Szerző: Voith Hunor

2016. január 15. 12:30

Bekeményít a VPN-ezőkkel szemben a Netflix

A streaming szolgáltató az eddiginél sokkal határozottabban fog fellépni a régiókorlátozást megkerülőkkel szemben. Kegyetlen szankciók nem lesznek, csupán a VPN-es elérés nem fog működni.

Miután a Netflix múlt héten megháromszorozta globális piaci jelenlétét (190-re növelve a műsorterjesztésbe bevont országok számát), és ezzel Magyarországon is elindította havidíjas streaming szolgáltatását, a cég most kevésbé jó hírrel borzolja a műszakilag felkészültebb felhasználók idegeit. A friss bejelentés szerint a Netflix az eddiginél sokkal jobban ráfekszik a VPN-t vagy proxyt használók kiszűrésére, így lép fel a régiókorlátozások kikerülése ellen.

A lépésnek egyébként voltak előjelei, a TorrentFreak információi szerint néhány érintett VPN-szolgáltató már december közepén kapott erre utaló felhasználói visszajelzéseket, de a Netflix akkor még azt nyilatkozta, nem változtatott ellenőrzési gyakorlatán.

A cég valószínűleg azért döntött a szigorítás mellett, mert a terjeszkedés miatt a korábbinál sokkal több szerzői jogvédelmi szervezettel és ilyen feladatot is ellátó hatósággal kell egyeztetnie és együttműködnie. A lényeg, hogy a Netflix (ugyanúgy, mint a tévécsatornák) területi alapon licenceli a különböző filmeket és sorozatokat, ennek megfelelően az egyes országok között jelentős eltérések vannak az elérhető tartalom mennyiségében.

E különbségeket a Netflix által kialkudott licencfeltételek okozzák, a cég igyekezett (logikus módon) a tartalom elérhetősége és annak ára között jó kompromisszumot kihozni, ezt tükrözi a ma elérhető kínálat. A jogtulajdonosoktól függő régiókorlátozások betartatása pedig a Netflix feladata, így a szabályokat kijátszók miatt is hozzá futnak be a kiadók, stúdiók, forgalmazók panaszai. Ha pedig a vállalat távoli célja a megkülönböztetés nélküli, egységes tartalomszolgáltatás, egyelőre játszania kell a jogtulajdonosok által diktált játékot.

A Sony Pictures Entertainment informatikai rendszerének 2014 végi feltörésekor nyilvánosságra kerülő dokumentumok között voltak netflixes tárgyalásokkal kapcsolatosak is. A cég már akkor kritizálta a Netflixet a laza ellenőrzési gyakorlat miatt, valamint azért, mert olyan fizetési lehetőséget (PayPal) is felkínál, amely megnehezíti a régiókorlátozás érvényesítését. A streaming szolgáltató azzal védekezett, hogy minél szorosabbra vonja a hálót, annál nehezebbé teszi az új felhasználók bevonását, ami pedig ellentétes az üzleti érdekeivel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ugyan a Netflix globálisan nagyágyúnak számít a streaming piacon, de sok országban éveket "késett" a belépéssel, így ott elindultak és mostanra akár jelentős szereplővé váltak az alternatív szolgáltatások is - mint Magyarországon például a Telekom vagy a UPC on-demand tartalomszolgáltatásai. Ezek a konkurensek pedig nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy a Netflix elszívja a (sokszor kisebb kínálatért) fizető ügyfeleket, és élnek a piacvédelemhez biztosított lehetőségeikkel - úgy kötik saját licencszerződéseiket, hogy azzal szűkítsék a többi szereplő mozgásterét.

Példaként egy érdekes adat a Netflix-hatásról: 2014 elején a Netflix volt a második legnépszerűbb fizetős tartalomszolgáltatás Ausztráliában, úgy, hogy hivatalosan nem volt elérhető az országban. Arra pedig, hogy mennyire nagy lehet az eltérés az egyes országokban elérhető kínálat között: Magyarországon az Egyesült Államokhoz képest a sorozatok 15, a filmek 12 százaléka áll az előfizetők rendelkezésére - miközben az előfizetési díj ugyanannyi.

Macska-egér játék

Jó kérdés, hogy a Netflix vajon hogy oldja meg a hatékonyabb szűrést, illetve milyen szankciókat alkalmaz. A szolgáltatás felhasználási feltételeiben eddig is szerepelt, hogy a régiókorlátozás kijátszása esetén a cég megszüntetheti az érintett előfizetéseket, de nem valószínű, hogy a cég változtatna eddigi eljárásán, miszerint először csak egy figyelmeztetéssel megpróbálja átterelni az ügyfeleket a legális hozzáférésre.

Műszaki oldalon nem nagyon tud mit tenni a Netflix. azon kívül, hogy növeli a szűrésre szánt erőforrást és folyamatosan megpróbálja blokkolni a kiskaput nyújtó álcázószolgáltatások felől érkező kéréseket. Ezzel persze csak annyit ér el, hogy a szolgáltatásoknak is állandóan IP-címeket vagy tartományokat kell váltania, és az esetleges kellemetlenségeket megunva a szabályszegő felhasználók egy része lemorzsolódik.

Az EU-s tagállamok közötti régiókorlátozást az Európai Bizottság éppen gőzerővel igyekszik megszüntetni, de az első lépések nagyon hosszú harcot vetítenek előre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról