Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 12. 15:45

A tantermekben támad az új iOS

Felvillantotta már a csőben lévő szoftveres újdonságait az Apple, a vállalat minden operációs rendszeréből új bétát jelentett be, az iOS-től egészen az OS X-ig. A mobilos rendszer új verziójával a cég visszafoglalná a tantermeket a Chromebookoktól.

Vigyáz a szemekre és újult erővel támad az iskolákban az iOS

Induljunk a telefonoktól: az iOS 9.3 béta első újdonsága az iPhone-ok és iPadek esti használatát hivatott kellemesebbé tenni. A Night Shift névre hallgató funkció lényegében a PC-n népszerű (és egy ideig iPhone-ra is elérhető) f.lux alkalmazás rendszerszintű megfelelője: az napnyugtakor kapcsol be, és a kijelző színeit tolja a skála melegebb vége felé, az eszközök így kevesebb kék fénynek teszik ki a szemet, utóbbi ugyanis mesterségesen éberen tartja a felhasználót.

Az Apple emellett jegyzetappját, illetve a News alkalmazást is frissíti, előbbiben az érzékenyebbnek vél jegyzetek védhetők le ujjlenyomattal (jó látni, hogy a szenzort a vállalat egyre szélesebb körben használja) utóbbi pedig a személyre szabott tartalmak ajánlásában erősít, illetve már a hírfolyamból lejátszhatóvá teszi a beágyazott videókat, iPhone-on pedig a telefont vízszintesen tartva is használható.

A Health appnak is jutott az újdonságokból, az immár lehetővé teszi az Apple Watch-on kitűzött célok követését, illetve a helyben töltött időre, mozgásra és edzésre vonatkozó adatokat is jelzi. A vállalat ezeken túl az autós integráción is csiszolt, a CarPlay támogatással érkező járművek érintőkijelzőin az iOS 9.3-mal az Apple Music ajánlásai között is lehetőség van válogatni, illetve a Nearby funkcióval cég térképszoftvere a közelben lévő töltőállomásokhoz, éttermekhez is elvezet.

A mobilos rendszer az oktatásra is hangsúlyt fektet. Az osztálytermeket megcélzó, a béta szoftveren egyelőre "preview" címkét viselő újítások közül kiemelkedik, hogy az iPadek esetében egy-egy eszközt több tanuló is használhat felváltva, mivel a rendszer több felhasználót is támogat. A cég szerint az iskolákban a felhasználók tetszőleges iPaden bejelentkezve rögtön hozzáférhetnek saját dokumentumaikhoz és alkalmazásaikhoz - a fiatalabb tanulók pedig egy egyszerűbb, négyjegyű PIN-t is használhatnak a bejelentkezéshez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megoldás a tanárok kezébe is ad néhány új eszközt: azok az osztályterem bármelyik iPadjének kijelzőjét megnézhetik saját eszközükön, sőt, egyszerre indíthatnak alkalmazásokat vagy nyithatnak meg dokumentumokat az összes diák iPadjén. Ha pedig a termet Apple TV-vel is felszerelték, a tartalmak nagy kijelzőre is átvihetők. Egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple a frissítéssel nagyobb hangsúlyt fektet az oktatásra, a területen ugyanis az elmúlt egy-két évben robbanásszerű terjedésnek indult, a Google rendszerét futtató olcsó Chromebookok komoly ellenfelet jelentenek számára az amerikai oktatási piacon.

A funkció azonban kizárólag menedzselt intézményi környezetben érhető el, a lakossági iPadek esetében az Apple továbbra is tartja magát az eredeti egy eszköz-egy felhasználó elgondoláshoz. A fenti fejlesztésből jól látszik, hogy ezt a döntést műszaki szempontok nem, kizárólag üzleti megfontolások támasztják alá, a cég így szeretne a családoknak több tabletet értékesíteni. A windowsos és androidos tabletek már évek óta rendelkeznek többfelhasználós üzemmóddal, így akinek ez a szempont fontos, szerencsére rendelkezik alternatívával.

Új órával készül az Apple?

A telefonokon és tableteken túl a cupertinói cég legkisebb mobileszköze, az Apple Watch okosóra is új bétát kapott, a watchOS 2.2 formájában. A CarPlay-nél már említett Nearby funkció ide is eljutott, így már a csuklónkról is elnavigálhatunk a legközelebbi étteremig. A viselhető eszközökön fitneszfunkciókból sosem elég, a mozgáskövető appok fejlesztői a fentebb, az iOS-es Health app kapcsán felvázolt értékeket saját alkalmazásaikban is jelezhetik. Érdekes újítás továbbá, hogy egy iPhone-hoz már több Apple Watch is párosítható - ha valaki kicsit nyitottabb az összeesküvés-elméletekre akár azt is gondolhatja, hogy a cég új okosóra-hardver piacra dobása előtt áll, az új eszközre készíti fel telefonjait.

Az Apple TV-n futó tvOS sem maradt érintetlenül, az a 9.2 béta verzióhoz érkezett és bizonyára sok felhasználó örömére végre Bluetooth billentyűzetek kezelésére is képes - ez a funkció ugyanis a legújabb tévés Apple hardver megjelenésekor kimaradt a repertoárból, annak dacára, hogy a korábbi változatokon elérhető volt. A frissített rendszerben továbbá az egyes alkalmazásikonok már mappákba is rendezhetők. A cég asztali operációs rendszerén az El Capitan néven ismert OS X 10.11.4-es bétáját is kiadta, noha abba egyelőre nem kerültek be látványos újítások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról