Szerző: Voith Hunor

2016. január 14. 11:30

Ütemezett instance-típust vezet be az Amazon

A vállalat felhőjében ezentúl meghatározott időszakokra is lehet foglalni számítási kapacitást.

Újra bővíti felhős termékkínálatát az Amazon: az Amazon Web Servicesben (AWS) mostantól előre definiálható, ütemezett időszakokra is lehet bérelni számítási kapacitást. A szolgáltatás Scheduled Reserved Instances néven fut, a korábbi Reserved Instances típust (amely egy- vagy hároméves bérletre ad lehetősége) a vállalat Standarddá nevezte át, és természetesen továbbra is elérhető marad. Az Amazon az ütemezhető compute szolgáltatást elsősorban teljesítményigényes üzleti kritikus feladatokhoz és alkalmazási területekre (például banki kockázatelemzés, logisztikai útvonaltervezés, renderelés) ajánlja.

Az ütemezett instance-eket egyelőre kizárólag egy évre előre lehet lefoglalni, az ütemezést pedig a vásárlási folyamat során lehet definiálni. A megrendelt számítási kapacitás csak a megadott időszakokban áll az előfizető rendelkezésére, tehát például minden szerdán délután négytől éjfélig. A rendelkezésre állás konfigurálásában elég nagy szabadságot ad az Amazon, ahogy a választható instance-kategóriák között is (C3, C4, M4, R3), bár a folyamat végén végez egy ellenőrzést, hogy a kívánalmaknak megfelelő kapacitás tényleg biztosítható-e.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ütemezett instance-eket a webes EC2 konzolból, az AWS parancssoros felületéről (CLI) és az AWS Tools for Windows PowerShellből is lehet menedzselni, a Lambda és CloudFormation támogatás pedig készülőben van. Az új szolgáltatást a vállalat az igény szerint bérelhető (on-demand) instance-ekhez képest csúcsidőben 5 százalékkal, csúcsidőn kívül pedig 10 százalékkal kínálja olcsóbban – egyelőre csak három régióban, az európai ügyfelek az írországi adatközpontot vehetik igénybe.

Ütik a vasat, amíg meleg

Az elmúlt hónapokban az Amazon látványosan elkezdte előtérbe tolni az AWS-t. Nem csoda, hiszen a vállalat felhős szolgáltatásokból származó bevétele idén (a növekedés eddig üteme alapján) várhatóan meghaladja majd a tízmilliárd dollárt. Ez már komoly részesedés a közel százmilliárdos összbevételből, ráadásul az üzletág jóval magasabb nyereséghányaddal tud működni, mint a nagyon alacsony margójú kiskereskedelmi divízió, így a vállalat végre a befektetők által régóta áhított profitot is meg tudja termelni valahol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról