Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 12. 16:23

Elkészült a 4.4-es Linux kernel

Hivatalosan is útjára bocsátotta az új Linux kernelt Linus Torvalds. A 4.4 több hónapos munka után végre megkapta a stabil pecsétet, ennek újdonságaiból szemezgettünk.

Torvalds saját becslése szerint az új kiadás mintegy 75 százalékát a különböző meghajtófrissítések adják és mindössze 10 százalékot tesz ki a különböző processzorarchitektúrák (elsősorban az ARM) jobb támogatása. További mintegy 15 százalékért pedig a dokumentáció, a fájlrendszer, a hálózatkezelés, fejlesztői eszközök és egyéb belső infrastrukturális változások felelnek.

A meghajtók oldalán a nagy változás az Intel Skylake processzorok, az ARM-féle 64 bites magok és a Qualcomm Snapdragon 820 támogatásánál érhető tetten, utóbbi kettő értelemszerűen a következő generációs Android-mobilok miatt lesz majd érzékeny változás, amelyek szintén Linux kernelt használnak. A kernel támogatja az Intel SHA kriptográfiai utasításait, így az ilyen feladatok elvégzése végre hardveresen gyorsítható.

Nagyon fontos újdonság a GPU virtualizáció területén jelentkezik, a kernel részét képező virtuális grafikus meghajtó immár támogatja a hatékony hardveres 3D-gyorsítást. Ez azt jelenti, hogy a grafikus hardvert immár virtualizált környezetben is ki lehet használni, például virtualizált Linux alatt futtatható OpenGL-es játék. Ez jelentős lökést adhat a linuxos VDI fejlődésének is, a hardveres gyorsítás hiánya eddig jelentős akadálynak számított.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén markáns előrelépést hoz a Direct I/O és az aszinkron I/O új, gyorsabb implementációja. A kiadási jegyzetek szerint az új hurokeszköz (loop device) használatával elkerülhető a dupla gyorsítótárazás és a fölösleges kontextusváltás is. Ez jelentős teljesítményveszteséggel járt, az optimalizált működés ennek megfelelően gyorsabb és alacsonyabb memóriahasználatatot eredményez.

Egy új SSD-technológia támogatása is bekerült a kernelbe. Az úgynevezett open-channel SSD-k nem rendelkeznek saját Flash Translation Layerrel, amely absztrakciós rétegként működik a NAND chipek és az operációs rendszer között. Ehelyett az OS direkt hozzáférést kap a lapkákhoz és azok vezérlését részben vagy egészben átveszi. Az ilyen "meztelen" SSD-ket a 4.4-es kernel már megfelelően tudja kezelni, a beépített LightNVM absztrakciós rétegnek köszönhetően. Az open-channel SSD-k egyébként mind nagyvállalati, mind például okostelefonos környezetben hamar népszerűek lehetnek, az operációs rendszer ugyanis sokkal rugalmasabban kezelheti ezeket a tárolókat, mint a viszonylag egyszerű firmware-ek.

Az üzemeltetők számára lesz érdekes, hogy a hálózati kapcsolatok kezelése is nagyot gyorsult, a bejövő TCP kapcsolatok fogadása egészében zárolásmentes (lockless) lett, ami drámai, akár százszoros sebességnövekedést hoz. A fejlesztők saját mérései szerint egy szerver másodpercenként akár 3,5 millió SYN csomagot is képes volt fogadni egyetlen listener segítségével, és maradt is felhasználható CPU-kapacitás. Ez azt is jelenti, hogy a linuxos szervereket (ezzel a módszerrel) lényegesen nehezebb lesz majd kiütni, DDoS-olni.

A változások kivonatolt listája itt érhető el.

Időben érkezett, időben távozik

A Linux kernel fejlesztése már egy ideje időalapú, vagyis hasonlóan készül, mint például a Google Chrome böngészője. Az adott időintervallumban beérkező frissítéseket, fejlesztéseket és módosításokat a kernel karbantartói összegzik és a stabilitási tesztek elvégzése után publikálják. A módszer alternatívája a funkcióalapú fejlesztés lenne, amikor előre kitűzött képességek elkészültével érné el a szoftver a kiadási mérföldkövet. Az időalapú kiadás már egy ideje hódít a szoftveriparban, a Canonical-féle Ubuntu már nagyon régen ezt a megközelítést alkalmazza, de így frissül például az iOS-es Facebook is.

A tervek szerint a 4.4-es kernel Long Term Support verzió, vagyis hosszútávú támogatásban részesül a kernelfejlesztőktől. Ez azt jelenti, hogy a következő kiadásokban érkező hibajavításokat ez a verzió is megkapja majd. A 4.4 LTS várhatóan 2018 februárjában jár majd le. Ez több szempontból is fontos, az Android például hagyományosan csak LTS-kiadásokra épül, a Marshmallow hivatalosan a 3.18-as kernelt használja (de régebbi telefonok frissítése esetén eggyel korábbi kernelre is rá tud épülni).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról