiptervező A57-es magjainak köszönhetően 64 bites környezet futtatására is alkalmas.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Seattle kódnevű rendszerchipeket még 2013 júniusában szellőztette meg az AMD. A vállalat ekkor 2014 második felére ígérte a piaci megjelenést, mely végül különféle okokból több mint egy évet csúszott. A fejlesztéseket számos tényező hátráltatta. A hardveres problémák jelen esetben kisebb fejfájást okoztak, az igazi gondot sokkal inkább a szoftveres támogatás jelentette, a szerveres alkalmazásökoszisztéma sokáig egyáltalán nem volt felkészülve az ARM termékek fogadására. A különféle kiszolgálós Linux rendszerek ARM verziója nem támogatta megfelelően ACPI interfészt és a PCI Express csatolót, ami több ponton módosítást igényelt a szoftverfejlesztők részéről. Az AMD elmondása szerint ma már a Red Hat, a Fedora, a SUSE, az openSUSE, illetve a CentOS is gond nélkül futtatható a platformon.

A cég összesen három modellt dobott piacra, melyek közül két típus nyolc, egy pedig négy processzormagot tartalmaz. A nyolcmagos modellek esetében összesen 4, míg a kétmagos megoldásnál 2 MB az L2 cache mérete, miközben az L3-as gyorsítótár egységesen 8 MB kapacitású. Az A1170-es csúcsmodell órajele kereken 2 GHz, a két alatta húzódó típus pedig 1,7 GHz-es frekvencián üzemel. A mindehhez kapcsolódó TDP érték relatíve magas, 32 és 25 watt, ugyanakkor az egyes lapkák a processzormagokon kívül több vezérlőt is tartalmaznak, ami beleszámít a fogyasztási keretbe. A magok dolgát két egyedi koprocesszor segíti, a titkosítási folyamatokat gyorsító Cryptographic Coprocessor (CCP) mellett egy System Control Processor (SCP) névre hallgató egység is helyet kapott a lapkában. Az árazásról egyelőre csak részleges információk vannak, mely alapján az A1170 150 dollárba fog kerülni.

A késés miatt mára jelentősen megkopott a rendszerchip CPU relatív számítási teljesítménye, így ebből a szempontból semmiféle előnyt nem kínál az AMD megoldása a konkurens Intel Avoton-sorozatú termékeivel szemben. A hátrány egy része a gyártástechnológiából adódik, ugyanis a lapka 28 nanométeren készül, miközben a Xeonok már 22 vagy 14 nanométert alkalmaznak. Emellett a processzormagok mikroarchitektúrája is öregecske, az ARM még 2012 októberében jelentette be az A57-es dizájnt, ami az első 64 bites megoldásuknak számított.

Mindez ugyanakkor még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a most megjelent termékek iránt semmiféle kereslet nem mutatkozhat, ugyanis bizonyos felhasználási területeken (pl. webkiszolgálás) sokkal inkább az I/O műveletek jelentik a limitációk. Az Opteron A1100 sorozat kimondottan erre a feladatra gyúr, az integrált vezérlők tekintetében nem spóroltak a tervezők. A lapka nem kevesebb mint tizenkét SATA 3.0 (6 Gb/s) portot tartalmaz, mely mellé nyolc PCI Express 3.0 sáv is került. A hálózati kommunikációra két 10 gigabites (10GBASE-KR) vezérlő fogható be, melyek rövidtávú, backplane-hez való kapcsolódásra alkalmasak.

Az Opteron A1100 további előnye lehet, hogy az olcsóbb Atom, illetve a korábbi ARM-alapú megoldásokhoz képest fejlett memóriavezérlőt kapott, így nagyobb a maximálisan támogatott memória mérete is. A DDR3-as és DDR4-es szabványú, ECC-s UDIMM, RDIMM, vagy SO-DIMM modulokat is támogató rendszerben DDR4-es RDIMM modulokkal 128 GB RAM állítható csatasorba.

A vállalat bejelentésében kitért Silver Lining Solutions-szal kötött megállapodásra is, melynek értelmében közösen fejlesztik az SLS Fabric interkonnektet alkalmazó Opteron A1100-as rendszereket. A korábbi Calxeda fejlesztésre alapozó SLS Fabric technológia különálló ASIC, vagy PCI Express kapcsolat formájában nyújt 60 Gbps sebességű kapcsolatot alacsony késleltetés, illetve alacsony fogyasztás mellett. Az AMD elmondása szerint a kombináció remek alappal szolgálhat különféle webes streaminghez és felhős tároláshoz tervezett kiszolgálókhoz.

Kezdetnek megteszi

Még a pozitívumok fényében is kétséges, hogy az Opteron A1100 sorozat jelen formájában komolyabb karriert fut majd be, amihez az ökoszisztéma kezdetlegessége is hozzájárul. Az AMD számára ugyanakkor fontos lépés, hogy végre piacra kerültek az ARM-alapú termékek, melyekre mostantól bárki fejleszthet, már amennyiben erre számottevő igény mutatkozna. Eközben a vállalat már javában dolgozik a következő ARM-alapú termékén, mely a legutóbbi ígéret szerint jövőre kerül piacra. Az immáron teljesen saját tervezésű, K12-es kódnevű magokkal érkező lapka 14 nanométeres gyártástechnológiával készül majd, ami jelentősen javíthat a termékek versenyképességén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról